Na een pauze van 15 jaar leest Jan Huijgen weer de Bijbel: ‘God heeft mijn hart en lijf geopend’

Interview
Boer en filosoof Jan Huijgen (63) van de Eemlandhoeve heeft geleerd dat kennis moet zakken en dat we de rede te belangrijk zijn gaan vinden. Na een pauze van vijftien jaar leest hij weer in de Bijbel, met een tweede naïviteit: ‘Zoals een kind kijkt naar een kip, zo kijk ik naar de Here God.’
Petra Noordhuis
vrijdag 19 februari 2021 om 15:54
Jan Huijgen: 'Dag Hammarskjöld zei: “De langste reis is de reis naar binnen.” Die herken ik.'
Jan Huijgen: 'Dag Hammarskjöld zei: “De langste reis is de reis naar binnen.” Die herken ik.' beeld Leonard Walpot
Zeven Deugden

Een gesprek over de zeven deugden: wijsheid, rechtvaardigheid, dapperheid, matigheid, geloof, hoop en liefde.

Hoop

‘Ik ben begonnen op een boerderij midden in het dorp Spakenburg bij de stenen brug. Toen mijn vader plotseling overleed, heb ik het bedrijf samen met mijn broer overgenomen. Ik was toen 25. Ik wilde boer zijn. Ik was ook erg leergierig. En ik gaf les aan de Aeres Hogeschool in Dronten. In 1990 ben ik een jaar lang in Canada geweest met het gezin, in Toronto. Ik was 33 en studeerde filosofie aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Een leermeester van mij had familie in Canada. Via hem heb ik geregeld dat ik colleges kon volgen aan het Institute for Christian Studies (ICS).

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marian Spier is een onzichtbare influencer op het wereldtoneel: 'Voor alles is een oplossing'

Vanuit de hele wereld kloppen ze aan bij Marian Spier (53): met hulpvragen om complexe vraagstukken vlot te trekken. Ze spart met vooraanstaande figuren op het wereldtoneel. ‘Hoop brengen is de kern van mijn bestaan’

Afbeelding

Sander de Kramer brengt hoop op plekken waar weinig mensen dat durven: 'Ze dachten dat ik Jezus was'

Zijn antenne voor onrecht staat nooit uit. Als journalist ging Sander de Kramer (49) voor een reportage naar Sierra Leone. Hij werd diep geraakt door het lot van de weeskinderen in de diamantmijnen en besloot ze te bevrijden.

Afbeelding

Jan Troost heeft 'brozebottenziekte' en uitgezaaide kanker: 'Liefde is het mooiste wat je kan overkomen'

Ruim vijftig jaar heeft Jan Troost gevochten voor gelijke rechten voor gehandicapte mensen. Door zijn brozebottenziekte lag hij vaak in het ziekenhuis en zag hij veel kinderen sterven. Maar nu is ook hij terminaal.

Afbeelding

Minister Robbert Dijkgraaf: 'Het leven wordt op lange termijn alleen maar beter door veel kennis'

Na een carrière als topwetenschapper verruilde minister Robbert Dijkgraaf (D66) de wis- en natuurkundige wereld voor de onstuimige politiek. ‘Zelf denk ik dat toeval een grote rol speelt.’

Afbeelding

Sopraan Francis van Broekhuizen: 'Ik heb een kinderlijk geloof. Dat komt steeds weer boven'

Sopraan Francis van Broekhuizen is bekend vanwege haar deelname aan tv-programma’s. Ze is grappig, maar gebruikt haar podium ook om op te komen voor minderheden en haar liefde voor klassiek muziek door te geven.

Afbeelding

Psycholoog Michelle van Dusseldorp hoopt dat Nederlandse christenen meer leren genieten

Liefde is veel meer dan romantiek. En wie echt aan de slag wil met bijbelse begrippen als 'de minste' en 'dienstbaar' zijn, moet eerst een eigen identiteit ontwikkelen, zegt psycholoog Michelle van Dusseldorp.