Pak die voorjaarszon!

Achtergrond
Hunkert u ook zo naar dat lentezonnetje? Dat is niet verwonderlijk, want we hebben behoefte aan vitamine D. Die wordt door je huid aangemaakt als je buiten in de zon bent. Goed voor ons humeur én voor onze gezondheid.
Anke Kalisvaart
zaterdag 11 maart 2023 om 03:20 aangepast 15 maart 2023 08:06
Photo of a young woman having a relaxing start of a day on her terrace, soaking in the first springtime sun
Photo of a young woman having a relaxing start of a day on her terrace, soaking in the first springtime sun beeld istock

Vitamine D is een vetoplosbare vitamine. Het zit niet in groente en fruit, maar juist in vette producten, zoals (vloeibare) margarine, volle zuivel en vette vis. Uit onze voeding halen we maar een klein deel van de vitamine D die we nodig hebben. Het grootste deel komt uit zonlicht.

Als we buiten in de zon lopen, maakt de huid vitamine D aan. Voor jonge mensen geldt dat van maart tot oktober voldoende vitamine D kan worden aangemaakt om de hele winter voldoende te hebben. Naarmate we ouder worden, wordt de huid echter steeds minder goed in het aanmaken van vitamine D. Dit compenseren door meer vitamine D uit de voeding blijkt niet haalbaar. Daarom is een standaard advies voor vrouwen boven de vijftig jaar en iedereen boven de zeventig jaa..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe houd je PFAS buiten de deur? 'Kijk kritisch naar wat je eet en op je lijf smeert'

PFAS zijn schadelijk voor je gezondheid. En ze zitten overal: in de regen, de bodem, in ons eten en drinken en in ons eigen bloed. Kun je daar iets tegen doen?

Afbeelding

Pak die voorjaarszon!

Hunkert u ook zo naar dat lentezonnetje? Dat is niet verwonderlijk, want we hebben behoefte aan vitamine D. Die wordt door je huid aangemaakt als je buiten in de zon bent. Goed voor ons humeur én voor onze gezondheid.

Afbeelding

'Mevrouw, dit komt niet goed. U gaat dood.' Over zorg als je niet meer beter wordt

Longarts Sander de Hosson (45) is ‘ongeremd gefascineerd’ door palliatieve zorg. En die bestaat uit veel meer dan een chemokuur aanbieden. ‘De dood is voor de maatschappij onacceptabel, maar ook onvermijdelijk: laten we het er meer over hebben.'

Afbeelding

Weet wat je doet bij een koolhydraatarm dieet

Snel afvallen wil iedereen wel. Met een koolhydraatarm dieet kan dat lukken, maar het is wel goed de theorie achter het dieet te begrijpen. Want wie koolhydraten vervangt door dierlijke vetten kan bijvoorbeeld last krijgen van een te hoog cholesterol waardoor de kans op hart- e..

Afbeelding

Denk even na voordat je medicijnen bij de supermarkt koopt

Apothekers waarschuwen voor de gevaren van het makkelijker beschikbaar maken van onder meer bepaalde maagzuurremmers en laxeermiddelen. De Tweede Kamer bespreekt volgende week de mogelijkheid om voorlichting over bepaalde medicijnen in winkels ook digitaal te mogen aanbieden.

Afbeelding

Laat je niet verleiden door hippe termen op de verpakking

‘Veganistisch’, ‘biologisch’, ‘met natuurlijke ingrediënten’ ... het klinkt allemaal heel gezond. Maar is dat ook het geval? Of zijn die claims vormen van ‘health washing’?