Jolein de Rooij: ‘Werknemers moeten voelen dat ze niet perfect hoeven te zijn’

Interview
Het ervaren van stress tijdens ons werk kennen we allemaal. En ook al lijkt het er gewoon bij te horen, toch is die stress niet zo normaal: het is een lichamelijke reactie op een situatie die we als bedreigend ervaren. De symptomen van die stress zijn dus terug te leiden naar de angst die je ervaart, en het kan gevaarlijk zijn om daaraan te wennen, zegt psycholoog Jolein de Rooij (55).
Lydia Fris
vrijdag 28 april 2023 om 11:03
Jolein de Rooij: ‘Angst op ons werk komt vaak doordat we niet echt onszelf kunnen zijn.'
Jolein de Rooij: ‘Angst op ons werk komt vaak doordat we niet echt onszelf kunnen zijn.' beeld Nikos Tsiokas
Goed Werk

‘Het boek is vooral een pleidooi om te laten zien dat we niet alleen zijn in onze angsten, dat iedereen lastige dingen meemaakt en ervaart. Het gras lijkt altijd groener aan de andere kant, maar heel vaak is dat niet zo. Als er op het werk meer ruimte is om naast werknemer ook gewoon mens te zijn, zorgt dat voor een gezondere sfeer waarin mensen beter kunnen werken.’

Waar komt angst op het werk in algemene zin vandaan?

‘Angst op ons werk komt vaak doordat we niet echt onszelf kunnen zijn. Dat je het gevoel hebt dat je je angst niet kunt laten zien. De angst zit echter lang niet altijd in jezelf, maar kan ook door je omgeving worden veroorzaakt. Vaak komt angst voort uit een organisatiecultuur die niet deugt, waarin bijvoorbeeld een slechte..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Liesbeth heeft een zorgboerderij voor mensen met dementie: 'Ze worden overal bij betrokken'

Ze noemt zichzelf quasi serieus 'een workaholic'. In de praktijk betekent het dat Liesbeth van Oosterom met hart en ziel werkt met mensen met dementie, die ze vijf dagen per week op zorgboerderij Javarust ontvangt.

Afbeelding

Youssef Kobo: 'Discriminatie is er en daarvan komt niemand je redden. Ga aan de slag'

Youssef Kobo (34) slaat een brug tussen jongeren met een migratieachtergrond en bedrijven. Hij wil voorkomen dat anderen - zoals ooit hijzelf - zich verdwaald voelen op de arbeidsmarkt.

Afbeelding

Simone is uitvaartverzorger: 'Ik mag licht brengen in de donkerte van een overlijden'

Van trouwen naar rouwen, die weg legde Simone Beijer (47) uit Renswoude af in haar carrière. 'Als trouwambtenaar stond ik aan de voorkant van de liefde, bij een uitvaart sta ik aan de achterkant.'

Afbeelding

'God maakte eerst de natuur, toen de dieren, en daarna pas de mens. Die volgorde is er niet voor niets'

Toen Jesse Kers (23) de zoveelste tuin aan het dichtstraten was, merkte hij: dit moet anders. Groener vooral. Daarom begon hij zijn eigen hoveniersbedrijf Back to Eden.

Afbeelding

Jolein de Rooij: 'Werknemers moeten voelen dat ze niet perfect hoeven te zijn'

Stress op ons werk vinden we zo gewoon, dat we vaak vergeten dat het een reactie kan zijn op een serieuze angst, stelt Jolein de Rooij. Ze schreef een boek over angst op de werkvloer: Nooit meer bang op je werk.

Afbeelding

Janita helpt mantelzorgers bij het regelwerk: 'Zij lopen vaak vast in het complexe zorglandschap'

Mantelzorger zijn voor je zieke moeder of buurvrouw gaat niet enkel over letterlijk zorg verlenen. Vaak vraagt het ook veel uitzoekwerk. Mantelzorgmakelaar Jantina Boeve (45) heeft er haar werk van gemaakt mantelzorgers in alle facetten van hun taak bij te staan.