Luister naar

Met deze vier aandachtspunten verklein je de kans op kanker

Column
Diëtist Anke Kalisvaart beantwoordt vragen van lezers. Vandaag: Is er een verband tussen eten en kanker?
Anke Kalisvaart
zaterdag 29 augustus 2020 om 03:00 aangepast 10:27
Anke Kalisvaart, dietiste en columniste.
Anke Kalisvaart, dietiste en columniste. beeld Dick Vos

Ja, dat verband is er zeker! Het is zelfs zo dat ongeveer 40 procent van alle gevallen van kanker voorkomen kan worden door een gezonde leefstijl. Garanties zijn er niet, maar gezond eten en leven verkleint de kans op kanker wel.

Enkele belangrijke aandachtspunten:

• Drink zo min mogelijk alcohol. Alcohol vergroot de kans op mond-, keel- en strottenhoofdkanker, slokdarmkanker, leverkanker, darmkanker, borstkanker en maagkanker. Het maakt niet uit of je bier, wijn of whisky drinkt. Het gaat om de alcohol zelf die schadelijk is. Het hoeft dan niet altijd een grote hoeveelheid alcohol te zijn. Het risico op borstkanker begint bijvoorbeeld al te stijgen bij de inname van ongeveer 3,5 glas alcohol per week.

• Houd je gewicht gezond. Overgewicht vergroot de kans op maar liefst twaalf soorten kanker waaronder alvleesklierkanker, baarmoederhalskanker, borstkanker (bij vrouwen na de menopauze) en dikkedarmkanker. Kies gezonde voeding met veel groente, fruit en peulvruchten en beperk het gebruik van dranken met suiker en bewerkte voeding zoals fastfood.

• Eet minder vlees. Te veel rood vlees en bewerkt vlees verhoogt de kans op dikkedarmkanker. Eet maximaal 350 tot 500 gram rood vlees per week (ongeveer drie porties). Voorbeelden van rood vlees zijn rundvlees, varkensvlees en paardenvlees. Het gaat dus om vlees dat rood is als het rauw is. Ook doorbakken rood vlees vormt dus een risico. Kip en kalkoen vallen niet onder rood vlees.
Eet bij voorkeur helemaal geen bewerkt vlees (bijvoorbeeld ham, bacon, salami, knakworst en rookworst).

• Kies plantaardige voeding zoals volkorenproducten, groente, fruit en peulvruchten. De vezels hierin verkleinen de kans op dikkedarmkanker.

Behalve door gezonde voeding is de kans op kanker ook te verkleinen door voldoende lichaamsbeweging, het geven van borstvoeding, het voorkomen van zonverbranding en door niet roken.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.