Luister naar

Moestuinhippie Jacqueline Franse is het meeste trots op haar paprika´s achter het glas

Nieuws
Culinair verslaggever Marco Bosmans trekt deze zomer van moestuin naar moestuin, op zoek naar groene vingers en vruchtbare aarde. Hij poot, zaait, teelt en oogst. Voor halte 6 stoppen we bij de Zeeuwse Moestuinhippie.
Marco Bosmans
zaterdag 10 augustus 2019 om 03:00
Tussen de bonen, kolen en sla zijn ook fruit, bloemen en kruiden te vinden.
Tussen de bonen, kolen en sla zijn ook fruit, bloemen en kruiden te vinden. Marco Bosmans

Zelf spreken ze over ’t Wulleminadurp, maar voor vreemdelingen – de ND-verslaggever incluis – is het een dorpje bij Goes. Een Zeeuwse uithoek misschien, maar altijd de 348 kilometer waard.

Is het niet voor het strandleven of de verse vangst, dan wel voor een bijzondere ontmoeting in de tuin. Te midden van tweehonderd vierkante meter uitbundige bloei en groei treffen we een heuse moestuinhippie.

Een Zeeuwse hippie, als in seks, drugs en rock-’n-roll? Het tegendeel is waar. Flowerpower is de enige associatie met de sixties aan de dijk van Wilhelminadorp. En vrij vertaald zou je de duurzame liefde van Jacqueline Franse voor de natuur hier ook onder kunnen scharen. ‘Die naam? Ach, ik wilde graag een blog opzetten om via het internet alles wat ik meemaak in mijn tuin te delen met vrienden en familie. Schrijven en fotograferen vind ik namelijk ook leuk. Het vinden van een naam vond ik nog best lastig, maar toen kwam Adrie, mijn man, met Moestuin Hippie. Nou ja, dat voelde goed. Het klinkt vrolijk, het is apart en het is wat ik doe: ik deel mijn liefde voor de tuin.’

dieven

‘Tomatenteelt is niet moeilijk, maar er zijn toch een paar dingen die je moet weten om eind van de zomer die prachtige tomaten te kunnen oogsten. Mijn tomatenplanten zijn inmiddels goed gegroeid en al een paar keer gediefd. Gediefd? Dieven zijn okselscheuten die groeien tussen stengel en blad. Deze dieven worden nieuwe stengels als je hier niets aan doet en daarom moeten ze verwijderd worden. Ze vergen veel energie van de plant, die ze beter kan steken in de vorming van nieuwe bloemen.’

Het is een willekeurig fragment uit een van de vele blogberichten van ‘hippie’ Jacqueline. Het zijn vooral ervaringen en recepten die ze deelt, niet alleen meer met bekenden, maar ook met andere tuinders. Zo geeft ze door wat ze zelf eens van anderen leerde, bijvoorbeeld van haar vader. ‘Mijn vader vond tuinieren ook wel leuk, inderdaad. Ik herinner me uit mijn jeugd zijn potjes met afrikaantjes nog. Bij mij gaat de hobby toch verder. Het buitenleven heeft me altijd getrokken. De frisse lucht inademen, lopen, fietsen. En tuinieren is natuurlijk een goed excuus om buiten ook nog eens nuttig te zijn. Zo begon ik in 2012 met een stukje grond achter een landbouwbedrijf, maar toen ze daar wilden uitbreiden, moest ik er weg. Dat was na vier jaar wel even slikken. Gelukkig kon ik al snel bij dit moestuincomplex terecht, aan de rand van ons dorp. Hier zijn we met meer dan zeventig tuinders bij elkaar en iedereen doet zijn eigen ding. Ik had trouwens geluk, want ik wilde graag een tuintje bij de ingang, zodat ik niet ver hoefde te sjouwen met zware zakken. Bovendien bleek het heel gezellig, omdat er veel wandelaars en fietsers langskomen die het leuk vinden om naar de tuin te kijken of die stoppen voor een praatje over de moestuin.’

Jacqueline heeft al haar vierkante centimeters in gebruik. Het is bij de rondgang langs de gewassen dan ook voetje-voor-voetje stappen zetten, van steen tot steen. Hier en daar houden we halt; voor een proeve van de aardbeien onder het net of een blik op de houtje-touwtje-bouwsels die de muizenmeloen en de Oost-Indische kers de lucht in helpen. Groenten nemen overduidelijk de meeste grond in beslag, maar tussen de bonen, kolen en sla vinden we ook fruit, bloemen, kruiden en een riant hotel voor de beestjes.

duurzaam tuinieren

Op het terrasje van haar schuur verklaart ze: ‘Duurzaam tuinieren betekent ook zorgen voor bijen, vlinders en insecten. Zij zorgen namelijk ook voor mijn tuin, net als de bloemen, trouwens. Zo heb ik afrikaantjes bij de aardappelen en goudsbloemen bij de bonen. Hierdoor merk ik ook dat ik er steeds beter in word, dat het ieder jaar makkelijker gaat, maar inderdaad, garanties krijg ik niet. Je weet nooit wat het weer doet en hoe de tuin op de natuur reageert. Neem bijvoorbeeld de peren; die hebben een beurtjaar. En ook de worteltjes willen dit jaar niet lukken. Ja, ik spit niet, dus de grond slaat snel dicht. Misschien is dat een oorzaak. Jammer is het wel, want ik had dit jaar ook paarse wortelen gezaaid, omdat ik zo benieuwd ben naar hoe ze eruitzien en smaken. Helaas.’

in de kas

De tuin van Jacqueline etaleert vooral haar persoonlijke smaak en die van echtgenoot Adrie. Experimenten zijn ondergeschikt. Hoewel … in de schuur staan enkele opvallende wijnflessen. Is dat dan toch de vrije hippie in de keurige Zeeuwse?

‘Haha, nee, dat is brandnetelgier. Het is een extract dat even moet gisten en uiteindelijk als extra voeding bij de paprika gegoten kan worden. O ja, dat is trouwens mijn grote trots: de paprika-kas. Ik had twee jaar geleden nog van die plastic tunnels met gaten voor de paprika’s, maar ik wilde wat duurzamer tuinieren. Toen heb ik een paar oude ramen op de kop getikt en een tijdelijke kas gebouwd. Heel simpel misschien, maar de paprika’s en ook de aubergines doen het daar nu echt super! Ja, stiekem droom ik al over een vaste kas in de hoek van de tuin, maar dan moet ik eerst wat meer ramen vinden. En Adrie lief aankijken, haha.’ ¦

Code oranje: de Oost-Indische kers

Vandaag een kersje dat vele zintuigen prikkelt.

Kok Shamida Smulders van smulderskookt.nl: ‘Deze prachtige bloemen fleuren je gerecht enorm op. Ze hebben een anijsachtige smaak en zijn een lust voor het oog en de tong wanneer je er een salade of dessert mee versiert. Heerlijk in combinatie met fruit ook, zoals (gegrilde) ananas of perzik.’ Voedingsdeskundige Sytske Scholze (mindyourfood.nl): ‘Oranje = fiesta! We boffen dat de moestuin elk seizoen wel iets eetbaars in deze kleur te bieden heeft. Pompoen en zoete aardappel in de herfst, winterpeen in de winter, worteltjes en paprika in het voorjaar en in de zomer Oost-Indische kers. Van de Oost-Indische kers zijn de bloemen, zaden én bladen eetbaar. De pittige smaak heeft het kruid te danken aan mosterdolieglycoside, een stof die onze weerstand vergroot. Dankzij de antibiotische werking helpt dit onder meer bij de bestrijding van urineweginfecties, verkoudheid, griep en bronchitis.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Arnolds werk draait volledig om de bitcoin: ‘Ik heb geen voorspelbare baan’

Hoeveel komt er maandelijks in en hoeveel gaat eruit? En welke rol spelen idealen daarbij? De van oorsprong uit IJsselmuiden afkomstige Arnold Hubach (25) is digitale nomade en komt rond door te schrijven over bitcoin.

Afbeelding

Vijf tips om te besparen op je boodschappen. ‘Zorg dat je altijd een diepvriespizza op voorraad hebt’

Het dagelijks leven is afgelopen maand weer fors duurder geworden. Hoe kun je als student besparen op je boodschappen? ‘Skere Student’ Emma Mouthaan (26) geeft tips. ‘Kook grote porties, dat bespaart energie en geld.’

Afbeelding

‘Mijn Ferrari is gewoon geweldig’

Auto’s zeggen iets over hun bestuurders want in de lak weerspiegelt zich het karakter van de eigenaar. Vandaag de auto-biografie van musicus Marit Broekroelofs (54).

Afbeelding

De Santana-appel geniet een klein maar dankbaar publiek

Aardappels, uien en bieten, ze hadden een slechte zomer. De hitte en droogte hebben hun tol geëist. Toch zijn niet alle boeren in last, want het regende de afgelopen weken wel appels.

Afbeelding

Zijn lage energierekening zit Dick niet lekker: ‘Ik heb bij onze diaconie gepleit voor een apart potje’

Hoe verdient Dick Gorter (63) zijn geld? En waar gaat het geld naartoe? ‘Het zure is dat wij extra belasting betalen omdat we eenverdiener zijn, terwijl Herma niet eens kán werken.’

Afbeelding

Diana werkt als vrijwilliger bij Slachtofferhulp Nederland: ‘Iedereen kan slachtoffer worden’

Anderhalve dag in de week werkt Diana Brockhus (54) als vrijwilliger bij Slachtofferhulp Nederland, waar ze slachtoffers van ongevallen, huiselijk geweld en zedendelicten helpt om hun leven weer op de rit te krijgen.