Luister naar

Rutgers nieuwste hartige recepten

Nieuws
Rutger van den Broek, wie kent hem nog? Sinds hij het eerste seizoen van de tv-bakwedstrijd Heel Holland Bakt won, verschijnt er regelmatig een bakboek van zijn hand. Dit najaar komt hij met Het hartige bakboek.
Annemarie Eversdijk Annemarie Eversdijk
woensdag 15 november 2017 om 03:00
Rutgers nieuwste hartige recepten
Rutgers nieuwste hartige recepten Harold Pereira

De keukenmachine mag weer op het aanrecht gezet worden. Met Het hartige bakboek krijg je van Rutger van den Broek weer ruim zestig recepten voor hartig gebak. Quiches, broodjes, pizza’s en borrelhapjes voeren de boventoon in dit boek.

Het hartige bakboek begint met stap-voor-stap-beschrijvingen van basisrecepten voor verschillende soorten deeg: brooddeeg, quichedeeg en bladerdeeg. Met duidelijke foto’s en beschrijvingen kan het eigenlijk niet meer misgaan met het maken van deeg.

Bij veel recepten geeft Van den Broek verschillende variaties. Bolletjes brood kun je maken met olijven, gruyère of gepofte knoflook en pompoenpitten. Bij een quiche kun je kiezen voor een lorraine (met spekjes en ei), een geroosterdegroentenvariant of een met tonijn, sugarsnaps en shiitakes. Voor elk wat wils.

Het recept van de quiche met geroosterde groenten koos ik uit om te proberen. De bodem van de quiche moet eerst voorgebakken worden. Dat doe je met behulp van een steunvulling, bakknikkers bijvoorbeeld, of rijst. Op die manier voorkom je dat de bodem van de quiche niet gaar genoeg is. De Engelsen noemen dat ‘a soggy bottom’, schrijft Van den Broek.

Het makkelijke van een quiche is dat je ’m een dag van tevoren kunt maken. Handig als je de volgende dag weinig tijd hebt om te koken en snel iets op tafel wilt zetten. ¦

Het hartige bakboek

Rutger van den Broek. Uitg. Carrera Culinair, Amsterdam 2017. 224 blz. € 29,99

Quiche met gegrilde groenten

voor 4 personen

ingrediënten voor het deeg:

250 gram bloem

125 gram boter, koud

3/4 tl zout

1 ei

3 el water, ijskoud

ingrediënten voor de vulling:

4 eieren

200 gram crème fraîche

zout, peper

2 tenen knoflook

1 rode ui

1 rode, gele en groene paprika

1 courgette

1 aubergine

Provençaalse kruiden

Parmezaanse kaas

olijfolie

bereiding deeg:

Meng de bloem met het zout in een mengkom. Snijd de koude boter in blokjes van ongeveer 1 bij 1 centimeter en meng dit door de bloem. Wrijf het met je vingers tot een korrelig geheel.

Voeg het ei en het water toe en meng kort, tot je van het deeg een samenhangende bal kunt maken. Voeg als het deeg te droog is een klein beetje extra water toe. Kneed vooral niet te lang!

Verpak het deeg in plasticfolie en laat het minimaal 30 minuten rusten in de koelkast voordat je het verder gaat verwerken.

Verwarm de oven voor op 180 graden. Rol het deeg uit en bekleed er een quichevorm mee. Prik gaatjes in de bodem met een vork. Leg een stuk bakpapier op de bodem en verdeel de steunvulling (bakknikkers bijvoorbeeld) daarover. Bak de bodem 15 minuten blind.

bereiding vulling:

Verwarm voor de vulling de oven voor op 220 graden. Snijd alle groenten in stukken en meng dit in een braadslee met 2 tot 3 eetlepels olijfolie, een eetlepel Provençaalse kruiden en wat zout en peper. Bak de groenten 30 minuten en schep ze tussendoor een paar keer om. Vul de quiche met de gegrilde groenten.

Klop de eieren los met de crème fraîche en meng er 75 gram geraspte Parmezaanse kaas door, voordat je dit over de groenten giet.

Bak de quiche 40 tot 50 minuten op 180 graden.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Ineke: ‘Ik kom bijna niet in de supermarkt. Ik koop zoveel mogelijk biologisch en haal dat bij de groenteman, op de markt of bij een biologische boer.'

Ineke heeft al veertien jaar geen grijze kliko meer voor het restafval: 'We hadden hem niet nodig'

Ineke de Jong-van der Veen (76) uit Nijkerk. Ze heeft deed de grijze kliko de deur uit. ‘Als ik jarig ben, vraag ik altijd om iets eetbaars wat gezond is en waar geen plastic verpakking omheen zit.’

Kleding is een grote vervuiler. 'Als elke Nederlander per jaar zes kledingstukken mínder zou kopen, zou dat heel veel CO2 besparen.'

Hoe ga je duurzaam om met je kledingkast? 'Kleding heeft ook invloed op hoe we denken én handelen'

Less is more, en dat geldt vooral voor het kopen van kleren. Want de productie van kleding heeft veel invloed op het milieu. Hoe ga je duurzaam om met je kledingkast?

In de stad Nijkerk, met een rijk cacao-verleden, creëren de meester en zijn leerling de meest verrassende smaakbommetjes van chocolade.

Hoe krijg je taart en chocola weer op de menukaart? 'Na het hoofdgerecht moet het hoogtepunt komen'

Het dessert heeft zwaar te lijden. Omwille van de sluitpost kiest de horeca steeds vaker voor een doorsnee inkooptoetje en thuis nemen we genoegen met een schaaltje vla. Waar is de zoete creativiteit gebleven?

Hovenier Hans te Loo: 'Als je de regenpijp afkoppelt, kan het water de tuin in stromen en infiltreren in de bodem.'

Niet te nat en niet te droog, hoe doe je dat in de tuin? Acht tips van een hovenier

Slim omgaan met water in de tuin, hovenier Hans te Loo draait zijn hand er niet voor om. Hoe voorkom je dat de tuin te nat of juist te droog is? ‘Zet de juiste plant op de juiste plek.’

In het drukke gezin Van der Kolk lukt het doordeweeks niet om gezamenlijk te ontbijten. Daarom maakt Marijke er op zaterdag extra werk van.

Aan tafel bij het gezin Van der Kolk: 'Als we soep eten, vieren we avondmaal met de kinderen'

Gert en Marijke van der Kolk proberen in elke maaltijd wel groenten te verwerken: courgette in het ontbijt, paprika en komkommer bij de lunch ... 'Als de kinderen ’s avonds hun bord niet leegeten, is dat minder erg.'

'Het wordt tijd om Carcassonne na al die jaren te vragen de kroon over te dragen aan Cascadia.'

Carcassonne, de koning van het tegellegspel, heeft concurrentie: 'Enorm simpel en snel uit te leggen'

Jarenlang was Carcassonne de onbetwiste koning van het tegellegspel. Maar er is een nieuwe kaper op de kust, stelt bordspel-recensent Wilco van Doorn. 'Misschien wordt het zelfs wel tijd om de kroon over te dragen.'