Onverzadigde vetten verlagen het risico op overlijden door corona

Nieuws
Omega 3-vetzuren hebben mogelijk ook in coronatijden gunstige effecten. Onderzoek wijst uit dat deze onverzadigde vetten het risico op overlijden door COVID-19 lijken te verlagen.
Wim van Hengel / rd
zaterdag 20 februari 2021 om 02:00
Omega 3-vetzuren zitten in vette vis, maar ook in noten, sommige plantaardige olie en in groente en fruit.
Omega 3-vetzuren zitten in vette vis, maar ook in noten, sommige plantaardige olie en in groente en fruit. beeld istock

Amerikaanse onderzoekers namen bloedmonsters van honderd coronapatiënten die in het ziekenhuis werden opgenomen en bepaalden het gehalte aan omega 3-vetzuren in hun rode bloedcellen. De patiënten werden vervolgens aan de hand van de gevonden omega 3-waarden verdeeld in vier groepen, elk van 25 personen. Er werd gekeken naar de omega 3-vetzuren EPA en DHA.

Veertien van de patiënten overleden, van wie één uit de groep met het hoogste niveau aan omega 3-vetzuren. De overige dertien doden kwamen uit de drie groepen met lagere omega 3-vetzuurgehalten.

Gecorrigeerd voor leeftijd en geslacht hadden patiënten uit de groep met de hoogste omega 3-waarden 75 procent minder risico op sterfte dan patiënten in de drie groepen met lagere waarden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Van links naar rechts: Sarah Groen met haar dochter Mirthe, Douwe Hooijenga en Nicole Maarssen.

Corona is voor hen extra gevaarlijk. Wat betekent dat in hun dagelijks leven?

Het aantal coronabesmettingen blijft in Nederland hoog, en dat kan patiënten met een kwetsbare gezondheid al snel fataal worden. Hoe gaan zij om met het besmettingsgevaar?

Afbeelding

Wel of niet vaccineren? Zeven mensen over hun standpunt. ‘We moeten er vrede mee hebben dat lijden bij het leven hoort’

Aysel was niet gevaccineerd en belandde in coma. Lisette was juist uitbundig over haar vaccinatie. Zeven mensen vertellen aan het Nederlands Dagblad hoe ze tot hun keuze zijn gekomen.

Afbeelding

Marjolein wordt al maanden geveld door corona. ‘Long covid, ik wens het niemand toe’

Kinderboekenillustrator Marjolein Hund (44) raakte in februari besmet met het coronavirus. Via Instagram deelde ze hoe de ziekte bij haar verliep, in woord en in beeld.

Afbeelding

Jannelie Bras kreeg een kindje in coronatijd. En dat had niet alleen maar nadelen

Geboren in 2020. Het jaar dat men niet snel zal vergeten en waarover hij waarschijnlijk nog vaak zal horen. Liam, onze coronababy. 'Opeens kwamen de mondkapjes tevoorschijn.'

Afbeelding

Hoe kom je vóór je coronaprik van je naaldenangst af?

Ook gezonde volwassenen kunnen over niet al te lange tijd het bericht verwachten dat ze hun coronavaccinatie kunnen halen. Maar wat te doen als je zo bang bent voor naalden dat je flauwvalt?

Afbeelding

Onverzadigde vetten verlagen het risico op overlijden door corona

Omega 3-vetzuren hebben mogelijk ook in coronatijden gunstige effecten. Onderzoek wijst uit dat deze onverzadigde vetten het risico op overlijden door COVID-19 lijken te verlagen.