Anna is dol op bloemen, vooral om ze te eten: ‘Het staat heel feestelijk op je bord en het verveelt nooit’

Interview
Bloemenexpert Anna Koster (61) uit Avenhorn eet het hele jaar door bloemen uit de tuin. ‘Het is feestelijk, smakelijk en gezond.’ In haar boek Elke week bloemen op je bord laat ze zien hoe je je eten kunt opfleuren.
Linda Stelma
zaterdag 27 mei 2023 om 02:00
‘Ik wandel, ren en fiets heel veel. Onderweg pluk ik dan vaak eetbare bloemen. Voor mij is het een manier van leven.'
‘Ik wandel, ren en fiets heel veel. Onderweg pluk ik dan vaak eetbare bloemen. Voor mij is het een manier van leven.' beeld Gerda Venema

Het was maar een klein geel bloemetje dat een beginnend wildplukker in zijn mond stak. Wat kan er misgaan?, dacht hij. En toch moest de ziekenauto erbij komen; zijn keel ging dichtzitten na het doorslikken van dat kleine bloemetje.

‘Het kan gewoon fout gaan’, zegt wildplukker Anna Koster. ‘Dat gaat mij nooit gebeuren, want ik ben een schijterd. Ik pluk en eet geen bloemen die ik niet ken.’

Hoe bent u op het idee gekomen bloemen te gaan eten?

‘Dertig jaar geleden kwam ik in Japan terecht om cursussen bloemschikken te geven. Daar maakte ik kennis met eetbare bloemen. Dat vond ik zo indrukwekkend. Eenmaal terug in Nederland ging ik dat ook proberen. In het begin waren familie en vrienden natuurlijk de klos - ze kregen ineens bloemen bij het di..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Liesbeth heeft een zorgboerderij voor mensen met dementie: 'Ze worden overal bij betrokken'

Ze noemt zichzelf quasi serieus 'een workaholic'. In de praktijk betekent het dat Liesbeth van Oosterom met hart en ziel werkt met mensen met dementie, die ze vijf dagen per week op zorgboerderij Javarust ontvangt.

Afbeelding

Anna is dol op bloemen, vooral om ze te eten: 'Het staat heel feestelijk op je bord en het verveelt nooit'

Bloemenexpert Anna Koster (61) uit Avenhorn eet het hele jaar door bloemen uit de tuin. ‘Het is feestelijk, smakelijk en gezond.’ In haar boek Elke week bloemen op je bord laat ze zien hoe je je eten kunt opfleuren.

Afbeelding

Youssef Kobo: 'Discriminatie is er en daarvan komt niemand je redden. Ga aan de slag'

Youssef Kobo (34) slaat een brug tussen jongeren met een migratieachtergrond en bedrijven. Hij wil voorkomen dat anderen - zoals ooit hijzelf - zich verdwaald voelen op de arbeidsmarkt.

Afbeelding

In voedselbos Ketelbroek groeien de boodschappen uit de grond. 'Het is een paradijs van 'luie' boeren'

Ook in deze krant werden vele woorden gewijd aan stikstof. Het gaat dan over de plannen van het kabinet of over de zorgen van de boer. Daar voeg ik vandaag een pagina aan toe, maar dan vanuit het perspectief van het bos.

Afbeelding

Simone is uitvaartverzorger: 'Ik mag licht brengen in de donkerte van een overlijden'

Van trouwen naar rouwen, die weg legde Simone Beijer (47) uit Renswoude af in haar carrière. 'Als trouwambtenaar stond ik aan de voorkant van de liefde, bij een uitvaart sta ik aan de achterkant.'

Afbeelding

Zo ga je zonder laadstress met je elektrische auto op vakantie. 'Denk ook aan extra bagage die je meeneemt'

Een autovakantie als je elektrisch rijdt, te veel gedoe? Nou, nee. 'De allerbeste tip voor vakantie met je elektrische auto is dan ook: plan vooruit.'