Lofprijs van de schepping wordt eentonig. ‘In veel weilanden hoor je nauwelijks nog grutto’s of kieviten’

Reportage
God zien in de natuur. Hoe kijkt een protestant, een jood, een katholiek en een moslim daarnaar? Met alle vier loop ik vier weken een stukje van het Pelgrimspad – een langeafstandswandeling van Amsterdam naar Maastricht. Vandaag wandel ik van Hogebrug richting Reeuwijk met Embert Messelink, directeur van de christelijke natuurbeschermingsorganisatie A Rocha.
André Zwartbol
vrijdag 29 januari 2021 om 10:15 aangepast 12:38
Embert Messelink
Embert Messelink beeld nd
Genieten van groen

‘Het is druk in de lucht’, zegt Embert Messelink (49), als we onze auto geparkeerd hebben. ‘Je hoort de kolganzen.’ Waaraan herken je die? ‘Om te zeggen dat ze jodelen, is te veel gezegd, maar zoiets is het wel. Hun geluid klinkt hoger dan dat van andere ganzen. Er is een duidelijk verschil met het gegak van de grauwe gans.’

God is niet ver weg als je met Messelink over de natuur praat. En dat heeft niet eens te maken met het feit dat hij naast directeur van de christelijke natuurbeschermingsorganisatie A Rocha ook predikant in opleiding is. Voor hem hoorden God en de natuur altijd al bij elkaar.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eigenzinnige kastheelheer Ewald Marggraff joeg iedereen weg en liet zijn bos verwilderen

Ewald Marggraff wilde geen pottenkijkers in zijn bos. Het leverde ongerepte natuur op. In zijn testament liet hij vastleggen dat het tweehonderd jaar zo moet blijven. Nu kun je er wandelen in een bijzonder bos.

Afbeelding

De twaalf bergtoppen van Nederland. Het is een zoektocht om ze te vinden. Ook voor de VVV

Wat is het hoogste punt in jouw provincie? Geen idee? Ruud Baarda en Karina Verbaan zochten de twaalf provinciale bergtoppen en beschreven hoe je er moet komen.

Afbeelding

Je verdwijnt in polder Westzaan zomaar een meter onder de grond. En de bodem golft als een waterbed

Gerard de Vries ligt op zijn rug. Zijn ene been steekt omhoog. 'Ik verdween tot aan mijn lies in een gat en voelde niet eens de bodem. Je ziet het gat nauwelijks. Dat is het verraderlijke hier.'

Afbeelding

Planten staan op school en op je werk vaak op de verkeerde plek. Schuif ze naar je bureau of de klas

Waarom staan planten op het werk of op school op plekken waar we het minste zijn - in de kantine en bij de receptie? Er zijn behoorlijk wat redenen om dat te doen. Wat dacht je van betere concentratie?

Afbeelding

‘Er gaat niets boven het vinden van een zeepaardje’, en die kans wordt steeds groter

De kans dat je op de Nederlandse stranden een levend zeepaardje vindt, wordt groter. Maar let op: je mag ‘m niet houden. Je mag wel om hulp vragen. En die hulp gaat - letterlijk - best ver.

Afbeelding

Hoe verbouw je natuur die je moet beschermen? Boswachter Jacob de Bruin: ‘Je wilt dit liever niet’

In het Fochteloërveen wordt ruim vijftig kilometer dijk aangelegd, om zeldzaam hoogveen te beschermen. Maar hoe verbouw je een natuurgebied dat zo fragiel is? ‘Als de kraanmachinist een slang ziet, moet hij me bellen.’