#11: ‘Denk niet dat het bij je volgende werkgever alleen maar fantastisch is’ • Beluister de nieuwste podcast van Goed Werk hier
In een tweewekelijkse podcast praat presentator Arie Boomsma met wetenschappers en experts over goed en zinvol werken. Goed Werk is een samenwerking van het Nederlands Dagblad, de EO en NPO Radio 1. Beluister hieronder!

In de laatste finaleaflevering van dit eerste seizoen van Goed Werk hoor je of de stereotypen over jobhoppende millennials kloppen, in hoeverre De Vooravond-presentator Renze Klamer (l) in het millennialhokje past en wat je met al die millennialeigenschappen moet volgens ‘millennioloog’ Thijs Launspach (r).
(beeld nd)#11: ‘Denk niet dat het bij je volgende werkgever alleen maar fantastisch is’
Ben jij millennial, of werk je met een millennial, dan heb je de klachten over deze generatie van na 1980 geboren werknemers vast wel vaker gehoord. Dat ze alleen maar leuk werk willen doen, dat ze zich niet binden aan een organisatie, dat ze makkelijk jobhoppen. Arie vraagt aan twee bekende millennials of die vooroordelen kloppen: Vooravond-presentator Renze Klamer en millennioloog Thijs Launspach. Renze Klamer heeft een paar belangrijke adviezen voor je in petto.
#10: Dat jaarlijkse functioneringsgesprek? Schaf maar af!
Wat jij altijd al vermoedde, blijkt waar: het beoordelingsgesprek is eerder een demotiverende rituele dans dan een écht gesprek dat jou zin in je werk geeft. Stop er dus mee, en begin gewoon met praten, tipt onderzoeker Kilian Wawoe in deze 10e aflevering van Goed Werk. Want wil je écht groeien in je werk, dan moet je af en toe aan je collega’s durven vragen: Wat kan ik beter doen? Die vraag stelt bierbrouwer Tessel de Heij van Gebrouwen door Vrouwen overigens vaak onder het genot van een biertje aan haar werknemers. Arie Boomsma vroeg heel coronaproof via de mail feedback aan zijn collega’s en ontdekte zijn blind spots.
#9 - Japke-d. Bouma vond haar bullshitbaan helemaal niks
Heb je je baan nog? Dan is deze crisistijd een goed moment te bepalen of jij je werk zinvol vindt. Je zult niet de eerste zijn die tot de slotsom komt dat je een bullshitbaan hebt. Japke-d. Bouma overkwam het ook, vertelt ze in deze negende aflevering van Goed Werk aan Arie Boomsma. Ze had een baan waar ze letterlijk van moest overgeven. Econoom Robert Dur schuift ook aan, hij maakte studie van bullshitbanen. Het goede nieuws: Als je ontbreekt op de lijst van vitale beroepen, betekent dat niet automatisch dat je een bullshitbaan hebt.
#8 - Advocate Judith Noordzij ging huilend onderuit - daar was de burn-out
De ijverige Zuidas-advocate Judith Noordzij hield van hard werken en stond altijd klaar voor anderen, maar vergat haar eigen grenzen. Het resultaat: ze ging letterlijk gestrekt. Judith is niet de enige. 1 op de 7 mensen heeft stressklachten of een burn-out. Hoe zie je een burn-out aankomen en hoe herstel je na zo’n mentale crash? Daarover gaat Arie Boomsma in gesprek met Judith, die tegenwoordig online ondernemer is. En met psycholoog Thijs Launspach, schrijver van het boek Fokking druk.
#7 - Kan vergaderen ook op een leuke manier?
Vierhonderdduizend mensen zagen ‘m op de socials: de rant tegen vergaderen van Japke-d. Bouma uit de eerste aflevering van Goed Werk. ‘Vergaderen is doodgaan in een saai zaaltje, dat zijn mannen in een overhemd die elkaar van het werk staan te houden.’ Bijna iedereen herkende zich in haar beeld. Zeker nu we al maanden zitten te zoomen, te teamsen en te beeldbellen. Hoe maak je vergaderen wel vlot en effectief? Arie vraagt het aan Japke-d. herself en aan vergadergoeroe Richard Engelfriet.
#6 - Kan je een goede ouder én een goede collega zijn?
Twee weken voordat ze beviel van haar eerste dochter, stond ondernemer en YouTuber ‘Sanny zoekt geluk’ nog op naaldhakken voor 500 man te presenteren. Nog even cashen, want hierna stop ik, dacht ze. Maar Sanny’s ambitie is er sinds haar moederschap niet minder op geworden. Wel haar aantal werkuren. Zijn kinderen slecht voor je carrière? Kun je een goede ouder én een goede collega zijn? En zit daar een verschil tussen moeders en vaders? Dat onderzoekt Arie Boomsma in deze aflevering van Goed Werk. Daarbij schuift ook hoogleraar cognitieve psychologie Stefan van der Stigchel aan, die eveneens vader van kinderen is.
#5 - Sacha de Boer wilde geen nieuwspopje zijn en gooide het roer om
Ze wilde eigenlijk nooit nieuwslezer worden, maar hield het toch 17 jaar vol. Toen ze bij de NOS langzaam veranderde in ‘een nieuwspopje’, gooide Sacha de Boer het roer om. In deze podcast hoor je hoe ze die stap jarenlang in het geheim voorbereidde. En gedragswetenschapper, schrijver en NRC-columnist Ben Tiggelaar zet de lessen die jij daaruit kunt leren op een rijtje. Lees ook het interview met Sacha de Boer.
#4 - Ben Tiggelaar: motiveer je personeel op een creatievere wijze dan via ‘gluursoftware’
Hoeveel letters je typt, hoe lang je plaspauzes duren: de vraag naar ‘gluursoftware’ waarmee bedrijven over de schouders van thuiswerkende medewerkers kunnen meekijken, is sinds de coronacrisis enorm gestegen. Ongelooflijk, vindt schrijver, spreker en columnist Ben Tiggelaar. ‘Er zijn veel creatievere methoden waarmee je je werknemers wél op afstand kunt motiveren’, zegt hij tegen Arie Boomsma in deze aflevering. Die gaat over hoe je het beste kunt samenwerken in dit thuiswerk-tijdperk. Britt Breure, directeur Human Resource bij het softwarebedrijf AFAS, vertelt over de bijzondere manieren waarop ze daar het samenwerken hebben georganiseerd tijdens de coronacrisis.
#3 - Werk jij puur voor het geld? Sander Schimmelpenninck en Ernst-Jan Pfauth niet
Waarom stopte journalist en ondernemer Sander Schimmelpenninck met die felbegeerde baan als presentator bij Op1 en wees CEO van De Correspondent Ernst-Jan Pfauth een goed betaalde functie bij een commercieel mediabedrijf af? Omdat ze plezier in hun werk belangrijker vinden dan geld. Hoe de mannen hun carrièrekeuzes afwegen en waar ze dán de hypotheek van betalen, vertellen ze openhartig aan Arie Boomsma in de derde aflevering van de podcast Goed Werk.
#2 - Japke D. Bouma: je hebt je baas zo nodig (maar hij doet het nooit goed)
Hoe jij en je baas met elkaar omgaan, bepaalt veel van je werkplezier. NRC-columniste Japke D. Bouma geeft bazen en werknemers op haar eigen humoristische manier
bruikbare tips om het samen leuk te hebben. Arie Boomsma praat met haar en met Colinda van Dijk, oprichtster van het trainings- en adviesbureau Gewoon HR en mede-auteur van het boek ‘De fluitende leider’.
#1 - Ineens werken we massaal thuis: zo vermijd je de valkuilen van thuiswerken
Het is misschien wel de grootste revolutie in ons werk sinds de komst van de computer. Ineens werken we massaal thuis. Maar hoe doe je dat. Hoe kom je op gang en belangrijker nog: hoe stop je op tijd. En wat betekent thuiswerken voor de verhouding met je baas? Ben je nu meer eigen baas? In de eerste aflevering van de podcast ‘Goed Werk’ zoekt Arie Boomsma het antwoord op al je thuiswerkvragen met NRC-columnist Japke-d. Bouma en hoogleraar cognitieve psychologie Stefan van der Stigchel.