Zelfreflectie beschermt tegen dementie

Nieuws
Oudere mensen die iedere dag een moment nemen om over hun gedachten, gevoelens en gedrag na te denken, lopen minder kans op het ontwikkelen van de ziekte van Alzheimer.
Annemarie Eversdijk
zaterdag 10 september 2022 om 04:22
 Tien minuten zelfreflectie per dag kan al leiden tot een aanzienlijke betere cognitie en hersengezondheid.
Tien minuten zelfreflectie per dag kan al leiden tot een aanzienlijke betere cognitie en hersengezondheid. beeld istock

Volgens een psychiatrische studie aan de Britse universiteit University College London kan tien minuten zelfreflectie per dag al leiden tot een aanzienlijke betere cognitie en hersengezondheid. Voor dit onderzoek werden 259 mensen van ongeveer 70 jaar oud ondervraagd over hoe vaak zij reflecteerden op hun gedachten en gevoelens. De mensen die meer aan zelfreflectie deden, hadden een beter geheugen, concentratievermogen, probleemoplossend vermogen en een betere hersengezondheid. Hoewel er geen middel is tegen dementie, kan het risico om de ziekte te ontwikkelen wel verminderen, aldus de onderzoekers. Het is hun niet duidelijk waardoor zelfreflectie een positief effect kan hebben. Het kan verband houden met een rustiger gevoel en het vermi..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.