Droogbloemen zijn terug van weggeweest. ‘Door corona verdubbelde het aantal bestellingen’

De droogbloem leeft weer op. Dat is mede te danken aan de huidige pandemie. Door corona vinden veel mensen het nog belangrijker dat hun leefomgeving er gezellig uitziet, constateert trendwatcher en stylist Anna Borsboom (59). Mensen nemen de tijd om om zich heen te kijken. ‘Ze krijgen meer oog voor de bijzondere vormen die de natuur ons rijkelijk biedt.’ Als voorbeeld noemt ze de bloem van de reuzenberenklauw. ‘De plant kan voor lelijke wonden zorgen, maar de bloem is gedroogd een adembenemend kunstwerk. Door corona zijn mensen op zoek gegaan naar een hobby die je vanuit huis kan doen: bloemen drogen. En droogbloemen zijn makkelijker en lichter om per post te verzenden dan verse bloemen.’
hang naar de natuur
Borsboom merkte de droogbloementrend in West-Europa een paar jaar geleden voor het eerst op tijdens haar bezoek aan woon- en interieurbeurzen. ‘Daar stonden spektakelstukken gemaakt van droogbloemen.’ In Scandinavië was dat zelfs al langer aan de gang. ‘Daar werden natuurlijke kleuren gebruikt die bij de Scandinavische interieurstijl passen.’ Dat de trend ook echt de woonkamers in zou komen, zag ze op de design en interieurbeurs Maison & Objet in oktober 2019 in Parijs. Op plekken waar anders verse bloemen en bloemstukken stonden, waren nu handzame stukken van droogbloemen in felle kleuren te zien. Sinds die tijd is de liefde voor de droogbloemen in hun natuurlijke tinten en in bewerkte vorm alleen maar groter geworden, merkt Borsboom. En ze heeft er ook een verklaring voor. Droogbloemen sluiten aan bij cottage core, een stijl met een romantische hang naar de natuur. ‘Het romantische gevoel dat vooral vrouwen hebben bij tv-series als Het kleine huis op de prairie, met vlechtjes, hooggesloten blouses en jurken met rushes.’ Droogbloemen passen ook bij de Do-It-Yourself-(DIY)-trend van de laatste jaren. ‘Mensen willen zelf wat creëren, plukken bloemen uit eigen tuin of uit de berm tijdens een wandel- of fietstocht. Ze drogen ze en maken er kransen of kleine decoraties voor op de thee- of koffietafel van.’
‘De berenklauw is gedroogd een adembenemend kunstwerk.’
Uitgeverijen springen ook in op die trend. Afgelopen voorjaar verschenen bijvoorbeeld Bloemen drogen van Morgane Illes en Droogbloemen van Bex Patridge. Patridge laat haar lezers zien hoe je bloemen uit eigen tuin kunt drogen en hoe je er boeketten – al dan niet onder een stolp – raamhangers, kronen, briefkaarten, corsages en wanddecoraties mee kunt maken.
alle fases van de bloem
Patridge benadrukt in haar boek dat zelf droogbloemen maken duurzaam is. En dat is de derde trend waarbij de droogbloem aansluit, ziet Borsboom. ‘De planten- en bloemenindustrie is alles behalve duurzaam. Er komt heel wat transport en gif bij kijken. Bij duurzaamheid hoort betrokkenheid op het ontstaan van producten. ‘Wie zelf bloemen droogt uit eigen tuin maakt alle fases van de bloem mee.’
Carmen en Danny runnen een droogbloemenzaak.
En naast de cottage core-, DIY- en duurzaamheidstrend, is er nog een. ‘Het klinkt tegenstrijdig’, zegt Borsboom, ‘maar de droogbloem past ook bij de kunstbloementrend, bloemen van zijde en plastic bijvoorbeeld. Net als dat je een abonnement op verse bloemen kunt nemen, kan dat tegenwoordig ook op kunstbloemen zodat je steeds wat anders in huis hebt.’
Trends komen en gaan. En in de tussentijd zullen er altijd mensen zijn die bloemen drogen om een herinnering te bewaren: de eerste bloem van een geliefde, een bloem die je kind voor je plukte of een trouwboeket. Patridge vertelt in haar boek dat de oude Egyptenaren droogbloemen al gebruikten als versiering, in de mode en bij ceremonies. Borsboom verwacht dat de huidige droogbloementrend niet snel zal verdwijnen omdat hij past in een tijd waarin mensen nadenken over hoe dingen duurzamer kunnen. Volgens haar zijn het wel de nieuwe toepassingen die toekomst hebben. ‘Niet het gedroogde bosje rozen of het bloemstuk op een houten sigarenplank van vroeger, maar bloemen die een verfbad hebben gehad, spektakelstukken met extravagante bloemen, collages en droogbloemen in combinatie met textiel, bijvoorbeeld linten, bloemwerken die een extra dimensie aan het interieur geven.’
En dat is precies wat Carmen de Bruin (23) voor ogen heeft. In Ede runnen zij en haar broer Danny (23) sinds november 2019 de online-droogbloemenzaak Altijd Speciaal - Droogbloemen. Ze noemt hun stijl ‘electric rebel’, extreem en kleurrijk, en ziet bloemen in het verlengde van fashion en lifestyle.
De benedenverdieping van hun bedrijf op een bedrijventerrein staat vol kleurige bloemen. Er hangt een geur van gedroogd gras alsof je bij een hooiberg staat. Een medewerker is bezig met een bestelling. Ze zoekt de juiste bloemen bij elkaar om er een boeket van te maken. Tegen de achterwand van de ruimte staan en hangen de bloemen en grassen op soort bij elkaar: geverfd pampagras en gipskruid, felroze sierdistels en de van nature al gele craspedia’s en paarse statice. Naast de brede houten tafel waaraan de boeketten worden gemaakt, wachten de bossen die klaar zijn op een plekje in een verzenddoos. Wie bloemen bij Altijd Speciaal - Droogbloemen (altijd speciaal-droogbloemen.nl) bestelt, kan net als op een kledingsite filters aanzetten. Welke maat moet het boeket hebben – van S tot XXL – welke kleur moet de boventoon voeren en welke stijl moet het zijn: kleurrijk, naturel of roze? Carmen de Bruin is zelf het model dat op foto’s de bloemen aanprijst. Ze draagt daarop kleding die bij de bloemen past of bloemen die aansluiten bij haar outfit. Dat is aan de kijker.
Broer en zus hebben hun bedrijf en de droogbloemenmarkt in nog geen jaar tijd explosief zien groeien. In het begin konden ze bij de groothandel niet meer dan een paar dozen droogbloemen kopen, maar inmiddels is er veel meer keuze. Ze werken allang niet meer met z’n tweeën, maar hebben een team van tien medewerkers om zich heen. En het pand dat ze vier maanden geleden betrokken, is eigenlijk al te klein. ‘Door corona verdubbelde het aantal bestellingen. We zitten nu op tweeduizend per maand’, vertelt Carmen de Bruin.
dieppaars
Het kantoor op de bovenverdieping is rijkelijk voorzien van droogbloemen. Boven de vergadertafel hangt een dieppaars bloemstuk aan het plafond en in grote vazen staan kleurrijke droogbloemen en -grassen. Aan de wanden hangen kransen en foto’s van medewerkers tussen bloemen. Een van hen is Sarah Dikker, de winnares van het eerste seizoen van het televisieprogramma Hollands Beste Bloemstylist. Bij Altijd Speciaal - Droogbloemen is zij brandmanager en specialist droogbloemen.
De jonge Carmen de Bruin vertelt gepassioneerd over haar werk. ‘Ik zit al vanaf mijn vijftiende in de bloemen en had vijf jaar een atelier waar ik vooral boeketten en bloemstukken maakte voor evenementen en bruiloften.’ Na vijf jaar vond ze het tijd voor een nieuwe uitdaging. Haar broer Danny heeft ervaring met e-commerce en zij met droogbloemen en een nieuw bedrijf was geboren. De Bruin had ontdekt dat er steeds meer droogbloemen met verse bloemen vermengd werden. Ze had goed gezien dat de droogbloem trendy werd, maar ‘dat het het zo snel zou gaan, hadden we echt niet gedacht’. Nu dromen ze groot met Altijd Speciaal - Droogbloemen als een wereldwijd luxe A-merk met in elke wereldstad een boetiek op een toplocatie.
leuk aan droogbloemen
- Alle gedroogde bloemen kunnen met elkaar gecombineerd worden, terwijl verschillende soorten verse bloemen liever niet bij elkaar in de vaas staan.
- Een bos gedroogde bloemen gaat maanden mee en is daardoor duurzaam. Worden de bloemen stoffig, schud ze dan buiten even uit of gebruik de laagste stand van de föhn.
- Droogbloemen hebben geen water nodig. Geen stank van oud water of verlepte bloemen als je ze vergeet water te geven.
- Alle bloemen zijn het hele jaar door voorradig.
- De bloemen in je boeket ‘bloeien’ even lang. En worden er een paar lelijk, dan kun je die makkelijk vervangen door anderen.
- Veel bloemen verliezen bij het drogen hun geur, lavendel juist weer niet, en dat is fijn voor mensen die er niet goed tegen kunnen.
- Ze kunnen op plekken staan, waar verse bloemen niet altijd gedijen, bijvoorbeeld op een tochtige plekje.
zelf bloemen drogen
- Zoek bloemen uit met een houtachtige steel, zoals rozen. Tulpen hebben een heel zachte steel die veel water bevat en zijn daardoor niet geschikt om te drogen.
- Als je bloemen uit eigen tuin gebruikt, kun je ze het beste plukken en drogen als ze net uitgebloeid zijn. De bloem staat dan mooi open en de insecten hebben er al plezier van gehad.
- Hang de bloemen los van elkaar ondersteboven in een droge en liefst donkere ruimte. Zo behouden ze zo veel mogelijk hun natuurlijke kleur.
- Laat ze net zolang hangen tot ze een beetje kraken als je in de stelen knijpt. Dat is het teken dat ze goed droog zijn.
- Schik ze in een vaas en genieten maar. Droogbloemen zijn minder geschikt om in de keuken of de badkamer te zetten vanwege de vette lucht en het vochtgehalte.



