Teun (22) woont met mensen met dementie: ‘Ook als je dementie hebt, kun je een band opbouwen’

Achtergrond
Teun Toebes (22) is verpleegkundige en volgt de masteropleiding zorgethiek. Sinds een jaar woont hij in Utrecht samen met mensen met dementie, met wie hij van alles beleeft. Hij schreef er een boek over, VerpleegThuis, dat deze week verscheen.
Astrid van den Hoek
vrijdag 12 november 2021 om 17:25
Teun Toebes: 'Mensen opsluiten en hun autonomie afnemen is niet rechtvaardig'.
Teun Toebes: 'Mensen opsluiten en hun autonomie afnemen is niet rechtvaardig'. beeld Merlijn Doomernik

Het maakt niet uit van welke krant of programma verslaggevers zijn, Teun Toebes nodigt hen het liefst uit bij hem thuis. Dat thuis is een kamertje van een paar vierkante meter, waar net een tweepersoonsbed, een boekenkast, een bankje en een tafel met stoelen in past. Maar eigenlijk speelt voor Toebes het ‘thuis’ zich veel meer af buiten zijn eigen kamertje, in de gangen, keuken en badkamer van de gesloten afdeling van het woonzorgcentrum. Want vooral daar komt hij zijn huisgenoten tegen, acht mensen met dementie.

‘Het is onbegrijpelijk dat het in sommige media nog over dementerenden gaat in plaats van over mensen met dementie’, steekt Toebes meteen van wal. ‘Dat gaat nog weleens mis in artikelen, dat ze dat in de kop zetten. Ik zeg het ma..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Last van hooikoorts? Dan wordt het een zware week: 'Piek zal fors hoger zijn dan voorgaande jaren'

Deze week barst het weer los: niesbuien, loopneuzen, benauwdheid en jeukende ogen voor hooikoortspatiënten. Pollentelstations voorspellen voor deze week de hoogste graspollenpiek van het jaar.

Afbeelding

Soms is ongezond eten beter dan niets eten

Waarom wordt er in het ziekenhuis ongezonde voeding geserveerd? Als diëtist krijgt Anke Kalisvaart die vraag weleens. Maar bij patiënten die geen trek hebben, sta je soms voor een keuze.

Afbeelding

Wat is het doel van dat taartje in je leven?

Wat is belangrijk in je leven? Als je je realiseert welke waarden dat zijn, dan zul je andere prioriteiten stellen en word je gelukkiger, zo is het idee. Doe dat ook eens met voeding, adviseert Anke Kalisvaart.

Afbeelding

Hoe houd je PFAS buiten de deur? 'Kijk kritisch naar wat je eet en op je lijf smeert'

PFAS zijn schadelijk voor je gezondheid. En ze zitten overal: in de regen, de bodem, in ons eten en drinken en in ons eigen bloed. Kun je daar iets tegen doen?

Afbeelding

Pak die voorjaarszon!

Hunkert u ook zo naar dat lentezonnetje? Dat is niet verwonderlijk, want we hebben behoefte aan vitamine D. Die wordt door je huid aangemaakt als je buiten in de zon bent. Goed voor ons humeur én voor onze gezondheid.

Afbeelding

'Mevrouw, dit komt niet goed. U gaat dood.' Over zorg als je niet meer beter wordt

Longarts Sander de Hosson (45) is ‘ongeremd gefascineerd’ door palliatieve zorg. En die bestaat uit veel meer dan een chemokuur aanbieden. ‘De dood is voor de maatschappij onacceptabel, maar ook onvermijdelijk: laten we het er meer over hebben.'