Buren-etiquette: hoe je fijn samenleeft met de mensen naast je

Achtergrond
Werd de relatie met de buren vóór de coronacrisis beperkt tot het aannemen van pakketjes, in een lockdown merk je soms meer van elkaar dan je lief is. Hoe goed kennen we onze buren eigenlijk? En hoe houd je het gezellig?
Anna van den Breemer / vk
zaterdag 6 februari 2021 om 03:10
Tijdens de lockdown mét avondklok is de onopvallende buur voor velen slechts een droombeeld. Mensen zijn vaker thuis en dat leidt tot ergernissen.
Tijdens de lockdown mét avondklok is de onopvallende buur voor velen slechts een droombeeld. Mensen zijn vaker thuis en dat leidt tot ergernissen. beeld istock

‘De ideale buren zijn degenen die je niet ziet, hoort of ruikt’, schreef journalist Guy Browning in de Britse krant The Guardian. Tijdens de lockdown mét avondklok is de onopvallende buur voor velen slechts een droombeeld. Mensen zijn vaker thuis en dat leidt tot ergernissen.

In mei 2020 kreeg de politie 17.759 meldingen van geluidsoverlast door buren, ruim 70 procent meer dan een jaar eerder.

‘De lontjes worden korter’, zegt Bente London, directeur van organisatie Beterburen, die bemiddelt bij conflicten tussen buren. Het gaat volgens haar vaak mis in de communicatie. ‘Er wordt niet duidelijk gemaakt wat het probleem is. Buren rammen één keer tegen het plafond, maar vertellen niet dat ze last hebben van de muziek.’ Er wordt te snel gedach..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Danita Broer is verslaafd aan kledingapp Vinted. 'Ik probeer bewuster kleding te kopen'

In deze serie geven jongeren hun - vaak dierbare - telefoon uit handen aan een journalist. Wat zegt hun telefoon over wie ze zijn en wat ze belangrijk vinden? Vandaag: Danita Broer (26) uit Nijmegen.

Afbeelding

'Mijn kleindochter zegt: 'Opa, dit smaakt heel anders dan de sla uit de supermarkt!''

Wie een moestuin wil beginnen, moet vaak geduld hebben. Een groot aantal volkstuinverenigingen kent een wachtlijst. Waarom is het de moeite waard om een moestuin te hebben? Vandaag vertelt: Palko Andriska (72) uit Veenendaal.

Afbeelding

Het weekend van Thom: 'Als er iets misgaat, moet je doen of er niks is gebeurd'

Op zaterdag is Thom Runhaar (10) vaak te vinden bij de scouting. 'Altijd lekker buiten', vindt hij. Sinds een paar maanden is Thom misdienaar op zondag. Hij vertelt over zijn weekend.

Afbeelding

Deze broers wonen en werken samen: 'Het is een soort scheiden als hij straks trouwt'

Ze groeiden samen op, wonen bij elkaar en runnen samen hun videomarketingbedrijf. Wat bindt de broers Remco en Roland Guijs? 'Het is bijna telepathisch tussen ons.'

Afbeelding

De liefde voor de bever bekoelt, maar daar is wat aan te doen. 'Nee, ik ben geen knuffelaar'

Bevers die drie van de vier bomen omknagen. Langs de Maasplassen in Limburg gebeurt dat. 'Voor de natuur is het niet zo erg. Maar wel voor het draagvlak van de bever. Pak waardevolle bomen in met gaas. Dat helpt.'

Afbeelding

Het 'Kasteeltje van Nieuwendijk' staat te koop: 'Van een afstand zag het er mooi uit'

Op huizenverkoopsites speuren we naar de meest excentrieke panden. Vandaag: Het ‘Kasteeltje van Nieuwendijk’ staat te koop. Een landhuis met de luxe van een verwarmd zwembad, een grote overdekte veranda en een tuin die grenst aan de Brabantse Biesbosch.