Jurjen van Houwelingen: ‘Vóór al deze ellende wist ik precies wat Gods plan was. Nu zeg ik met Prediker: alles is ijdel’

Interview
Wat is uw houvast in leven en sterven? Bekende Nederlanders geven antwoord op deze eerste vraag uit de Heidelbergse Catechismus. Vandaag: Jurjen van Houwelingen (38), kunstenaar en spreker.
Gerald Bruins Gerald Bruins
woensdag 17 maart 2021 om 19:21 aangepast 11:07
Jurjen van Houwelingen: 'Niemand op deze aarde wordt uitgezonderd van pijn. Voor de een heftiger dan voor de ander, maar iedereen krijgt zijn portie.'
Jurjen van Houwelingen: 'Niemand op deze aarde wordt uitgezonderd van pijn. Voor de een heftiger dan voor de ander, maar iedereen krijgt zijn portie.' beeld Dick Vos

‘Al langere tijd had ik hoofdpijnklachten. Op 5 december 2017 - sinterklaasdag - ging ik weer met hoofdpijn op bed liggen. Ik raakte in een diepe slaap, achteraf een coma. Mijn vrouw Stefanie, die huisarts is, had door dat er sprake was van inklemming: mijn hersens zaten in de verdrukking. In een ambulance ben ik met gillende sirenes naar het ziekenhuis gebracht. Uit een mri-scan bleek dat een goedaardig gezwel, een cyste, gezorgd had voor ophoping van hersenvocht. De druk heeft mijn hersenen beschadigd. Na een paar dagen is de cyste verwijderd. Toen ik wakker werd, zag ik niets meer. Ik wist niet meer dat ik getrouwd ben en kinderen heb. Gelukkig kwam dat wel weer terug, maar ik kan nog steeds weinig zien. Zo herken ik geen gezichten. I..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Janne Schra: 'Ik sta een stuk steviger in het leven dan tien jaar geleden, maar er is nog altijd een zoektochtje in mij.'

De Bijbel is voor zangeres Janne Schra te stug: 'Na een alinea kom ik niet verder'

Wat is uw houvast in leven en sterven? Bekende Nederlanders geven antwoord op deze eerste vraag uit de Heidelbergse Catechismus. Vandaag: zangeres en schilderes Janne Schra (40).

Afbeelding

Zanger Blaudzun: ‘Schoonheid en liefde maken het leven de moeite waard’

Wat is uw houvast in leven en sterven? Bekende Nederlanders geven antwoord op deze eerste vraag uit de Heidelbergse Catechismus. Vandaag: zanger Johannes Sigmond, alias Blaudzun (47).

Afbeelding

Kunstenaar en schrijver Otto de Bruijne: ‘Ik moest in de reddingsboot - Jezus - springen’

Wat is uw houvast in leven en sterven? Bekende Nederlanders geven antwoord op deze eerste vraag uit de Heidelbergse Catechismus. Vandaag: kunstenaar, schrijver en spreker Otto de Bruijne (72).

Afbeelding

Anne-Meta Kobes: ‘Jij geeft de betrokkenheid van God vorm door er zelf ook voor een ander te zijn’

Wat is uw houvast in leven en sterven? Anne-Meta Kobes (34), predikant op Ameland, geeft antwoord op die vraag. 'Ik zag bij mijn ouders het geloof dat de hand van God onder je leven is.'

Afbeelding

Cabaretier Vincent Bijlo: ‘Bergen bestaan bij de gratie van dalen’

Wat is uw houvast in leven en sterven? Bekende Nederlanders geven antwoord op deze eerste vraag uit de Heidelbergse Catechismus. Vandaag: cabaretier, schrijver en theatermaker Vincent Bijlo (56).

Afbeelding

Denker des Vaderlands Paul van Tongeren: ‘Alles om ons heen spreekt. Dat is een onschokbaar vertrouwen’

Wat is uw houvast in leven en sterven? Bekende Nederlanders geven antwoord op deze eerste vraag uit de Heidelbergse Catechismus. Vandaag: Paul van Tongeren (70), filosoof, sinds deze maand Denker des Vaderlands.