Laat je niet verleiden door hippe termen op de verpakking

Column
‘Veganistisch’, ‘biologisch’, ‘met natuurlijke ingrediënten’ ... het klinkt allemaal heel gezond. Maar is dat ook het geval? Of zijn die claims vormen van ‘health washing’?
Anke Kalisvaart
zaterdag 3 december 2022 om 03:22
2022-05-21 15:39:19 Nederland, Rotterdam 21 mei. 2022
 Stroopwafelkraam, zij verkopen glutenvrije en lactosevrije stroopwafels en zijn 100 procent biologisch.
kraam in winkelstraat in het centrum van Rotterdam
  foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz
2022-05-21 15:39:19 Nederland, Rotterdam 21 mei. 2022 Stroopwafelkraam, zij verkopen glutenvrije en lactosevrije stroopwafels en zijn 100 procent biologisch. kraam in winkelstraat in het centrum van Rotterdam foto: ANP / Hollandse hoogte / Peter Hilz beeld anp / Peter Hilz

Ik ben op vakantie in een Zeeuwse badplaats. In het centrum zit een hippe winkel. Op het bord bij de deur worden vegan brownies aangeprezen. ’s Avonds eten we in een strandpaviljoen. Op het zakje ketchup staat in grote letters glutenvrij en lactosevrij.

De supermarkt adverteert met biologische pindakaas met een snufje zeezout en met pastasaus met natuurlijke ingrediënten.

Het klinkt allemaal heel gezond, maar zegt het ook echt iets over hoe gezond deze producten zijn?

Dat de brownies veganistisch zijn, is nuttige informatie voor mensen die geen dierlijke producten willen eten, maar het maakt een brownie nog geen gezond product. Glutenvrij en lactosevrij is handig om te weten voor mensen met coeliakie (glutenintolerantie) en lactoseintoleran..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe houd je PFAS buiten de deur? 'Kijk kritisch naar wat je eet en op je lijf smeert'

PFAS zijn schadelijk voor je gezondheid. En ze zitten overal: in de regen, de bodem, in ons eten en drinken en in ons eigen bloed. Kun je daar iets tegen doen?

Afbeelding

Pak die voorjaarszon!

Hunkert u ook zo naar dat lentezonnetje? Dat is niet verwonderlijk, want we hebben behoefte aan vitamine D. Die wordt door je huid aangemaakt als je buiten in de zon bent. Goed voor ons humeur én voor onze gezondheid.

Afbeelding

'Mevrouw, dit komt niet goed. U gaat dood.' Over zorg als je niet meer beter wordt

Longarts Sander de Hosson (45) is ‘ongeremd gefascineerd’ door palliatieve zorg. En die bestaat uit veel meer dan een chemokuur aanbieden. ‘De dood is voor de maatschappij onacceptabel, maar ook onvermijdelijk: laten we het er meer over hebben.'

Afbeelding

Weet wat je doet bij een koolhydraatarm dieet

Snel afvallen wil iedereen wel. Met een koolhydraatarm dieet kan dat lukken, maar het is wel goed de theorie achter het dieet te begrijpen. Want wie koolhydraten vervangt door dierlijke vetten kan bijvoorbeeld last krijgen van een te hoog cholesterol waardoor de kans op hart- e..

Afbeelding

Denk even na voordat je medicijnen bij de supermarkt koopt

Apothekers waarschuwen voor de gevaren van het makkelijker beschikbaar maken van onder meer bepaalde maagzuurremmers en laxeermiddelen. De Tweede Kamer bespreekt volgende week de mogelijkheid om voorlichting over bepaalde medicijnen in winkels ook digitaal te mogen aanbieden.

Afbeelding

Laat je niet verleiden door hippe termen op de verpakking

‘Veganistisch’, ‘biologisch’, ‘met natuurlijke ingrediënten’ ... het klinkt allemaal heel gezond. Maar is dat ook het geval? Of zijn die claims vormen van ‘health washing’?