Janita helpt mantelzorgers bij het regelwerk: ‘Zij lopen vaak vast in het complexe zorglandschap’

Interview
Mantelzorger zijn voor je zieke moeder of buurvrouw gaat niet enkel over letterlijk zorg verlenen. Vaak vraagt het ook veel uitzoekwerk. Mantelzorgmakelaar Jantina Boeve (45) heeft er haar werk van gemaakt mantelzorgers in alle facetten van hun taak bij te staan.
Nadine Folkers
vrijdag 21 april 2023 om 18:17
Jantina Boeve: 'Ik wil me dienstbaar opstellen en omzien naar anderen. Dat ik daarvan mijn werk heb kunnen maken, vind ik heel bijzonder.’
Jantina Boeve: 'Ik wil me dienstbaar opstellen en omzien naar anderen. Dat ik daarvan mijn werk heb kunnen maken, vind ik heel bijzonder.’ beeld persburo Melissen
Goed Werk

Wat doet u als mantelzorgmakelaar?

‘Ik ondersteun mantelzorgers bij alles wat er op hen afkomt. Van regeltaken op het gebied van wonen, werken en financiën voor de persoon aan wie zij mantelzorg verlenen tot het bieden van hulp om de mantelzorger zelf op de been te houden. Het gebeurt vaak dat mantelzorgers vastlopen in het complexe zorglandschap van Nederland. Gefrustreerd en boos komen ze dan bij mij, omdat ze zich van het kastje naar de muur gestuurd voelen. Ik bied een luisterend oor en geef mantelzorgers het gevoel dat ze er niet alleen voor staan.´

Hoe bent u in dit vakgebied terechtgekomen?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Liesbeth heeft een zorgboerderij voor mensen met dementie: 'Ze worden overal bij betrokken'

Ze noemt zichzelf quasi serieus 'een workaholic'. In de praktijk betekent het dat Liesbeth van Oosterom met hart en ziel werkt met mensen met dementie, die ze vijf dagen per week op zorgboerderij Javarust ontvangt.

Afbeelding

Youssef Kobo: 'Discriminatie is er en daarvan komt niemand je redden. Ga aan de slag'

Youssef Kobo (34) slaat een brug tussen jongeren met een migratieachtergrond en bedrijven. Hij wil voorkomen dat anderen - zoals ooit hijzelf - zich verdwaald voelen op de arbeidsmarkt.

Afbeelding

Simone is uitvaartverzorger: 'Ik mag licht brengen in de donkerte van een overlijden'

Van trouwen naar rouwen, die weg legde Simone Beijer (47) uit Renswoude af in haar carrière. 'Als trouwambtenaar stond ik aan de voorkant van de liefde, bij een uitvaart sta ik aan de achterkant.'

Afbeelding

'God maakte eerst de natuur, toen de dieren, en daarna pas de mens. Die volgorde is er niet voor niets'

Toen Jesse Kers (23) de zoveelste tuin aan het dichtstraten was, merkte hij: dit moet anders. Groener vooral. Daarom begon hij zijn eigen hoveniersbedrijf Back to Eden.

Afbeelding

Jolein de Rooij: 'Werknemers moeten voelen dat ze niet perfect hoeven te zijn'

Stress op ons werk vinden we zo gewoon, dat we vaak vergeten dat het een reactie kan zijn op een serieuze angst, stelt Jolein de Rooij. Ze schreef een boek over angst op de werkvloer: Nooit meer bang op je werk.

Afbeelding

Janita helpt mantelzorgers bij het regelwerk: 'Zij lopen vaak vast in het complexe zorglandschap'

Mantelzorger zijn voor je zieke moeder of buurvrouw gaat niet enkel over letterlijk zorg verlenen. Vaak vraagt het ook veel uitzoekwerk. Mantelzorgmakelaar Jantina Boeve (45) heeft er haar werk van gemaakt mantelzorgers in alle facetten van hun taak bij te staan.