Youssef Kobo: ‘Discriminatie is er en daarvan komt niemand je redden. Ga aan de slag’

Interview
Youssef Kobo (34) slaat een brug tussen jongeren met een migratieachtergrond en bedrijven. Hij wil voorkomen dat anderen - zoals ooit hijzelf - zich verdwaald voelen op de arbeidsmarkt.
Lydia Fris
zaterdag 27 mei 2023 om 01:33 aangepast 08:11
Youssef Kobo: 'Meer diversiteit op de werkvloer is een gedeelde verantwoordelijkheid.’
Youssef Kobo: 'Meer diversiteit op de werkvloer is een gedeelde verantwoordelijkheid.’ beeld Karima Boujida

Tijdens zijn adolescente jaren was Kobo het spoor bijster en schoolmoe. Hij merkte dat er een grote kloof zat tussen hemzelf en zijn autochtone klasgenoten – bijvoorbeeld in het bezitten van soft- en hard skills en zelfvertrouwen – en hoe vaak gezinnen met een migratieachtergrond een enorme afstand hadden tot de arbeidsmarkt.

Ambitieus en ondernemend is Kobo echter altijd geweest. Hij maakte zijn studie niet af, maar reisde de wereld rond, en verzamelde streetwise veel kennis. Het leverde hem een wereldwijd netwerk op. 

Hij ontmoette interessante mensen en wist zich bij bijzondere bedrijven naar binnen te werken. In Marrakech had hij een aha-moment, toen hij de uitspraak van het eerste vrouwelijke Afro-Amerikaanse parlementslid in de Veren..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anna is dol op bloemen, vooral om ze te eten: 'Het staat heel feestelijk op je bord en het verveelt nooit'

Bloemenexpert Anna Koster (61) uit Avenhorn eet het hele jaar door bloemen uit de tuin. ‘Het is feestelijk, smakelijk en gezond.’ In haar boek Elke week bloemen op je bord laat ze zien hoe je je eten kunt opfleuren.

Afbeelding

Youssef Kobo: 'Discriminatie is er en daarvan komt niemand je redden. Ga aan de slag'

Youssef Kobo (34) slaat een brug tussen jongeren met een migratieachtergrond en bedrijven. Hij wil voorkomen dat anderen - zoals ooit hijzelf - zich verdwaald voelen op de arbeidsmarkt.

Afbeelding

In voedselbos Ketelbroek groeien de boodschappen uit de grond. 'Het is een paradijs van 'luie' boeren'

Ook in deze krant werden vele woorden gewijd aan stikstof. Het gaat dan over de plannen van het kabinet of over de zorgen van de boer. Daar voeg ik vandaag een pagina aan toe, maar dan vanuit het perspectief van het bos.

Afbeelding

Simone is uitvaartverzorger: 'Ik mag licht brengen in de donkerte van een overlijden'

Van trouwen naar rouwen, die weg legde Simone Beijer (47) uit Renswoude af in haar carrière. 'Als trouwambtenaar stond ik aan de voorkant van de liefde, bij een uitvaart sta ik aan de achterkant.'

Afbeelding

Zo ga je zonder laadstress met je elektrische auto op vakantie. 'Denk ook aan extra bagage die je meeneemt'

Een autovakantie als je elektrisch rijdt, te veel gedoe? Nou, nee. 'De allerbeste tip voor vakantie met je elektrische auto is dan ook: plan vooruit.'

Afbeelding

Het hoge noorden? Daar weet Gerrit Jan Zwier alles van. Hij schrijft al jaren over reizen in Scandinavië

Gerrit Jan Zwier reist al vijftig jaar door noordelijke landschappen. Zijn reisboeken over Noorwegen, Zweden en andere noordse landen zijn geliefd. Denk niet te licht over emigreren naar Scandinavië, zegt hij.