De elektrische Kever is in aantocht: een wagen zonder uitlaat wordt bereikbaar voor het volk

Achtergrond
De eerste tien jaar elektrisch rijden waren prestigieus, protserig en vet gesubsidieerd. Maar binnenkort komt VW met een echte volkswagen zonder brandstoftank en uitlaat. De e-auto wordt langzaamaan duurzaam.
Sjirk Kuijper
vrijdag 24 maart 2023 om 16:06 aangepast 25 maart 2023 09:09
In Hamburg presenteerde Volkswagen een week geleden het ontwerp voor de ID.2all: een elektrische auto met de maten van de Kever en eerste Golf, die minder dan 25.000 euro moet gaan kosten.
In Hamburg presenteerde Volkswagen een week geleden het ontwerp voor de ID.2all: een elektrische auto met de maten van de Kever en eerste Golf, die minder dan 25.000 euro moet gaan kosten. Marcus Brandt/dpa

Over twaalf jaar mogen in Europa alleen nog auto’s zonder uitlaat worden verkocht: de brandstofmotor sterft uit, stekkers en accu’s nemen het over. Dat lijkt moeilijk voorstelbaar, op het moment dat van de ruim 9 miljoen auto’s in Nederland nog ruim 97 procent langs de pomp moet om benzine, diesel of lpg te tanken.

Maar om te geloven wat er in de twaalf komende jaren kan veranderen, helpt het eerst achterom te kijken. Want het is nog maar tien jaar geleden dat (volledig) elektrisch rijden voor het eerst een serieuze optie werd - waarna het een stormachtige opmars maakte.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anna is dol op bloemen, vooral om ze te eten: 'Het staat heel feestelijk op je bord en het verveelt nooit'

Bloemenexpert Anna Koster (61) uit Avenhorn eet het hele jaar door bloemen uit de tuin. ‘Het is feestelijk, smakelijk en gezond.’ In haar boek Elke week bloemen op je bord laat ze zien hoe je je eten kunt opfleuren.

Afbeelding

Youssef Kobo: 'Discriminatie is er en daarvan komt niemand je redden. Ga aan de slag'

Youssef Kobo (34) slaat een brug tussen jongeren met een migratieachtergrond en bedrijven. Hij wil voorkomen dat anderen - zoals ooit hijzelf - zich verdwaald voelen op de arbeidsmarkt.

Afbeelding

In voedselbos Ketelbroek groeien de boodschappen uit de grond. 'Het is een paradijs van 'luie' boeren'

Ook in deze krant werden vele woorden gewijd aan stikstof. Het gaat dan over de plannen van het kabinet of over de zorgen van de boer. Daar voeg ik vandaag een pagina aan toe, maar dan vanuit het perspectief van het bos.

Afbeelding

Simone is uitvaartverzorger: 'Ik mag licht brengen in de donkerte van een overlijden'

Van trouwen naar rouwen, die weg legde Simone Beijer (47) uit Renswoude af in haar carrière. 'Als trouwambtenaar stond ik aan de voorkant van de liefde, bij een uitvaart sta ik aan de achterkant.'

Afbeelding

Zo ga je zonder laadstress met je elektrische auto op vakantie. 'Denk ook aan extra bagage die je meeneemt'

Een autovakantie als je elektrisch rijdt, te veel gedoe? Nou, nee. 'De allerbeste tip voor vakantie met je elektrische auto is dan ook: plan vooruit.'

Afbeelding

Het hoge noorden? Daar weet Gerrit Jan Zwier alles van. Hij schrijft al jaren over reizen in Scandinavië

Gerrit Jan Zwier reist al vijftig jaar door noordelijke landschappen. Zijn reisboeken over Noorwegen, Zweden en andere noordse landen zijn geliefd. Denk niet te licht over emigreren naar Scandinavië, zegt hij.