‘Mannen en vrouwen zijn evenveel tijd kwijt aan betaald en onbetaald werk bij elkaar opgeteld’

Interview
Als we ‘zorg’ niet als werk gaan beschouwen, komen er scheuren in het fundament van onze samenleving, stelt Lynn Berger. ‘Er moet betere steun komen voor mantelzorgers, denk aan uitgebreidere verlofregelingen of een pensioen.’
Lydia Fris
vrijdag 31 maart 2023 om 18:00 aangepast 3 april 2023 10:46
Lynn Berger: 'Economen vergeten zich af te vragen wie de toekomstige arbeider baart en grootbrengt.'
Lynn Berger: 'Economen vergeten zich af te vragen wie de toekomstige arbeider baart en grootbrengt.' beeld Martin Waalboer
Goed Werk

Nederlanders – en vooral vrouwen – moeten meer gaan werken. Dat is de oplossing voor de vergrijzing en daaruit voortkomende personeelstekorten die politici, onderzoekers en beleidsmakers veelal aandragen. 

Volgens Lynn Berger (38) is er echter een probleem aan deze oplossing: die houdt geen rekening met ons onbetaalde werk. In haar boek Ik werk al (ik krijg er alleen niet voor betaald) beschrijft ze hoe onze onbetaalde arbeid – mantelzorg, de zorg voor kinderen, zorg voor het huishouden – óók werk is. Het wordt hoog tijd dat politici en beleidsmakers dit werk de aandacht geven die het verdient, stelt Berger.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Youssef Kobo: 'Discriminatie is er en daarvan komt niemand je redden. Ga aan de slag'

Youssef Kobo (34) slaat een brug tussen jongeren met een migratieachtergrond en bedrijven. Hij wil voorkomen dat anderen - zoals ooit hijzelf - zich verdwaald voelen op de arbeidsmarkt.

Afbeelding

Simone is uitvaartverzorger: 'Ik mag licht brengen in de donkerte van een overlijden'

Van trouwen naar rouwen, die weg legde Simone Beijer (47) uit Renswoude af in haar carrière. 'Als trouwambtenaar stond ik aan de voorkant van de liefde, bij een uitvaart sta ik aan de achterkant.'

Afbeelding

'God maakte eerst de natuur, toen de dieren, en daarna pas de mens. Die volgorde is er niet voor niets'

Toen Jesse Kers (23) de zoveelste tuin aan het dichtstraten was, merkte hij: dit moet anders. Groener vooral. Daarom begon hij zijn eigen hoveniersbedrijf Back to Eden.

Afbeelding

Jolein de Rooij: 'Werknemers moeten voelen dat ze niet perfect hoeven te zijn'

Stress op ons werk vinden we zo gewoon, dat we vaak vergeten dat het een reactie kan zijn op een serieuze angst, stelt Jolein de Rooij. Ze schreef een boek over angst op de werkvloer: Nooit meer bang op je werk.

Afbeelding

Janita helpt mantelzorgers bij het regelwerk: 'Zij lopen vaak vast in het complexe zorglandschap'

Mantelzorger zijn voor je zieke moeder of buurvrouw gaat niet enkel over letterlijk zorg verlenen. Vaak vraagt het ook veel uitzoekwerk. Mantelzorgmakelaar Jantina Boeve (45) heeft er haar werk van gemaakt mantelzorgers in alle facetten van hun taak bij te staan.

Afbeelding

'Mannen en vrouwen zijn evenveel tijd kwijt aan betaald en onbetaald werk bij elkaar opgeteld'

Als we ‘zorg’ niet als werk gaan beschouwen, komen er scheuren in het fundament van onze samenleving, stelt Lynn Berger. ‘Er moet betere steun komen voor mantelzorgers, denk aan uitgebreidere verlofregelingen of een pensioen.’