Buren-etiquette: hoe je fijn samenleeft met de mensen naast je

Achtergrond
Werd de relatie met de buren vóór de coronacrisis beperkt tot het aannemen van pakketjes, in een lockdown merk je soms meer van elkaar dan je lief is. Hoe goed kennen we onze buren eigenlijk? En hoe houd je het gezellig?
Anna van den Breemer / vk
zaterdag 6 februari 2021 om 03:10
Tijdens de lockdown mét avondklok is de onopvallende buur voor velen slechts een droombeeld. Mensen zijn vaker thuis en dat leidt tot ergernissen.
Tijdens de lockdown mét avondklok is de onopvallende buur voor velen slechts een droombeeld. Mensen zijn vaker thuis en dat leidt tot ergernissen. beeld istock

‘De ideale buren zijn degenen die je niet ziet, hoort of ruikt’, schreef journalist Guy Browning in de Britse krant The Guardian. Tijdens de lockdown mét avondklok is de onopvallende buur voor velen slechts een droombeeld. Mensen zijn vaker thuis en dat leidt tot ergernissen.

In mei 2020 kreeg de politie 17.759 meldingen van geluidsoverlast door buren, ruim 70 procent meer dan een jaar eerder.

‘De lontjes worden korter’, zegt Bente London, directeur van organisatie Beterburen, die bemiddelt bij conflicten tussen buren. Het gaat volgens haar vaak mis in de communicatie. ‘Er wordt niet duidelijk gemaakt wat het probleem is. Buren rammen één keer tegen het plafond, maar vertellen niet dat ze last hebben van de muziek.’ Er wordt te snel gedach..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

In het huis van Iris staan overal planten: 'Een huis zonder planten voelt niet als een echt thuis'

Iris blogt over kamerplanten. Samen met Bow en Juna verhuisde ze in 2022 van een appartement in Amsterdam naar een tussenwoning uit 1908 in Dordrecht. Overal waar je kijkt, staan planten in dit huis.

Afbeelding

Vlinders ontbraken dit voorjaar, zelfs de witjes. 'Houd het regenwater vast'

Vlinders hebben last van de droogte. Soorten die in de droge zomer van 2022 als rups moesten overleven, waren dit voorjaar weinig te zien. 'Het betekent een opdracht. Laten we het regenwater zo lang mogelijk vasthouden.'

Afbeelding

Annelien besteedt veel tijd aan social media, maar 'school krijgt altijd voorrang'

Annelien Lemstra (20) uit Amsterdam, is wel in voor een potje schaken, schaamt zich soms een beetje voor haar schermtijd en heeft creatieve hobby’s. 'Hoewel ik me focus op m’n studie, ben ik wel in voor een potje schaken.'

Afbeelding

Kyra over haar moestuin: 'Het proces van zaaien en groeien brengt me tot verwondering'

Vandaag vertelt Kyra de Vreeze (42) uit Doorn over wat ze leert van haar tuin. Ze studeerde natuur-geneeskunde en droomde van een boerderij met grote moestuin tot ze besefte dat ze ook op haar balkon kon beginnen.

Afbeelding

'Je hoeft nóóit bang te zijn om te koken. Volg je onderbuik en heb wilde moed!'

Met een boektitel als Welmoeds Wilde Keuken zou je plukkers en jagers op het verkeerde been kunnen zetten. Het heeft met zwammen of zwijnen immers niets te maken. Nee, het is Welmoed zelf die wild is van haar keuken.

Afbeelding

Alles is gericht op schoonheid in de parken van Amstelveen: 'Mensen moeten zich hier op hun gemak voelen

Een aantal nationale parken heeft particulieren opgeroepen hun tuin te beplanten met gebiedseigen planten en bomen. Dat komt de biodiversiteit ten goede en hoeft geen afbreuk te doen aan de schoonheid van de tuin.