Over natuur moet je niet alleen praten, maar je moet er ook in rondlopen. Op stap met D66 en CDA

Reportage
Praten over de natuur is mooi, maar erin rondlopen is nog veel mooier. Daarom ga ik in de aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen met zes Kamerleden die ‘het groen’ in hun portefeuille hebben op pad. Eerst met vier parlementariërs van de regeringspartijen en daarna met de groene oppositie van de Partij voor de Dieren en GroenLinks. De aftrap is voor Tjeerd de Groot (D66) en Jaco Geurts (CDA).
André Zwartbol
donderdag 4 februari 2021 om 20:26 aangepast 10:02
Tjeerd de Groot (D66) en Jaco Geurts (CDA)
Tjeerd de Groot (D66) en Jaco Geurts (CDA) beeld Dick Vos
Genieten van groen

Ook een kleddernatte dag hoort bij de natuur, zegt D66-Kamerlid Tjeerd de Groot (52) als we onze paraplu’s opsteken. We zijn in de Kennemerduinen in Noord-Holland. Past dit soort weer bij uw somberheid over de natuur? ‘Hoezo somber?’ De Groot kijkt op een informatiebord en leest voor dat hier de meeste dier- en plantensoorten van Nederland te vinden zijn. ‘Je ziet het niet hè. Maar dat neemt niet weg dat …’ De Groot neemt het meteen over. ‘Natuurlijk weet ik dat de soortenrijkdom afneemt, en dat de Nederlandse natuur tot de slechtste van Europa behoort. En het houdt maar niet op met berichten daarover. Toch ben ik optimistisch, omdat ik weet dat de natuur zich kán herstellen en we veel kúnnen verbeteren.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eigenzinnige kastheelheer Ewald Marggraff joeg iedereen weg en liet zijn bos verwilderen

Ewald Marggraff wilde geen pottenkijkers in zijn bos. Het leverde ongerepte natuur op. In zijn testament liet hij vastleggen dat het tweehonderd jaar zo moet blijven. Nu kun je er wandelen in een bijzonder bos.

Afbeelding

De twaalf bergtoppen van Nederland. Het is een zoektocht om ze te vinden. Ook voor de VVV

Wat is het hoogste punt in jouw provincie? Geen idee? Ruud Baarda en Karina Verbaan zochten de twaalf provinciale bergtoppen en beschreven hoe je er moet komen.

Afbeelding

Je verdwijnt in polder Westzaan zomaar een meter onder de grond. En de bodem golft als een waterbed

Gerard de Vries ligt op zijn rug. Zijn ene been steekt omhoog. 'Ik verdween tot aan mijn lies in een gat en voelde niet eens de bodem. Je ziet het gat nauwelijks. Dat is het verraderlijke hier.'

Afbeelding

Planten staan op school en op je werk vaak op de verkeerde plek. Schuif ze naar je bureau of de klas

Waarom staan planten op het werk of op school op plekken waar we het minste zijn - in de kantine en bij de receptie? Er zijn behoorlijk wat redenen om dat te doen. Wat dacht je van betere concentratie?

Afbeelding

‘Er gaat niets boven het vinden van een zeepaardje’, en die kans wordt steeds groter

De kans dat je op de Nederlandse stranden een levend zeepaardje vindt, wordt groter. Maar let op: je mag ‘m niet houden. Je mag wel om hulp vragen. En die hulp gaat - letterlijk - best ver.

Afbeelding

Hoe verbouw je natuur die je moet beschermen? Boswachter Jacob de Bruin: ‘Je wilt dit liever niet’

In het Fochteloërveen wordt ruim vijftig kilometer dijk aangelegd, om zeldzaam hoogveen te beschermen. Maar hoe verbouw je een natuurgebied dat zo fragiel is? ‘Als de kraanmachinist een slang ziet, moet hij me bellen.’