Het gaat slechter met jongeren die zich armer voelen

Nieuws
Zijn de ouders van mijn klasgenoten rijker dan die van mij? Die vraag kan een negatief effect hebben op de mentale gezondheid van jongeren.
Annemarie Eversdijk
zaterdag 26 november 2022 om 03:22
2014-03-07 00:00:00 Portrait of waiting teenage girl
2014-03-07 00:00:00 Portrait of waiting teenage girl beeld anp

Als pubers denken dat anderen in hun omgeving rijker zijn, hebben ze meer kans op een lager zelfbeeld. Ook blijken ze eerder slachtoffer te worden van pesten of pesten ze zelf sneller dan leeftijdsgenoten die zich financieel gelijkwaardig voelen aan anderen.

Een onderzoeksteam van psychologen aan de universiteit van Cambridge ontdekte dat jongeren die zich financieel gelijkwaardig voelen aan hun omgeving, mentaal het meest gezond zijn en ook meer sociaal gedrag laten zien. Jongeren die zich rijker voelen dan anderen vertonen meer pestgedrag. Elfjarige kinderen die dachten dat ze armer waren dan hun vrienden, scoorden 6-8 procent lager op zelfrespect en 11 procent lager op het gebied van welzijn dan degenen die zichzelf economisch gelijk v..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe houd je PFAS buiten de deur? 'Kijk kritisch naar wat je eet en op je lijf smeert'

PFAS zijn schadelijk voor je gezondheid. En ze zitten overal: in de regen, de bodem, in ons eten en drinken en in ons eigen bloed. Kun je daar iets tegen doen?

Afbeelding

Pak die voorjaarszon!

Hunkert u ook zo naar dat lentezonnetje? Dat is niet verwonderlijk, want we hebben behoefte aan vitamine D. Die wordt door je huid aangemaakt als je buiten in de zon bent. Goed voor ons humeur én voor onze gezondheid.

Afbeelding

'Mevrouw, dit komt niet goed. U gaat dood.' Over zorg als je niet meer beter wordt

Longarts Sander de Hosson (45) is ‘ongeremd gefascineerd’ door palliatieve zorg. En die bestaat uit veel meer dan een chemokuur aanbieden. ‘De dood is voor de maatschappij onacceptabel, maar ook onvermijdelijk: laten we het er meer over hebben.'

Afbeelding

Weet wat je doet bij een koolhydraatarm dieet

Snel afvallen wil iedereen wel. Met een koolhydraatarm dieet kan dat lukken, maar het is wel goed de theorie achter het dieet te begrijpen. Want wie koolhydraten vervangt door dierlijke vetten kan bijvoorbeeld last krijgen van een te hoog cholesterol waardoor de kans op hart- e..

Afbeelding

Denk even na voordat je medicijnen bij de supermarkt koopt

Apothekers waarschuwen voor de gevaren van het makkelijker beschikbaar maken van onder meer bepaalde maagzuurremmers en laxeermiddelen. De Tweede Kamer bespreekt volgende week de mogelijkheid om voorlichting over bepaalde medicijnen in winkels ook digitaal te mogen aanbieden.

Afbeelding

Laat je niet verleiden door hippe termen op de verpakking

‘Veganistisch’, ‘biologisch’, ‘met natuurlijke ingrediënten’ ... het klinkt allemaal heel gezond. Maar is dat ook het geval? Of zijn die claims vormen van ‘health washing’?