‘Dat we in dezelfde Gereformeerde Gemeente zijn opgegroeid maakt onze vriendschap anders’

Interview
‘Onze vriendschap wordt niet gekenmerkt door gezelligheid’, zegt Mariët Baaij (53) tegen Larinda Bok (61). ‘Tijdens een avondje samen netflixen zou ik me hopeloos verloren voelen.’ De twee groeiden op binnen de Gereformeerde Gemeente. ‘We helpen elkaar oude denkpatronen te doorbreken.’
Eymeke Verhoeven
zaterdag 23 januari 2021 om 03:02 aangepast 07:24
Mariet Baaij (r.) en Larinda Bok verloren elkaar na hun jeugd uit het oog.
Mariet Baaij (r.) en Larinda Bok verloren elkaar na hun jeugd uit het oog. beeld Dirk Hol

De bril van Larinda Bok (61) is groen en vierkant, die van Mariët Baaij (53) rood-zwart en rond. Door die verschillende monturen heen is hun blik op het bestaan vergelijkbaar. ‘Stilstaan is er niet bij. Onze vriendschap zou nooit kunnen bestaan als een van ons geen stappen zou zetten’, stelt Mariët. ‘Veel mensen leven gewoon hun leven’, reageert Larinda. ‘Maar wij zijn altijd gericht op groei, en op het pakken van leiderschap over je eigen leven. Daarin challengen we elkaar.’

Wat ook bijdraagt aan de herkenning over en weer, is dat ze dat leven op dezelfde plek begonnen. Ze groeiden op in het Noord-Hollandse dorp Lisserbroek, gingen naar dezelfde lagere school en bezochten met hun gezin allebei de Gereformeerde Gemeente. Mariët was bevrie..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Annelies besteedt veel tijd aan social media, maar 'school krijgt altijd voorrang'

Annelien Lemstra (20) uit Amsterdam, is wel in voor een potje schaken, schaamt zich soms een beetje voor haar schermtijd en heeft creatieve hobby’s. 'Hoewel ik me focus op m’n studie, ben ik wel in voor een potje schaken.'

Afbeelding

Kyra over haar moestuin: 'Het proces van zaaien en groeien brengt me tot verwondering'

Vandaag vertelt Kyra de Vreeze (42) uit Doorn over wat ze leert van haar tuin. Ze studeerde natuur-geneeskunde en droomde van een boerderij met grote moestuin tot ze besefte dat ze ook op haar balkon kon beginnen.

Afbeelding

'Je hoeft nóóit bang te zijn om te koken. Volg je onderbuik en heb wilde moed!'

Met een boektitel als Welmoeds Wilde Keuken zou je plukkers en jagers op het verkeerde been kunnen zetten. Het heeft met zwammen of zwijnen immers niets te maken. Nee, het is Welmoed zelf die wild is van haar keuken.

Afbeelding

Alles is gericht op schoonheid in de parken van Amstelveen: 'Mensen moeten zich hier op hun gemak voelen

Een aantal nationale parken heeft particulieren opgeroepen hun tuin te beplanten met gebiedseigen planten en bomen. Dat komt de biodiversiteit ten goede en hoeft geen afbreuk te doen aan de schoonheid van de tuin.

Afbeelding

De dierenarts wordt voor velen onbetaalbaar: 'Mensen moeten beseffen dat een huisdier een luxeproduct is'

Dierenklinieken worden op grote schaal overgenomen door buitenlandse investeerders. Goed nieuws voor dierenartsen, die zich een slag in de rondte werken. Slecht nieuws voor huisdierbezitters, want de prijzen stijgen snel.

Afbeelding

Kwetsbare mensen in een kwetsbaar bos. Ronald: 'Ik help de natuur. En de natuur helpt mij'

Wat gebeurt er als mensen met een broze psyche voor kwetsbare natuur zorgen? Drie mensen vertellen hoe werken in bossen, heiden en weilanden hen overeind helpt.