Luister naar

Droogbloemen zijn terug van weggeweest. ‘Door corona verdubbelde het aantal bestellingen’

Achtergrond
Droogbloemen. Wie denkt dat ze truttig en kleurloos zijn, heeft het mis. De trend uit de jaren zeventig is terug, maar wel in een afgestofte vorm.
Sophia Geuze • redacteur
zaterdag 12 september 2020 om 03:01 aangepast 14:23
Broer en zus Carmen (23) en Danny (23) de Bruin runnen online een droogbloemenzaak.
Broer en zus Carmen (23) en Danny (23) de Bruin runnen online een droogbloemenzaak. beeld Niek Stam

De droogbloem leeft weer op. Dat is mede te danken aan de huidige pandemie. Door corona vinden veel mensen het nog belangrijker dat hun leefomgeving er gezellig uitziet, constateert trendwatcher en stylist Anna Borsboom (59). Mensen nemen de tijd om om zich heen te kijken. ‘Ze krijgen meer oog voor de bijzondere vormen die de natuur ons rijkelijk biedt.’ Als voorbeeld noemt ze de bloem van de reuzenberenklauw. ‘De plant kan voor lelijke wonden zorgen, maar de bloem is gedroogd een adembenemend kunstwerk. Door corona zijn mensen op zoek gegaan naar een hobby die je vanuit huis kan doen: bloemen drogen. En droogbloemen zijn makkelijker en lichter om per post te verzenden dan verse bloemen.’

hang naar de natuur

Borsboom merkte de droogbloementrend in West-Europa een paar jaar geleden voor het eerst op tijdens haar bezoek aan woon- en interieurbeurzen. ‘Daar stonden spektakelstukken gemaakt van droogbloemen.’ In Scandinavië was dat zelfs al langer aan de gang. ‘Daar werden natuurlijke kleuren gebruikt die bij de Scandinavische interieurstijl passen.’ Dat de trend ook echt de woonkamers in zou komen, zag ze op de design en interieurbeurs Maison & Objet in oktober 2019 in Parijs. Op plekken waar anders verse bloemen en bloemstukken stonden, waren nu handzame stukken van droogbloemen in felle kleuren te zien. Sinds die tijd is de liefde voor de droogbloemen in hun natuurlijke tinten en in bewerkte vorm alleen maar groter geworden, merkt Borsboom. En ze heeft er ook een verklaring voor. Droogbloemen sluiten aan bij cottage core, een stijl met een romantische hang naar de natuur. ‘Het romantische gevoel dat vooral vrouwen hebben bij tv-series als Het kleine huis op de prairie, met vlechtjes, hooggesloten blouses en jurken met rushes.’ Droogbloemen passen ook bij de Do-It-Yourself-(DIY)-trend van de laatste jaren. ‘Mensen willen zelf wat creëren, plukken bloemen uit eigen tuin of uit de berm tijdens een wandel- of fietstocht. Ze drogen ze en maken er kransen of kleine decoraties voor op de thee- of koffietafel van.’

‘De berenklauw is gedroogd een adembenemend kunstwerk.’

Uitgeverijen springen ook in op die trend. Afgelopen voorjaar verschenen bijvoorbeeld Bloemen drogen van Morgane Illes en Droogbloemen van Bex Patridge. Patridge laat haar lezers zien hoe je bloemen uit eigen tuin kunt drogen en hoe je er boeketten – al dan niet onder een stolp – raamhangers, kronen, briefkaarten, corsages en wanddecoraties mee kunt maken.

alle fases van de bloem

Patridge benadrukt in haar boek dat zelf droogbloemen maken duurzaam is. En dat is de derde trend waarbij de droogbloem aansluit, ziet Borsboom. ‘De planten- en bloemenindustrie is alles behalve duurzaam. Er komt heel wat transport en gif bij kijken. Bij duurzaamheid hoort betrokkenheid op het ontstaan van producten. ‘Wie zelf bloemen droogt uit eigen tuin maakt alle fases van de bloem mee.’

Carmen en Danny runnen een droogbloemenzaak.

En naast de cottage core-, DIY- en duurzaamheidstrend, is er nog een. ‘Het klinkt tegenstrijdig’, zegt Borsboom, ‘maar de droogbloem past ook bij de kunstbloementrend, bloemen van zijde en plastic bijvoorbeeld. Net als dat je een abonnement op verse bloemen kunt nemen, kan dat tegenwoordig ook op kunstbloemen zodat je steeds wat anders in huis hebt.’

Trends komen en gaan. En in de tussentijd zullen er altijd mensen zijn die bloemen drogen om een herinnering te bewaren: de eerste bloem van een geliefde, een bloem die je kind voor je plukte of een trouwboeket. Patridge vertelt in haar boek dat de oude Egyptenaren droogbloemen al gebruikten als versiering, in de mode en bij ceremonies. Borsboom verwacht dat de huidige droogbloementrend niet snel zal verdwijnen omdat hij past in een tijd waarin mensen nadenken over hoe dingen duurzamer kunnen. Volgens haar zijn het wel de nieuwe toepassingen die toekomst hebben. ‘Niet het gedroogde bosje rozen of het bloemstuk op een houten sigarenplank van vroeger, maar bloemen die een verfbad hebben gehad, spektakelstukken met extravagante bloemen, collages en droogbloemen in combinatie met textiel, bijvoorbeeld linten, bloemwerken die een extra dimensie aan het interieur geven.’

En dat is precies wat Carmen de Bruin (23) voor ogen heeft. In Ede runnen zij en haar broer Danny (23) sinds november 2019 de online-droogbloemenzaak Altijd Speciaal - Droogbloemen. Ze noemt hun stijl ‘electric rebel’, extreem en kleurrijk, en ziet bloemen in het verlengde van fashion en lifestyle.

De benedenverdieping van hun bedrijf op een bedrijventerrein staat vol kleurige bloemen. Er hangt een geur van gedroogd gras alsof je bij een hooiberg staat. Een medewerker is bezig met een bestelling. Ze zoekt de juiste bloemen bij elkaar om er een boeket van te maken. Tegen de achterwand van de ruimte staan en hangen de bloemen en grassen op soort bij elkaar: geverfd pampagras en gipskruid, felroze sierdistels en de van nature al gele craspedia’s en paarse statice. Naast de brede houten tafel waaraan de boeketten worden gemaakt, wachten de bossen die klaar zijn op een plekje in een verzenddoos. Wie bloemen bij Altijd Speciaal - Droogbloemen (altijd speciaal-droogbloemen.nl) bestelt, kan net als op een kledingsite filters aanzetten. Welke maat moet het boeket hebben – van S tot XXL – welke kleur moet de boventoon voeren en welke stijl moet het zijn: kleurrijk, naturel of roze? Carmen de Bruin is zelf het model dat op foto’s de bloemen aanprijst. Ze draagt daarop kleding die bij de bloemen past of bloemen die aansluiten bij haar outfit. Dat is aan de kijker.

Broer en zus hebben hun bedrijf en de droogbloemenmarkt in nog geen jaar tijd explosief zien groeien. In het begin konden ze bij de groothandel niet meer dan een paar dozen droogbloemen kopen, maar inmiddels is er veel meer keuze. Ze werken allang niet meer met z’n tweeën, maar hebben een team van tien medewerkers om zich heen. En het pand dat ze vier maanden geleden betrokken, is eigenlijk al te klein. ‘Door corona verdubbelde het aantal bestellingen. We zitten nu op tweeduizend per maand’, vertelt Carmen de Bruin.

dieppaars

Het kantoor op de bovenverdieping is rijkelijk voorzien van droogbloemen. Boven de vergadertafel hangt een dieppaars bloemstuk aan het plafond en in grote vazen staan kleurrijke droogbloemen en -grassen. Aan de wanden hangen kransen en foto’s van medewerkers tussen bloemen. Een van hen is Sarah Dikker, de winnares van het eerste seizoen van het televisieprogramma Hollands Beste Bloemstylist. Bij Altijd Speciaal - Droogbloemen is zij brandmanager en specialist droogbloemen.

De jonge Carmen de Bruin vertelt gepassioneerd over haar werk. ‘Ik zit al vanaf mijn vijftiende in de bloemen en had vijf jaar een atelier waar ik vooral boeketten en bloemstukken maakte voor evenementen en bruiloften.’ Na vijf jaar vond ze het tijd voor een nieuwe uitdaging. Haar broer Danny heeft ervaring met e-commerce en zij met droogbloemen en een nieuw bedrijf was geboren. De Bruin had ontdekt dat er steeds meer droogbloemen met verse bloemen vermengd werden. Ze had goed gezien dat de droogbloem trendy werd, maar ‘dat het het zo snel zou gaan, hadden we echt niet gedacht’. Nu dromen ze groot met Altijd Speciaal - Droogbloemen als een wereldwijd luxe A-merk met in elke wereldstad een boetiek op een toplocatie.

leuk aan droogbloemen

- Alle gedroogde bloemen kunnen met elkaar gecombineerd worden, terwijl verschillende soorten verse bloemen liever niet bij elkaar in de vaas staan.
- Een bos gedroogde bloemen gaat maanden mee en is daardoor duurzaam. Worden de bloemen stoffig, schud ze dan buiten even uit of gebruik de laagste stand van de föhn.
- Droogbloemen hebben geen water nodig. Geen stank van oud water of verlepte bloemen als je ze vergeet water te geven.
- Alle bloemen zijn het hele jaar door voorradig.
- De bloemen in je boeket ‘bloeien’ even lang. En worden er een paar lelijk, dan kun je die makkelijk vervangen door anderen.
- Veel bloemen verliezen bij het drogen hun geur, lavendel juist weer niet, en dat is fijn voor mensen die er niet goed tegen kunnen.
- Ze kunnen op plekken staan, waar verse bloemen niet altijd gedijen, bijvoorbeeld op een tochtige plekje.

zelf bloemen drogen

- Zoek bloemen uit met een houtachtige steel, zoals rozen. Tulpen hebben een heel zachte steel die veel water bevat en zijn daardoor niet geschikt om te drogen.
- Als je bloemen uit eigen tuin gebruikt, kun je ze het beste plukken en drogen als ze net uitgebloeid zijn. De bloem staat dan mooi open en de insecten hebben er al plezier van gehad.
- Hang de bloemen los van elkaar ondersteboven in een droge en liefst donkere ruimte. Zo behouden ze zo veel mogelijk hun natuurlijke kleur.
- Laat ze net zolang hangen tot ze een beetje kraken als je in de stelen knijpt. Dat is het teken dat ze goed droog zijn.
- Schik ze in een vaas en genieten maar. Droogbloemen zijn minder geschikt om in de keuken of de badkamer te zetten vanwege de vette lucht en het vochtgehalte.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe onthoud je het beste al je wachtwoorden? 'Het is veiliger om ze in een schriftje te schrijven'

Dat het niet zo verstandig is je wachtwoorden op een excel-bestandje op je computer te zetten, weten de meeste mensen inmiddels wel. Maar waar laat je ze wel nu ook een online kluis kwetsbaar blijkt te zijn?

Afbeelding

Gooi restjes niet weg, maar kook ermee. En de diepvriezer is je beste vriend

Wereldwijd verspillen we iedere seconde 79 ton voedsel. Het kookboek Kook je koelkast leeg van Too good to go belooft dat in jouw huishouden geen kliekjes meer in de kliko verdwijnen.

Afbeelding

Zero waste leven is lastig: 'Een plastic draagtas moet je tien keer gebruiken om de impact te compenseren'

Er zijn mensen die streven naar een ‘zero waste lifestyle’. Letterlijk: nul afval. Nu is dat in deze maatschappij vrij moeilijk haalbaar, maar hoe kun je op een makkelijke manier minder afval produceren?

Afbeelding

Iedere werknemer doet weleens iets verkeerd: Zó geef je je fouten toe op de werkvloer

Veel werknemers houden hun fouten liever voor zich uit angst voor gezichtsverlies, terwijl ze weten dat opbiechten beter is. Maar hoe pak je dat aan? ‘Schuif de schuld nooit op anderen af.’

Afbeelding

'Het was vreselijk om naar de voedselbank te gaan, het tastte mijn waardigheid aan'

Stella de Swart (57) woont met haar twee kinderen van 16 en 18 jaar in een sociale huurwoning Amsterdam. Door een samenloop van omstandigheden kwam ze tien jaar geleden in grote financiële problemen.

Afbeelding

Is jouw bank duurzaam, eerlijk of allebei (niet)? Eén bank komt bijna overal als beste uit de bus

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Hoe kun je bijvoorbeeld duurzame(re) keuzes maken in het doen van je bankzaken?