In voedselbos Ketelbroek groeien de boodschappen uit de grond. ‘Het is een paradijs van ‘luie’ boeren’

Achtergrond
Ook in deze krant werden vele woorden gewijd aan stikstof. Het gaat dan over de plannen van het kabinet of over de zorgen van de boer. Daar voeg ik vandaag een pagina aan toe, maar dan vanuit het perspectief van het bos. Landbouw en natuur op een kavel is hét antwoord van Wouter van Eck en dat smaakt naar meer.
Marco Bosmans
vrijdag 19 mei 2023 om 19:00 aangepast 20:03
‘Boswachter’ Van Eck houdt halt om een jong blaadje van de lindeboom te plukken.
‘Boswachter’ Van Eck houdt halt om een jong blaadje van de lindeboom te plukken. beeld Marco Bosmans

Groesbeek is de plaats delict. Of beter gezegd: plaats gelukt. Hier werd in 2009 het eerste voedselbos van Nederland aangelegd. Toen nog als proef, maar inmiddels in alle opzichten beproefd. Van Eck was de pionier en zo veel meer. Hij was docent aan de Radboud Universiteit Nijmegen, campagneleider bij Milieudefensie, directeur van Stichting Floron en daarnaast ook nog politiek actief als gemeenteraadslid en Statenlid. Een kleurrijke en betrokken burger, die de natuur als groene draad door zijn leven weeft.

En soms weeft die natuur zichzelf. ‘Het bos kwam op mijn pad, of eigenlijk naast mijn pad. Ik fietste veertien jaar geleden langs een kale maisakker. Het was te koop. Geïnspireerd door de forest gardens in de tropen en een bezoek aan Kenia..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Liesbeth heeft een zorgboerderij voor mensen met dementie: 'Ze worden overal bij betrokken'

Ze noemt zichzelf quasi serieus 'een workaholic'. In de praktijk betekent het dat Liesbeth van Oosterom met hart en ziel werkt met mensen met dementie, die ze vijf dagen per week op zorgboerderij Javarust ontvangt.

Afbeelding

Anna is dol op bloemen, vooral om ze te eten: 'Het staat heel feestelijk op je bord en het verveelt nooit'

Bloemenexpert Anna Koster (61) uit Avenhorn eet het hele jaar door bloemen uit de tuin. ‘Het is feestelijk, smakelijk en gezond.’ In haar boek Elke week bloemen op je bord laat ze zien hoe je je eten kunt opfleuren.

Afbeelding

Youssef Kobo: 'Discriminatie is er en daarvan komt niemand je redden. Ga aan de slag'

Youssef Kobo (34) slaat een brug tussen jongeren met een migratieachtergrond en bedrijven. Hij wil voorkomen dat anderen - zoals ooit hijzelf - zich verdwaald voelen op de arbeidsmarkt.

Afbeelding

In voedselbos Ketelbroek groeien de boodschappen uit de grond. 'Het is een paradijs van 'luie' boeren'

Ook in deze krant werden vele woorden gewijd aan stikstof. Het gaat dan over de plannen van het kabinet of over de zorgen van de boer. Daar voeg ik vandaag een pagina aan toe, maar dan vanuit het perspectief van het bos.

Afbeelding

Simone is uitvaartverzorger: 'Ik mag licht brengen in de donkerte van een overlijden'

Van trouwen naar rouwen, die weg legde Simone Beijer (47) uit Renswoude af in haar carrière. 'Als trouwambtenaar stond ik aan de voorkant van de liefde, bij een uitvaart sta ik aan de achterkant.'

Afbeelding

Zo ga je zonder laadstress met je elektrische auto op vakantie. 'Denk ook aan extra bagage die je meeneemt'

Een autovakantie als je elektrisch rijdt, te veel gedoe? Nou, nee. 'De allerbeste tip voor vakantie met je elektrische auto is dan ook: plan vooruit.'