Last van hooikoorts? Dan wordt het een zware week: ‘Piek zal fors hoger zijn dan voorgaande jaren’

Achtergrond
Deze week barst het weer los: niesbuien, loopneuzen, benauwdheid en jeukende ogen voor hooikoortspatiënten. Pollentelstations voorspellen deze week de hoogste graspollenpiek van het jaar.
Maud Effting / vk
dinsdag 23 mei 2023 om 15:57 aangepast 24 mei 2023 08:49
‘Eigenlijk zijn er twee pollenseizoenen: die van de bomen en die van de grassen’, stelt onderzoeker en pollenspecialist Letty de Weger van het pollentelstation van het LUMC.
‘Eigenlijk zijn er twee pollenseizoenen: die van de bomen en die van de grassen’, stelt onderzoeker en pollenspecialist Letty de Weger van het pollentelstation van het LUMC. beeld iStock

Leiden

De omstandigheden blijken ideaal voor een flinke golf snotterellende. ‘De piek zal fors hoger zijn dan die van voorgaande jaren’, voorspelt onderzoeker en pollenspecialist Letty de Weger van het pollentelstation van het LUMC. ‘Het voorjaar was heel nat en daardoor zijn de grassen extreem goed gegroeid. Nu het warmer en droger wordt, gaan ze daarom flink meer pollen verspreiden.’

De impact is aanzienlijk: ruim een kwart tot eenderde van de Nederlandse bevolking heeft volgens schattingen last van hooikoorts. Van al deze hooikoortspatiënten is de helft allergisch voor graspollen. ‘Je zou het een volksziekte kunnen noemen’, zegt De Weger.

Het is opvallend dat het aantal hooikoortspatiënten al tientallen jaren stijgt. Waardoor komt dit?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Last van hooikoorts? Dan wordt het een zware week: 'Piek zal fors hoger zijn dan voorgaande jaren'

Deze week barst het weer los: niesbuien, loopneuzen, benauwdheid en jeukende ogen voor hooikoortspatiënten. Pollentelstations voorspellen voor deze week de hoogste graspollenpiek van het jaar.

Afbeelding

Soms is ongezond eten beter dan niets eten

Waarom wordt er in het ziekenhuis ongezonde voeding geserveerd? Als diëtist krijgt Anke Kalisvaart die vraag weleens. Maar bij patiënten die geen trek hebben, sta je soms voor een keuze.

Afbeelding

Wat is het doel van dat taartje in je leven?

Wat is belangrijk in je leven? Als je je realiseert welke waarden dat zijn, dan zul je andere prioriteiten stellen en word je gelukkiger, zo is het idee. Doe dat ook eens met voeding, adviseert Anke Kalisvaart.

Afbeelding

Hoe houd je PFAS buiten de deur? 'Kijk kritisch naar wat je eet en op je lijf smeert'

PFAS zijn schadelijk voor je gezondheid. En ze zitten overal: in de regen, de bodem, in ons eten en drinken en in ons eigen bloed. Kun je daar iets tegen doen?

Afbeelding

Pak die voorjaarszon!

Hunkert u ook zo naar dat lentezonnetje? Dat is niet verwonderlijk, want we hebben behoefte aan vitamine D. Die wordt door je huid aangemaakt als je buiten in de zon bent. Goed voor ons humeur én voor onze gezondheid.

Afbeelding

'Mevrouw, dit komt niet goed. U gaat dood.' Over zorg als je niet meer beter wordt

Longarts Sander de Hosson (45) is ‘ongeremd gefascineerd’ door palliatieve zorg. En die bestaat uit veel meer dan een chemokuur aanbieden. ‘De dood is voor de maatschappij onacceptabel, maar ook onvermijdelijk: laten we het er meer over hebben.'