Luister naar

Het familierecept van Gerjanne van der Molen: ‘Vormpjes uitsteken lukt mij niet’

Interview
Sommige recepten worden van generatie op generatie doorgegeven. In deze rubriek delen hobbykoks hun favoriete familierecept. Vandaag vertelt: Gerjanne van der Molen (41).
Wisanne de Reus
dinsdag 2 maart 2021 om 03:00 aangepast 10:42
Afbeelding
beeld Sjaak Verboom

‘Als oma Barnhoorn op bezoek kwam, nam ze vaak een trommel vol zelfgebakken koekjes mee. Dat waren een soort zanddeegkoekjes, erg lekker. Mijn oudere zus, jongere broertje en ik waren vaak bij opa en oma. Tijdens logeerpartijen bakten we de koekjes regelmatig. Wij mochten dan de vormpjes uitsteken. Er waren vier verschillende vormpjes: hart, ruit, schoppen en klaver. Maar het leukste moment was natuurlijk het proeven. Ook daar maakten we soms een spelletje van. Want oma deed op ieder koekje een bigarreau, een geconfijt kersje. Soms nam ik me voor bijvoorbeeld alleen koekjes met rode kersjes te eten of alleen koekjes in een bepaald vormpje.

Toen ik veertien jaar was, werd mijn oma ziek. Toen eindelijk duidelijk werd wat ze had en ze de diagnose kanker kreeg, wist ze dat ze snel zou overlijden. ‘Nu kan ik mijn kleindochters niet zien trouwen’, zei ze in het ziekenhuis tegen mijn moeder. Mijn opa nam het bakken van de koekjes van haar over. Dat vind ik heel bijzonder, want er stonden maar weinig mannen van zijn generatie in de keuken.

Ook mijn moeder bakt graag, maar dan juist taarten en cakes. Zij had het recept van de koekjes wel, maar gebruikte het niet. Jaren na het overlijden van mijn opa werd ik echter weer benieuwd naar de koekjes en ik vroeg het recept aan mijn moeder. Het is eigenlijk een heel praktisch recept, omdat je de ingrediënten vrijwel altijd in huis hebt. Het is een kwestie van boter, suiker, vanillesuiker en zelfrijzend bakmeel door elkaar kneden en de koekjes twintig minuten in de oven bakken. Na de eerste keer bakken liet ik het recept weer een tijdje liggen, maar mijn man vindt de koekjes erg lekker. Dus hij vroeg of ik ze weer vaker kon maken. Als ik het eerste koekje proef, ben ik in gedachten weer bij mijn opa en oma thuis. Die geur doet me meteen aan hen denken en de mooie herinneringen komen dan vanzelf weer boven. Er is echter één ding wat mij niet lukt: de vormpjes uitsteken. Zodra de koekjes in de oven staan, lopen de vormpjes uit. Mijn moeder heeft precies hetzelfde probleem. Daarom maak ik altijd maar gewoon balletjes, die ik met de muis van mijn hand een beetje platdruk. Zo worden het ronde koekjes. Toch vind ik het jammer dat ik niet meer kan achterhalen wat oma’s trucje was. Achteraf gezien had ik het haar graag willen vragen.’ <


beeld Sjaak Verboom

oma’s koekjes

ingrediënten voor ongeveer 24 koekjes

250 gr. boter (beetje zacht)

225 gr. basterdsuiker

275 gr. zelfrijzend bakmeel

2 pakjes vanillesuiker

1 bakje bigarreaux

bereiding

Verwarm de oven voor op 160 graden. Doe alle ingrediënten in een mengkom en kneed dit tot een samenhangend deeg.

Rol bolletjes van het deeg en plaats deze op een met bakpapier beklede plaat, duw ze zachtjes een beetje plat met de muis van je hand. Of: rol het deeg uit op je werkblad (maak het niet te dun, een centimeter of 3 dik) en druk vormpjes uit het deeg tot er geen deeg meer over is. Leg de vormpjes op een met bakpapier beklede plaat. Leg de koekjes niet te dicht naast elkaar, want ze lopen uit tijdens het bakken. Snijd de bigarreaux doormidden en leg op elk koekje een halve bigarreau. Druk deze heel lichtjes in het deeg.

Bak de koekjes in ongeveer 15 à 20 minuten gaar, laat ze 5 minuten afkoelen en maak ze dan los met een mes.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In gesprek met je tienerdochter: ‘Mam, je legt de lat zo hoog. Mag ik eigenlijk wel fouten maken?’

Hoe ga je als moeder het gesprek aan met je tienerdochter? Eline de Boo (50) en haar dochter Julie (16) hielden een logboek bij met vragen en antwoorden. ‘De onzekerheid van Julie. Daar begrijp ik niks van.’

Afbeelding

Gerrieke (37) ontwierp zelf de uitbouw van hun huis: ‘We hebben hier ons eigen sanatorium’

Gerrieke (37), was ondernemer, en Seino (39), commercieel medewerker, wonen met hun vier kinderen en hond Noor in een tussenwoning in Veenendaal. Ze kochten het huis met een oppervlakte van 127 m2 in 2004 voor 212.500 euro.

Afbeelding

Vandaag vertelt: Mahima van den Brink uit Putten.

Afbeelding

DJ Roberto Rosso verloor zijn beste vriend door zelfdoding. ‘Ik was boos op hem en op God’

Met zijn nieuwe dance track hoopt Robin Simon, die draait onder artiestennaam DJ Roberto Rosso, dat mensen vaker praten over mentale problemen. ‘Na de dood van Michaël maak ik het mijn missie om te praten over mentale gezondheid.’

Afbeelding

Noortje zit in een rolstoel: ‘Mensen denken veel te snel dat ik iets niet kan’

Noortje van Lith (25) vraagt al jaren aandacht voor gelijke behandeling van mensen met een handicap. ‘Als je aan iedereen een menukaart geeft, geef er dan ook één aan mij.’

Afbeelding

Hoe kun je duurzaam Sinterklaas vieren? ‘Krijgen we dan helemaal geen cadeautjes?’

Duurzamer Sinterklaas vieren, hoe doe je dat? Redacteur Annelies Buit ging met vijftig euro de uitdaging aan om een nieuwe invulling aan het ‘heerlijk avondje’ te geven. Maar wat vinden haar kinderen hiervan?