Luister naar

In de keuken: Baksels van een Italiaanse televisiekok

Nieuws
Focaccia met mozzarella en spinazie, broodbolletjes met gorgonzola of rijstgebak met limoncello. Gino dAcampo leert hoe je een typisch Italiaans brood, gebakje of ovenschotel maakt.
Annemarie Eversdijk Annemarie Eversdijk
zaterdag 2 februari 2013 om 09:46

De Italiaanse bakker thuis luidt de titel van het nieuwe boek van Gino dAcampo. Het boek bevat een heleboel goede typisch Italiaanse bakrecepten. Allerlei soorten brood komen aan bod, evenals gebak, koekjes, pasta uit de oven en niet te vergeten: pizza. De recepten zijn laagdrempelig. Het motto van de auteur is: minimale moeite, maximale smaak. Dat zal drukke mensen aanspreken.

DAcampo geeft goede tips. Zo krijg je bijvoorbeeld een stappenuitleg hoe je brooddeeg moet kneden. Het kneden moet gebeuren in een warme omgeving. Wrijf je handen vooraf in met wat olijfolie, dan blijft het deeg niet plakken. Veel baktips van de Italiaan zijn bekend, bijvoorbeeld dat je een cake eerst drie minuten moet laten afkoelen, voordat je hem uit de vorm haalt; dat voorkomt dat de cake breekt.

populair

Deze tip kende ik nog niet: om te zorgen dat brood een lekkere korst krijgt, spray je de oven tien keer in met een spuitfles met water. Het aantrekkelijke van dit Italiaanse bakboek is dat je nooit erg veel ingredienten nodig hebt. Bovendien zijn alle benodigdheden ook gemakkelijk in Nederland verkrijgbaar; meestal heb je ze wel in je keukenkastje staan. Voor het maken van de focaccias of andere broodsoorten heb je volgens dAcampo vaak straffe bloem nodig.

Gelukkig beschrijft de kok voorin wat dat is: bloem van harde tarwe met een hoog eiwitgehalte. Het wordt ook wel bakkersmeel genoemd. In het boek wordt niet duidelijk gemaakt wie Gino dAcampo is. Maar na wat googelen wordt duidelijk dat deze jongeman een televisiekok is. Zijn kookshows op de Italiaanse televisie schijnen erg populair te zijn.

lekker

Na de verschijning van een ander boek van zijn hand, Fantastico, werd dAcampo door de pers aangeduid als de Nederlandse Herman den Blijker. Het onderstaande recept voor amaretti morbidi, ofwel: zachte amandelkoekjes, is een voorbeeld van hoe je op een snelle en eenvoudige manier iets lekkers kunt serveren bij de koffie. De koekjes waren in een mum van tijd gemaakt en smaakten erg lekker, vooral toen ze nog warm waren.

Na het bakken kunnen de amandelkoekjes nog drie tot vier dagen bewaard worden in een goed afgesloten trommel. Mochten ze toch een beetje hard zijn geworden, dan kun je ze verkruimelen boven ijs. Zelf heb ik de onderstaande hoeveelheid ingrediënten gehalveerd. Dat bleek prima te kunnen: de bakplaat lag vol met zon twintig koekjes. Genoeg voor vier personen, lijkt me.


Zachte amandelkoekjes

voor 4 personen

ingrediënten

gezouten boter om in te vetten

4 middelgrote eiwitten

350 gram fijne kristalsuiker

350 gram gemalen amandelen

2 eetlepels amarettolikeur

poedersuiker

bereiding

Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet het dun in met boter.

Verhit de heteluchtoven tot 180 graden.

Klop de eiwitten in een grote vetvrije, droge kom tot een stevig schuim. Schep de suiker en amandelen erdoor. Voeg de amaretto toe en roer alles tot een gladde pasta.

Schep met een theelepel kleine bergjes eiwitbeslag op de voorbereide bakplaat met steeds 3 cm tussenruimte, omdat ze bij het bakken uitzetten.

Bak de koekjes in het midden van de oven in 15 minuten goudbruin.

Eet de koekjes warm, of laat ze op een rooster drogen tot ze stevig en knapperig zijn.

Bestuif ze dun met poedersuiker en serveer ze bij de thee of koffie.

n.a.v. De Italiaanse bakker thuis

Gino dAcampo, uitg. Fontaine, Hilversum, 2013. 208 blz. 24,95.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Ineke: ‘Ik kom bijna niet in de supermarkt. Ik koop zoveel mogelijk biologisch en haal dat bij de groenteman, op de markt of bij een biologische boer.'

Ineke heeft al veertien jaar geen grijze kliko meer voor het restafval: 'We hadden hem niet nodig'

Ineke de Jong-van der Veen (76) uit Nijkerk. Ze heeft deed de grijze kliko de deur uit. ‘Als ik jarig ben, vraag ik altijd om iets eetbaars wat gezond is en waar geen plastic verpakking omheen zit.’

Kleding is een grote vervuiler. 'Als elke Nederlander per jaar zes kledingstukken mínder zou kopen, zou dat heel veel CO2 besparen.'

Hoe ga je duurzaam om met je kledingkast? 'Kleding heeft ook invloed op hoe we denken én handelen'

Less is more, en dat geldt vooral voor het kopen van kleren. Want de productie van kleding heeft veel invloed op het milieu. Hoe ga je duurzaam om met je kledingkast?

In de stad Nijkerk, met een rijk cacao-verleden, creëren de meester en zijn leerling de meest verrassende smaakbommetjes van chocolade.

Hoe krijg je taart en chocola weer op de menukaart? 'Na het hoofdgerecht moet het hoogtepunt komen'

Het dessert heeft zwaar te lijden. Omwille van de sluitpost kiest de horeca steeds vaker voor een doorsnee inkooptoetje en thuis nemen we genoegen met een schaaltje vla. Waar is de zoete creativiteit gebleven?

Hovenier Hans te Loo: 'Als je de regenpijp afkoppelt, kan het water de tuin in stromen en infiltreren in de bodem.'

Niet te nat en niet te droog, hoe doe je dat in de tuin? Acht tips van een hovenier

Slim omgaan met water in de tuin, hovenier Hans te Loo draait zijn hand er niet voor om. Hoe voorkom je dat de tuin te nat of juist te droog is? ‘Zet de juiste plant op de juiste plek.’

In het drukke gezin Van der Kolk lukt het doordeweeks niet om gezamenlijk te ontbijten. Daarom maakt Marijke er op zaterdag extra werk van.

Aan tafel bij het gezin Van der Kolk: 'Als we soep eten, vieren we avondmaal met de kinderen'

Gert en Marijke van der Kolk proberen in elke maaltijd wel groenten te verwerken: courgette in het ontbijt, paprika en komkommer bij de lunch ... 'Als de kinderen ’s avonds hun bord niet leegeten, is dat minder erg.'

'Het wordt tijd om Carcassonne na al die jaren te vragen de kroon over te dragen aan Cascadia.'

Carcassonne, de koning van het tegellegspel, heeft concurrentie: 'Enorm simpel en snel uit te leggen'

Jarenlang was Carcassonne de onbetwiste koning van het tegellegspel. Maar er is een nieuwe kaper op de kust, stelt bordspel-recensent Wilco van Doorn. 'Misschien wordt het zelfs wel tijd om de kroon over te dragen.'