(W)Eten: Zwart geblakerde preisoep
Vandaag maken we een simpel en doeltreffend recept, dat goed past bij het fenomeen Black Friday.

Ook wij ontkomen er tegenwoordig niet meer aan, Black Friday. Een echte hit, overgewaaid uit Amerika, om onze koopzucht zo net voor de feestdagen nog eens flink op te stoken. Hordes mensen die vechten om de laatste koopjes, en winkeliers die alles op alles zetten om nog even een klapper te maken, kortom drukte!
Daar hoort een passend recept bij. Simpel en doeltreffend. Om uitgeput en voldaan mee op de bank te ploffen na al dat geshop!
Ingrediënten:
3 stuks prei
2 grote witte uien
4 tenen knoflook
2 grote aardappels
20 g roomboter
2 eetlepels fijne mosterd
2 eetlepels grove mosterd
1 grannysmithappel
1 groentenbouillonblokje
¼ bosje verse dragon
1 liter water
2 eetlepels crème fraiche
olie
zout
peper
optie (kies er bijvoorbeeld 2):
• 150 g beenham
• 150 g gerookte zalm
• 100 g fijngesneden andijvie
• 75 g blauwe kaas
• 75 g croutons
• 75 g geroosterde hazelnootjes
• 100 g uitgebakken spekjes
Bereiding
Begin met het zwart blakeren van de prei. Dit doe je door allereerst de prei goed te wassen. Vervolgens zet je de oven op 200 graden en gaar je de prei totdat de buitenkant zwart ziet. Door het zwart blakeren van de prei zal de prei intens zoet gaan smaken vanbinnen. Verwijder de buitenste zwarte lamellen van de prei en hak de binnenkant van de prei grof.
Pel de uien en knoflook en hak ze fijn, zet vervolgens een grote (soep)pan op het vuur met een scheut zonnebloemolie en een klontje boter. Fruit de knoflook en ui aan en voeg de prei toe, kruid royaal met zout en peper.
Schil ondertussen de twee aardappels en snijd in blokjes ter grootte van een dobbelsteen. Doe het water samen met het bouillonblokje en de aardappelblokjes in de pan.
Laat 25 minuten koken en voeg vervolgens de appel(zonder klokhuis), fijngehakte dragon en mosterd toe. Draai het vuur uit en 5 minuten laat staan.
Mix met de staafmixer het geheel glad en breng op smaak met eventueel nog wat extra zout en peper.