Luister naar

(w)eten: Magnoliasiroop

Nieuws
Vandaag geeft Estée Strooker de beste tips om een lekkere magnoliasiroop te maken.
Est é e Strooker
vrijdag 22 maart 2019 om 03:00
(w)eten: Magnoliasiroop
(w)eten: Magnoliasiroop pixabay en istock

YES! De lente is eindelijk begonnen. En al laat mijn humeur zich normaal gesproken niet echt beïnvloeden door het weer, ben ik toch maar al te blij dat de eerste ‘echte’ zonnestralen door die winterwolken heen breken.

En ik ben blij dat de kale takken plaatsmaken voor de eerste kleurrijke bloesems! En zo ook de magnolia. Wat is die er vroeg bij dit jaar. Er staat een prachtige boom bij mijn oom in de achtertuin. Een flinke kan ik wel zeggen, want ik moet er altijd met een ladder op om bij de mooie roze bloemen te komen.

ijs

Ik pluk de magnoliabloemen om daar vervolgens een heerlijk geurende maar ook zeer smakelijke siroop van te maken. Siroop die je kunt gebruiken om er vervolgens weer ijs van te maken. Of om gewoon iedere dag een lekker glas zelfgemaakte ­limonade mee te drinken.

Ingrediënten:
1/4 emmer vol met magnoliabloemen
2 l water
2 kg suiker
200 ml citroensap of limoensap

Extra nodig:
heggenschaar of gewone schaar
schone emmer
zeef
trechter
weckflessen
stickers

Magnoliasiroop

Bij deze de beste tips om een lekkere magnoliasiroop te maken.

- Zorg ervoor dat je de bloemen plukt als ze net open staan. Dan hebben ze dus ongeveer de vorm van een tulp. Op die manier weet je zeker dat het geurige stuifmeel nog in de bloem zit. Daarnaast zijn de blaadjes nog stevig en vol van kleur. Perfect voor de siroop.

- Zorg ervoor dat je de bloemen knipt met een schaar om op die manier zowel de boom als de bloem zo min mogelijk te beschadigen.

- Voorkom teveel gekneusde bladeren. De gekneusde bladeren worden bruin en maken de siroop dus ook bruin.

- Zorg ervoor dat je de bloemen eerst goed uitklopt voordat je ze in het water doet. Zo kunnen verdwaalde insecten er nog levend uit komen. Het is tenslotte niet nodig om je siroop met eiwitten te verrijken.

- Gebruik water tot de bloemen net onder staan en schep ze dan voorzichtig. Zo komt het water op alle plekken om goed de smaak van de magnolia op te nemen. Doe er niet te veel water in omdat je een zo sterk mogelijke smaak wilt overhouden. Laat de emmer een nacht op een koele plek trekken.

- Zeef het magnoliawater in een pan. Voeg suiker en citroensap toe. Breng de pan met het vocht aan de kook. Zodra de siroop kookt en de suiker is opgelost draai je het vuur uit.

- Zorg ervoor dat de weckflessen steriel zijn. Vul de weckflessen met een trechter met de siroop tot net onder de dop. Sluit direct de dop. Sticker de flessen en laat ze afkoelen op een koele plek. Je kunt ze zo wel een jaar bewaren!

tip

Gebruik de bladeren eventueel nog om met suiker tot een jam te koken. Of zet ze op natuurazijn.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Liesbeth heeft een zorgboerderij voor mensen met dementie: 'Ze worden overal bij betrokken'

Ze noemt zichzelf quasi serieus 'een workaholic'. In de praktijk betekent het dat Liesbeth van Oosterom met hart en ziel werkt met mensen met dementie, die ze vijf dagen per week op zorgboerderij Javarust ontvangt.

Afbeelding

Anna is dol op bloemen, vooral om ze te eten: 'Het staat heel feestelijk op je bord en het verveelt nooit'

Bloemenexpert Anna Koster (61) uit Avenhorn eet het hele jaar door bloemen uit de tuin. ‘Het is feestelijk, smakelijk en gezond.’ In haar boek Elke week bloemen op je bord laat ze zien hoe je je eten kunt opfleuren.

Afbeelding

Youssef Kobo: 'Discriminatie is er en daarvan komt niemand je redden. Ga aan de slag'

Youssef Kobo (34) slaat een brug tussen jongeren met een migratieachtergrond en bedrijven. Hij wil voorkomen dat anderen - zoals ooit hijzelf - zich verdwaald voelen op de arbeidsmarkt.

Afbeelding

In voedselbos Ketelbroek groeien de boodschappen uit de grond. 'Het is een paradijs van 'luie' boeren'

Ook in deze krant werden vele woorden gewijd aan stikstof. Het gaat dan over de plannen van het kabinet of over de zorgen van de boer. Daar voeg ik vandaag een pagina aan toe, maar dan vanuit het perspectief van het bos.

Afbeelding

Simone is uitvaartverzorger: 'Ik mag licht brengen in de donkerte van een overlijden'

Van trouwen naar rouwen, die weg legde Simone Beijer (47) uit Renswoude af in haar carrière. 'Als trouwambtenaar stond ik aan de voorkant van de liefde, bij een uitvaart sta ik aan de achterkant.'

Afbeelding

Zo ga je zonder laadstress met je elektrische auto op vakantie. 'Denk ook aan extra bagage die je meeneemt'

Een autovakantie als je elektrisch rijdt, te veel gedoe? Nou, nee. 'De allerbeste tip voor vakantie met je elektrische auto is dan ook: plan vooruit.'