Hoe houd je PFAS buiten de deur? ‘Kijk kritisch naar wat je eet en op je lijf smeert’

Achtergrond
PFAS. Ze zijn schadelijk voor je gezondheid. En ze zitten overal: in de regen, de bodem, in ons eten en drinken en in ons eigen bloed. Kun je daar iets tegen doen?
Petra Noordhuis
vrijdag 17 maart 2023 om 17:00 aangepast 21 maart 2023 14:38
PFAS zijn schadelijk voor je gezondheid.
PFAS zijn schadelijk voor je gezondheid. beeld istock

Wat zijn PFAS?

De afkorting PFAS staat voor Poly en PerFluor Alkyl Stoffen. Het gaat om een hele familie van nauwelijks afbreekbare chemische verbindingen. Ze worden ook wel ‘forever chemicals’ genoemd, omdat ze in de natuur eindigen en daar niet afbreken. Ze blijven rondcirkelen in de lucht, de bodem en het water en ze zitten ook in ons eigen bloed. Beruchte PFAS zijn GenX en PFOA of C8, waarmee de wijde omgeving van Dordrecht is vervuild door chemiebedrijf Chemours.

Hoe komen PFAS in ons bloed?

‘Er zijn meerdere wegen’, legt Jacob de Boer uit, emeritus hoogleraar milieuchemie en toxicologie. ‘Ten eerste heb je de lokale vervuiling. Rondom de fabrieken waar PFAS worden geproduceerd, verspreiden PFAS zich als een inktvlek van onge..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Last van hooikoorts? Dan wordt het een zware week: 'Piek zal fors hoger zijn dan voorgaande jaren'

Deze week barst het weer los: niesbuien, loopneuzen, benauwdheid en jeukende ogen voor hooikoortspatiënten. Pollentelstations voorspellen voor deze week de hoogste graspollenpiek van het jaar.

Afbeelding

Soms is ongezond eten beter dan niets eten

Waarom wordt er in het ziekenhuis ongezonde voeding geserveerd? Als diëtist krijgt Anke Kalisvaart die vraag weleens. Maar bij patiënten die geen trek hebben, sta je soms voor een keuze.

Afbeelding

Wat is het doel van dat taartje in je leven?

Wat is belangrijk in je leven? Als je je realiseert welke waarden dat zijn, dan zul je andere prioriteiten stellen en word je gelukkiger, zo is het idee. Doe dat ook eens met voeding, adviseert Anke Kalisvaart.

Afbeelding

Hoe houd je PFAS buiten de deur? 'Kijk kritisch naar wat je eet en op je lijf smeert'

PFAS zijn schadelijk voor je gezondheid. En ze zitten overal: in de regen, de bodem, in ons eten en drinken en in ons eigen bloed. Kun je daar iets tegen doen?

Afbeelding

Pak die voorjaarszon!

Hunkert u ook zo naar dat lentezonnetje? Dat is niet verwonderlijk, want we hebben behoefte aan vitamine D. Die wordt door je huid aangemaakt als je buiten in de zon bent. Goed voor ons humeur én voor onze gezondheid.

Afbeelding

'Mevrouw, dit komt niet goed. U gaat dood.' Over zorg als je niet meer beter wordt

Longarts Sander de Hosson (45) is ‘ongeremd gefascineerd’ door palliatieve zorg. En die bestaat uit veel meer dan een chemokuur aanbieden. ‘De dood is voor de maatschappij onacceptabel, maar ook onvermijdelijk: laten we het er meer over hebben.'