Het hoge noorden? Daar weet Gerrit Jan Zwier alles van. Hij schrijft al jaren over reizen in Scandinavië

Interview
Gerrit Jan Zwier reist al vijftig jaar door noordelijke landschappen. Zijn reisboeken over Noorwegen, Zweden en andere noordse landen zijn geliefd. Denk niet te licht over emigreren naar Scandinavië, zegt hij.
Hilbrand Rozema
vrijdag 12 mei 2023 om 15:57
Reiziger en auteur Gerrit Jan Zwier is nog lang niet met pensioen, hij werkt rustig door en heeft plannen voor drie nieuwe boeken.
Reiziger en auteur Gerrit Jan Zwier is nog lang niet met pensioen, hij werkt rustig door en heeft plannen voor drie nieuwe boeken. beeld Wienke Zwier
Zeven Deugden

Matigheid

Gerrit Jan Zwier is een schrijver die je zomaar in het wild kunt tegenkomen. Hij gaat zelf graag de boer op, nu uitgeverijen knokken voor hun bestaan. In heel Nederland duikt hij op achter zijn boekenkraam, goed ingepakt tegen de kou. ‘Nait soez’n, mor doun’, zoals Groningers zeggen. ‘Ik zoek veel contact met lezers’, zegt hij in zijn werkkamer in Zuidhorn, omringd door een baaierd van boeken. Zijn bureaustoel slaakt bij elke draai van zijn bourgondische lichaam een ijselijke piepschreeuw, wat een dimensie toevoegt aan de geheimzinnige bibliotheeksfeer. Er is een stoel ontruimd voor het interview. ‘Ik kom graag onder de mensen, maar het schrijven zelf is een kloostergebeuren; dat gebeurt hier, in deze kamer.’ 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.