Rutgers nieuwste hartige recepten
De keukenmachine mag weer op het aanrecht gezet worden. Met Het hartige bakboek krijg je van Rutger van den Broek weer ruim zestig recepten voor hartig gebak. Quiches, broodjes, pizza’s en borrelhapjes voeren de boventoon in dit boek.
Het hartige bakboek begint met stap-voor-stap-beschrijvingen van basisrecepten voor verschillende soorten deeg: brooddeeg, quichedeeg en bladerdeeg. Met duidelijke foto’s en beschrijvingen kan het eigenlijk niet meer misgaan met het maken van deeg.
Bij veel recepten geeft Van den Broek verschillende variaties. Bolletjes brood kun je maken met olijven, gruyère of gepofte knoflook en pompoenpitten. Bij een quiche kun je kiezen voor een lorraine (met spekjes en ei), een geroosterdegroentenvariant of een met tonijn, sugarsnaps en shiitakes. Voor elk wat wils.
Het recept van de quiche met geroosterde groenten koos ik uit om te proberen. De bodem van de quiche moet eerst voorgebakken worden. Dat doe je met behulp van een steunvulling, bakknikkers bijvoorbeeld, of rijst. Op die manier voorkom je dat de bodem van de quiche niet gaar genoeg is. De Engelsen noemen dat ‘a soggy bottom’, schrijft Van den Broek.
Het makkelijke van een quiche is dat je ’m een dag van tevoren kunt maken. Handig als je de volgende dag weinig tijd hebt om te koken en snel iets op tafel wilt zetten. ¦
Het hartige bakboek
Rutger van den Broek. Uitg. Carrera Culinair, Amsterdam 2017. 224 blz. € 29,99
voor 4 personen
ingrediënten voor het deeg:
250 gram bloem
125 gram boter, koud
3/4 tl zout
1 ei
3 el water, ijskoud
ingrediënten voor de vulling:
4 eieren
200 gram crème fraîche
zout, peper
2 tenen knoflook
1 rode ui
1 rode, gele en groene paprika
1 courgette
1 aubergine
Provençaalse kruiden
Parmezaanse kaas
olijfolie
bereiding deeg:
Meng de bloem met het zout in een mengkom. Snijd de koude boter in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter en meng dit door de bloem. Wrijf het met je vingers tot een korrelig geheel.
Voeg het ei en het water toe en meng kort, tot je van het deeg een samenhangende bal kunt maken. Voeg als het deeg te droog is een klein beetje extra water toe. Kneed vooral niet te lang!
Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast voordat je het verder gaat verwerken.
Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit en bekleed er een quichevorm mee. Prik gaatjes in de bodem met een vork. Leg een stuk bakpapier op de bodem en verdeel de steunvulling (bakknikkers bijvoorbeeld) daarover. Bak de bodem 15 minuten blind.
bereiding vulling:
Verwarm voor de vulling de oven voor op 220 graden. Snijd alle groenten in stukken en meng dit in een braadslee met 2 tot 3 eetlepels olijfolie, een eetlepel Provençaalse kruiden en wat zout en peper. Bak de groenten 30 minuten en schep ze tussendoor een paar keer om. Vul de quiche met de gegrilde groenten.
Klop de eieren los met de crème fraîche en meng er 75 gram geraspte Parmezaanse kaas door, voordat je dit over de groenten giet.
Bak de quiche 40 tot 50 minuten op 180 graden.