Hoe luister je nou goed? ‘Echt contact is voorwaarde om ons werk goed te doen’

Interview
Écht luisteren naar de ander - je collega, die klant - brengt mooie vruchten mee. Dat is de overtuiging van luistercoach en trainer Ivo IJsselstijn. Hoe doe je dat, écht luisteren?
Mariëlle Kuiper
vrijdag 17 maart 2023 om 13:28 aangepast 21 maart 2023 14:33
Ivo IJsselstijn: 'Je zou door kunnen vragen bij een collega. Maar daar nemen we vaak niet de tijd voor.’
Ivo IJsselstijn: 'Je zou door kunnen vragen bij een collega. Maar daar nemen we vaak niet de tijd voor.’ beeld Niek Stam

Een aantal jaar geleden heeft Google binnen de eigen organisatie uitgebreid onderzoek gedaan naar het geheim van de zogenoemde high performance teams. Psychologische veiligheid blijkt veruit de belangrijkste succesfactor van een dreamteam. 

De manier waarop mensen met elkaar omgaan, is bepalend voor de mate van psychologische veiligheid. Twee belangrijke elementen komen naar voren. Allereerst wordt er opvallend goed geluisterd naar elkaar. Daarnaast wordt iedereen gehoord bij het maken van besluiten.

‘Echt contact is dus een essentiële voorwaarde om ons werk goed te kunnen doen’, zegt Ivo IJsselstijn. Daarom traint hij teams en individuele werknemers in luisteren.

Ontbreekt het in werkrelaties vaak aan echt contact?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een jaarrekening samenstellen stoffig en saai? Niet voor accountant Edward

Accountant Edward Spiegel heeft er dagelijks plezier in om te controleren of de cijfers van een onderneming een getrouw beeld laten zien van de werkelijkheid. ‘Als je licht geeft door je passie te laten zien, verlicht je anderen.’

Afbeelding

De grootste en de kleinste kloosterbrouwer van ons land brengen samen een tripel op de markt

Kloosterbrouwerij Kleiburg brengt samen met La Trappe een nieuwe tripel op de markt: de Traditionair. De opbrengst gaat naar het Kleiklooster, dat met het geld opvang kan bieden aan enkele gezinnen.

Afbeelding

Veroorzaakt een huisdier echt net zoveel uitstoot als een dikke auto? 'De meeste impact zit in de voeding'

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: is een huisdier slecht voor het milieu?

Afbeelding

Hoe luister je nou goed? 'Echt contact is voorwaarde om ons werk goed te doen'

Écht luisteren naar de ander - je collega, die klant - brengt mooie vruchten mee. Dat is de overtuiging van luistercoach en trainer Ivo IJsselstijn. Hoe doe je dat, écht luisteren?

Afbeelding

Help je het milieu wanneer je producten met palmolie vermijdt?

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: Hoe slecht is palmolie nou echt?

Afbeelding

Hoezo een loempia met pindasaus? De vernieuwde Chinees is hip en authentiek

Van Happy Garden tot Golden River en van Ni Hao tot Hong Kong; ze trokken volle zalen in de twintigste eeuw. Maar die ‘ouwe Chinees’ is op zijn retour. De oosterse keukens kregen nieuwe jasjes. En respect bovendien.