In de keuken: Baksels van een Italiaanse televisiekok
De Italiaanse bakker thuis luidt de titel van het nieuwe boek van Gino dAcampo. Het boek bevat een heleboel goede typisch Italiaanse bakrecepten. Allerlei soorten brood komen aan bod, evenals gebak, koekjes, pasta uit de oven en niet te vergeten: pizza. De recepten zijn laagdrempelig. Het motto van de auteur is: minimale moeite, maximale smaak. Dat zal drukke mensen aanspreken.
DAcampo geeft goede tips. Zo krijg je bijvoorbeeld een stappenuitleg hoe je brooddeeg moet kneden. Het kneden moet gebeuren in een warme omgeving. Wrijf je handen vooraf in met wat olijfolie, dan blijft het deeg niet plakken. Veel baktips van de Italiaan zijn bekend, bijvoorbeeld dat je een cake eerst drie minuten moet laten afkoelen, voordat je hem uit de vorm haalt; dat voorkomt dat de cake breekt.
populair
Deze tip kende ik nog niet: om te zorgen dat brood een lekkere korst krijgt, spray je de oven tien keer in met een spuitfles met water. Het aantrekkelijke van dit Italiaanse bakboek is dat je nooit erg veel ingredienten nodig hebt. Bovendien zijn alle benodigdheden ook gemakkelijk in Nederland verkrijgbaar; meestal heb je ze wel in je keukenkastje staan. Voor het maken van de focaccias of andere broodsoorten heb je volgens dAcampo vaak straffe bloem nodig.
Gelukkig beschrijft de kok voorin wat dat is: bloem van harde tarwe met een hoog eiwitgehalte. Het wordt ook wel bakkersmeel genoemd. In het boek wordt niet duidelijk gemaakt wie Gino dAcampo is. Maar na wat googelen wordt duidelijk dat deze jongeman een televisiekok is. Zijn kookshows op de Italiaanse televisie schijnen erg populair te zijn.
lekker
Na de verschijning van een ander boek van zijn hand, Fantastico, werd dAcampo door de pers aangeduid als de Nederlandse Herman den Blijker. Het onderstaande recept voor amaretti morbidi, ofwel: zachte amandelkoekjes, is een voorbeeld van hoe je op een snelle en eenvoudige manier iets lekkers kunt serveren bij de koffie. De koekjes waren in een mum van tijd gemaakt en smaakten erg lekker, vooral toen ze nog warm waren.
Na het bakken kunnen de amandelkoekjes nog drie tot vier dagen bewaard worden in een goed afgesloten trommel. Mochten ze toch een beetje hard zijn geworden, dan kun je ze verkruimelen boven ijs. Zelf heb ik de onderstaande hoeveelheid ingrediënten gehalveerd. Dat bleek prima te kunnen: de bakplaat lag vol met zon twintig koekjes. Genoeg voor vier personen, lijkt me.
Zachte amandelkoekjes
voor 4 personen
ingrediënten
gezouten boter om in te vetten
4 middelgrote eiwitten
350 gram fijne kristalsuiker
350 gram gemalen amandelen
2 eetlepels amarettolikeur
poedersuiker
bereiding
Bekleed een bakplaat met bakpapier en vet het dun in met boter.
Verhit de heteluchtoven tot 180 graden.
Klop de eiwitten in een grote vetvrije, droge kom tot een stevig schuim. Schep de suiker en amandelen erdoor. Voeg de amaretto toe en roer alles tot een gladde pasta.
Schep met een theelepel kleine bergjes eiwitbeslag op de voorbereide bakplaat met steeds 3 cm tussenruimte, omdat ze bij het bakken uitzetten.
Bak de koekjes in het midden van de oven in 15 minuten goudbruin.
Eet de koekjes warm, of laat ze op een rooster drogen tot ze stevig en knapperig zijn.
Bestuif ze dun met poedersuiker en serveer ze bij de thee of koffie.
n.a.v. De Italiaanse bakker thuis
Gino dAcampo, uitg. Fontaine, Hilversum, 2013. 208 blz. 24,95.