Luister naar

Gezond gaan leven is de eerste stap bij een te hoog cholesterolgehalte

Column
Diëtist Anke Kalisvaart beantwoordt vragen van lezers. Vandaag: kun je bij een bepaalde levensstijl het slikken van statines achterwege laten?
zaterdag 18 juli 2020 om 03:01
Anke Kalisvaart, dietiste en columniste.
Anke Kalisvaart, dietiste en columniste. beeld Dick Vos

Statines zijn medicijnen om het cholesterolgehalte laag te houden. Een hoog cholesterol is een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Statines kunnen wel bijwerkingen geven. Vooral spierpijn komt helaas veel voor. Een gezonde leefstijl kan zeker helpen bij het laag houden van het cholesterol. Het zou naar mijn idee zelfs altijd de eerste stap moeten zijn.

Enkele aandachtspunten op een rijtje:

Een gezond eetpatroon in het algemeen helpt voor een beter cholesterol. Daarbij gaat het nooit om één product (superfood), maar juist om het totale eetpatroon voor langere periode.

Gebruik producten met onverzadigd vet, zoals vis, noten, olijfolie en avocado.

Vervang minimaal 1x per week het vlees bij de warme maaltijd door vis. Omega 3-vetzuren uit vis helpen de kans op hart- en vaatziekten te verlagen.

Gebruik een ruime hoeveelheid groente en fruit (dagelijks minimaal 250 gram groente en 2 porties (2x 100 gram) fruit). De voedingsvezels in groente en fruit helpen bij het binden en afvoeren van het overtollige cholesterol in de darm. Varieer met verschillende soorten.

Vermijd bewerkte producten zoals frisdrank, snacks, snoep, bewerkte vleesproducten en kant-en-klare sauzen.

Drink zo min mogelijk alcoholische dranken.

Beweeg voldoende, minimaal 2,5 uur per week matig intensief.

Zorg voor een gezond gewicht.

Soms blijft het cholesterol ondanks een gezonde leefstijl en een gezond gewicht toch te hoog. Dat kan bijvoorbeeld komen door een genetische aanleg, maar leeftijd speelt ook een rol.

Er bestaan dan ook producten met toegevoegde plantensterolen om het cholesterol te verlagen (bijvoorbeeld boter voor op brood of minidrinks). Plantensterolen zitten van nature bijvoorbeeld in noten en worden in grotere hoeveelheden toegevoegd aan deze producten. Het is moeilijk te zeggen hoe effectief deze producten uiteindelijk zijn bij het voorkomen van hart- en vaatziekten. Veel onderzoek wordt door de fabrikanten zelf gedaan en is dus niet onafhankelijk. Toch kan het iets zijn om te proberen als je ondanks een gezonde leefstijl een hoog cholesterol houdt en bijwerkingen krijgt van de medicatie.

Blijft het cholesterol toch te hoog, overleg dan met uw huisarts of cardioloog. Er zijn veel verschillende medicijnen. Vaak is het mogelijk er een te vinden die minder of geen bijwerkingen geeft.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.