Laat je niet verleiden door hippe termen op de verpakking

Column
‘Veganistisch’, ‘biologisch’, ‘met natuurlijke ingrediënten’ ... het klinkt allemaal heel gezond. Maar is dat ook het geval? Of zijn die claims vormen van ‘health washing’?
Anke Kalisvaart
zaterdag 3 december 2022 om 03:22
2022-05-21 15:39:19 Nederland, Rotterdam 21 mei. 2022
 Stroopwafelkraam, zij verkopen glutenvrije en lactosevrije stroopwafels en zijn 100 procent biologisch.
kraam in winkelstraat in het centrum van Rotterdam
  foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz
2022-05-21 15:39:19 Nederland, Rotterdam 21 mei. 2022 Stroopwafelkraam, zij verkopen glutenvrije en lactosevrije stroopwafels en zijn 100 procent biologisch. kraam in winkelstraat in het centrum van Rotterdam foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz beeld anp / Peter Hilz

Ik ben op vakantie in een Zeeuwse badplaats. In het centrum zit een hippe winkel. Op het bord bij de deur worden vegan brownies aangeprezen. ’s Avonds eten we in een strandpaviljoen. Op het zakje ketchup staat in grote letters glutenvrij en lactosevrij.

De supermarkt adverteert met biologische pindakaas met een snufje zeezout en met pastasaus met natuurlijke ingrediënten.

Het klinkt allemaal heel gezond, maar zegt het ook echt iets over hoe gezond deze producten zijn?

Dat de brownies veganistisch zijn, is nuttige informatie voor mensen die geen dierlijke producten willen eten, maar het maakt een brownie nog geen gezond product. Glutenvrij en lactosevrij is handig om te weten voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie) en lactoseintoleran..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Te zwaar én ondervoed: ja, dat komt vaker voor dan gedacht

Op het eerste gezicht lijkt het een vreemde combinatie: bij iemand die te zwaar is denk je niet snel aan ondervoeding. Toch blijkt het een groot probleem te zijn, schrijft Anke Kalisvaart.

Afbeelding

Last van hooikoorts? Dan wordt het een zware week: 'Piek zal fors hoger zijn dan voorgaande jaren'

Deze week barst het weer los: niesbuien, loopneuzen, benauwdheid en jeukende ogen voor hooikoortspatiënten. Pollentelstations voorspellen voor deze week de hoogste graspollenpiek van het jaar.

Afbeelding

Soms is ongezond eten beter dan niets eten

Waarom wordt er in het ziekenhuis ongezonde voeding geserveerd? Als diëtist krijgt Anke Kalisvaart die vraag weleens. Maar bij patiënten die geen trek hebben, sta je soms voor een keuze.

Afbeelding

Wat is het doel van dat taartje in je leven?

Wat is belangrijk in je leven? Als je je realiseert welke waarden dat zijn, dan zul je andere prioriteiten stellen en word je gelukkiger, zo is het idee. Doe dat ook eens met voeding, adviseert Anke Kalisvaart.

Afbeelding

Hoe houd je PFAS buiten de deur? 'Kijk kritisch naar wat je eet en op je lijf smeert'

PFAS zijn schadelijk voor je gezondheid. En ze zitten overal: in de regen, de bodem, in ons eten en drinken en in ons eigen bloed. Kun je daar iets tegen doen?

Afbeelding

Pak die voorjaarszon!

Hunkert u ook zo naar dat lentezonnetje? Dat is niet verwonderlijk, want we hebben behoefte aan vitamine D. Die wordt door je huid aangemaakt als je buiten in de zon bent. Goed voor ons humeur én voor onze gezondheid.