In de vispassage van Doesburg kan zelfs de kleinste vis een sprong van vijf meter maken

Reportage
Vissen krijgen in Nederland steeds meer bewegingsruimte. Vispassages spelen daarin een belangrijke rol. Dat zijn slimme constructies, maar snappen vissen dat ze daar doorheen moeten zwemmen? Het antwoord is ja. En dat is goed voor de visstand.
André Zwartbol
vrijdag 4 december 2020 om 10:20
Afbeelding
beeld
Genieten van groen

Met een hoogteverschil van vijf meter tussen de IJssel en de Oude IJssel was de stuw bij Doesburg voor vissen een onneembare vesting. Sinds 2019 ligt hier een vispassage die hen moet helpen om de sprong toch te kunnen maken. Dit bouwwerk is een soort lange waterbaan met 56 schotten, waarin vissen in stapjes van negen centimeter vanuit de IJssel stroomopwaarts in de Oude IJssel kunnen komen. Dat soort sprongen zijn ook voor de kleinste vissen nog te doen. Om zeker te weten of het echt werkt, wordt regelmatig een fuik in de passage opgehangen. Zo kun je zien hoeveel en welke vissen er gebruik van maken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Eigenzinnige kastheelheer Ewald Marggraff joeg iedereen weg en liet zijn bos verwilderen

Ewald Marggraff wilde geen pottenkijkers in zijn bos. Het leverde ongerepte natuur op. In zijn testament liet hij vastleggen dat het tweehonderd jaar zo moet blijven. Nu kun je er wandelen in een bijzonder bos.

Afbeelding

De twaalf bergtoppen van Nederland. Het is een zoektocht om ze te vinden. Ook voor de VVV

Wat is het hoogste punt in jouw provincie? Geen idee? Ruud Baarda en Karina Verbaan zochten de twaalf provinciale bergtoppen en beschreven hoe je er moet komen.

Afbeelding

Je verdwijnt in polder Westzaan zomaar een meter onder de grond. En de bodem golft als een waterbed

Gerard de Vries ligt op zijn rug. Zijn ene been steekt omhoog. 'Ik verdween tot aan mijn lies in een gat en voelde niet eens de bodem. Je ziet het gat nauwelijks. Dat is het verraderlijke hier.'

Afbeelding

Planten staan op school en op je werk vaak op de verkeerde plek. Schuif ze naar je bureau of de klas

Waarom staan planten op het werk of op school op plekken waar we het minste zijn - in de kantine en bij de receptie? Er zijn behoorlijk wat redenen om dat te doen. Wat dacht je van betere concentratie?

Afbeelding

‘Er gaat niets boven het vinden van een zeepaardje’, en die kans wordt steeds groter

De kans dat je op de Nederlandse stranden een levend zeepaardje vindt, wordt groter. Maar let op: je mag ‘m niet houden. Je mag wel om hulp vragen. En die hulp gaat - letterlijk - best ver.

Afbeelding

Hoe verbouw je natuur die je moet beschermen? Boswachter Jacob de Bruin: ‘Je wilt dit liever niet’

In het Fochteloërveen wordt ruim vijftig kilometer dijk aangelegd, om zeldzaam hoogveen te beschermen. Maar hoe verbouw je een natuurgebied dat zo fragiel is? ‘Als de kraanmachinist een slang ziet, moet hij me bellen.’