Knuffelhormoon geeft honden vreugdetranen

Nieuws
Honden kunnen tranen van blijdschap laten vloeien als ze worden herenigd met hun baasje. Dat schrijven onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.
Annemarie Eversdijk
zaterdag 15 oktober 2022 om 04:22
A young adult woman takes a break from exploring a nature park on a beautiful day in the Pacific Northwest, her canine companion joining her.  Shot in Seattle, Washington.
A young adult woman takes a break from exploring a nature park on a beautiful day in the Pacific Northwest, her canine companion joining her. Shot in Seattle, Washington. beeld istock

Takefumi Kikusui, een onderzoeker naar dierengedrag aan de Azabu Universiteit in Japan liet zich voor zijn onderzoek inspireren door zijn eigen poedel. Toen zij moeder werd, had hij gezien dat ze tranende ogen had bij het zorgen voor de pups. Dat bracht hem op het idee dat het hormoon oxytocine de productie van tranen zou kunnen verhogen. 

Oxytocine wordt ook wel het knuffelhormoon genoemd; het zorgt voor een binding tussen moeder en kind. Bij een eerder onderzoek had het team van Kikusui ontdekt dat oxytocine een rol speelde als honden met hun baasjes omgingen. Ze bedachten daarom nu de hypothese dat als hond en baas herenigd zouden worden na een langere tijd van afwezigheid, dit de traanproductie van de hond en de aanmaak van oxytocine ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Het gaat slechter met jongeren die zich armer voelen

Zijn de ouders van mijn klasgenoten rijker dan die van mij? Die vraag kan een negatief effect hebben op de mentale gezondheid van jongeren.

Afbeelding

‘Durf met werkgever te praten over mantelzorgtaken en doorbreek het taboe’

Bijna de helft van de werknemers die naast hun baan zorgen voor een familielid, praat daar niet over met hun leidinggevende. Terwijl het combineren van werk en zorg ertoe leidt dat werknemers vaker ziek zijn of zelfs uitvallen.

Afbeelding

Rijk worden? Volgens onderzoekers begint het allemaal met een positieve mindset. Maar waarom?

Rijk worden? Dat heeft niet alleen met hard werken of slim ondernemen te maken. Het hebben van positieve emoties speelt zeker ook een belangrijke rol.

Afbeelding

Knuffelhormoon geeft honden vreugdetranen

Honden kunnen tranen van blijdschap laten vloeien als ze worden herenigd met hun baasje. Dat schrijven onderzoekers in het wetenschappelijke tijdschrift Current Biology.

Afbeelding

Dit is waarom je hartige snacks beter kunt laten liggen

Mentaal gezond blijven? Eet dan regelmatig fruit en minder hartige snacks. Wat je eet, heeft veel invloed op hoe je je voelt, ontdekten onderzoekers van de Aston University in Birmingham.

Afbeelding

Geheime aankoop goed voor relatie

Hebt u weleens een doosje bonbons in huis verstopt, zodat u die lekker zelf kunt opeten? Koopt u weleens iets op internet zonder het aan uw partner te vertellen? Als u zich daar een beetje schuldig over voelt, is dat een goed teken.