Buren-etiquette: hoe je fijn samenleeft met de mensen naast je

Achtergrond
Werd de relatie met de buren vóór de coronacrisis beperkt tot het aannemen van pakketjes, in een lockdown merk je soms meer van elkaar dan je lief is. Hoe goed kennen we onze buren eigenlijk? En hoe houd je het gezellig?
Anna van den Breemer / vk
zaterdag 6 februari 2021 om 03:10
Tijdens de lockdown mét avondklok is de onopvallende buur voor velen slechts een droombeeld. Mensen zijn vaker thuis en dat leidt tot ergernissen.
Tijdens de lockdown mét avondklok is de onopvallende buur voor velen slechts een droombeeld. Mensen zijn vaker thuis en dat leidt tot ergernissen. beeld istock

‘De ideale buren zijn degenen die je niet ziet, hoort of ruikt’, schreef journalist Guy Browning in de Britse krant The Guardian. Tijdens de lockdown mét avondklok is de onopvallende buur voor velen slechts een droombeeld. Mensen zijn vaker thuis en dat leidt tot ergernissen.

In mei 2020 kreeg de politie 17.759 meldingen van geluidsoverlast door buren, ruim 70 procent meer dan een jaar eerder.

‘De lontjes worden korter’, zegt Bente London, directeur van organisatie Beterburen, die bemiddelt bij conflicten tussen buren. Het gaat volgens haar vaak mis in de communicatie. ‘Er wordt niet duidelijk gemaakt wat het probleem is. Buren rammen één keer tegen het plafond, maar vertellen niet dat ze last hebben van de muziek.’ Er wordt te snel gedach..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Marieke en Frankwin wonen in het Haagse klooster, naast het werkpaleis van de koning

Na drie jaar wonen in Azië moest de familie Colijn terug naar Nederland. Ze woonden overal en nergens, totdat ze een huurappartement vonden in het Haagse klooster. ‘Het voelde als op adem komen.’

Afbeelding

Vandaag vertelt: Wabe Bakker uit Leusden.

Afbeelding

Michelle (12) stuitert bij het zien van Formule 1: ‘Ik volg veel coureurs op Instagram‘

In de serie ‘Mag ik je telefoon even zien?’ geven jongeren hun - vaak dierbare - telefoon uit handen aan een journalist. Wat zegt hun telefoon over wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden?

Afbeelding

Wil je extravert overkomen? Dan moet je snel antwoorden bij je sollicitatie

Iemand die kort pauzeert, voordat hij op een vraag antwoordt, wordt sneller als introvert beoordeeld dan iemand die onmiddellijk antwoord geeft. Dat schrijven onderzoekers. Hoe komt dat?

Afbeelding

Huisartsen Miranda en Eva zijn goede vriendinnen: ‘Onze band voelt als een vangnet’

Via hun Instagram-account Beroepsgeheimen delen ze anonieme verhalen uit hun spreekkamers. Privé zijn huisartsen Miranda Tjeerdsma-Kraan (34) en Eva Elbert-Haitsma (32) uit Friesland daarnaast hechte vriendinnen.

Afbeelding

Annemiek wil haar werk doen ‘zoals Jezus deed’: ‘Mensen opzoeken en helpen met hun problemen’

Als ambulant begeleider bij Stichting Ontmoeting helpt Annemiek Bolle (22) midden in Rotterdam Kralingen mensen hun leven weer op de rails te krijgen. ‘Ik ben altijd weer verrast hoeveel we als mensen gemeen hebben.’