Het Zuid-Amerikaanse superfood quinoa komt tegenwoordig ook van Zuid-Hollandse bodem

Achtergrond
We hebben theevelden, wijngaarden en zelfs kiwiplantages in Nederland. En ook andere exoten doen het hier steeds beter. Want zelfs voor quinoa hoeft u niet meer naar Bolivia of Peru: die uit Mookhoek smaakt ook super.
Marco Bosmans
vrijdag 31 maart 2023 om 15:40 aangepast 21:16
B(r)oer en zus Toon en Janna de Geus willen de Nederlandse quinoa op de kaart zetten.
B(r)oer en zus Toon en Janna de Geus willen de Nederlandse quinoa op de kaart zetten. beeld familie De Geus

Het is feest in boerderij Ipenburg, aan de dijk van het buurtschap Mookhoek. Hier wordt precies honderd jaar ‘geboerd’ door de familie De Geus. Op dit moment door Leen de Geus, maar zijn ouders en grootouders gingen hem voor. En de vierde generatie staat al te trappelen: Toon en Janna. Ipenburg geldt als een gangbaar akkerbouwbedrijf, waarvan de oogst door derden wordt verwerkt. Zo wordt van de tarwe meel gemalen, de gerst gemout voor bijvoorbeeld diervoer en de piepers versneden tot friet, terwijl de suikerbieten elders suiker moeten worden. Ambachtelijk en traditioneel? Ja, maar boer Toon en vader Leen zijn ook van de moderne techniek en smart farming.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anna is dol op bloemen, vooral om ze te eten: 'Het staat heel feestelijk op je bord en het verveelt nooit'

Bloemenexpert Anna Koster (61) uit Avenhorn eet het hele jaar door bloemen uit de tuin. ‘Het is feestelijk, smakelijk en gezond.’ In haar boek Elke week bloemen op je bord laat ze zien hoe je je eten kunt opfleuren.

Afbeelding

Youssef Kobo: 'Discriminatie is er en daarvan komt niemand je redden. Ga aan de slag'

Youssef Kobo (34) slaat een brug tussen jongeren met een migratieachtergrond en bedrijven. Hij wil voorkomen dat anderen - zoals ooit hijzelf - zich verdwaald voelen op de arbeidsmarkt.

Afbeelding

In voedselbos Ketelbroek groeien de boodschappen uit de grond. 'Het is een paradijs van 'luie' boeren'

Ook in deze krant werden vele woorden gewijd aan stikstof. Het gaat dan over de plannen van het kabinet of over de zorgen van de boer. Daar voeg ik vandaag een pagina aan toe, maar dan vanuit het perspectief van het bos.

Afbeelding

Simone is uitvaartverzorger: 'Ik mag licht brengen in de donkerte van een overlijden'

Van trouwen naar rouwen, die weg legde Simone Beijer (47) uit Renswoude af in haar carrière. 'Als trouwambtenaar stond ik aan de voorkant van de liefde, bij een uitvaart sta ik aan de achterkant.'

Afbeelding

Zo ga je zonder laadstress met je elektrische auto op vakantie. 'Denk ook aan extra bagage die je meeneemt'

Een autovakantie als je elektrisch rijdt, te veel gedoe? Nou, nee. 'De allerbeste tip voor vakantie met je elektrische auto is dan ook: plan vooruit.'

Afbeelding

Het hoge noorden? Daar weet Gerrit Jan Zwier alles van. Hij schrijft al jaren over reizen in Scandinavië

Gerrit Jan Zwier reist al vijftig jaar door noordelijke landschappen. Zijn reisboeken over Noorwegen, Zweden en andere noordse landen zijn geliefd. Denk niet te licht over emigreren naar Scandinavië, zegt hij.