Hoe luister je nou goed? ‘Echt contact is voorwaarde om ons werk goed te doen’

Interview
Écht luisteren naar de ander - je collega, die klant - brengt mooie vruchten mee. Dat is de overtuiging van luistercoach en trainer Ivo IJsselstijn. Hoe doe je dat, écht luisteren?
Mariëlle Kuiper
vrijdag 17 maart 2023 om 13:28 aangepast 21 maart 2023 14:33
Ivo IJsselstijn: 'Je zou door kunnen vragen bij een collega. Maar daar nemen we vaak niet de tijd voor.’
Ivo IJsselstijn: 'Je zou door kunnen vragen bij een collega. Maar daar nemen we vaak niet de tijd voor.’ beeld Niek Stam

Een aantal jaar geleden heeft Google binnen de eigen organisatie uitgebreid onderzoek gedaan naar het geheim van de zogenoemde high performance teams. Psychologische veiligheid blijkt veruit de belangrijkste succesfactor van een dreamteam. 

De manier waarop mensen met elkaar omgaan, is bepalend voor de mate van psychologische veiligheid. Twee belangrijke elementen komen naar voren. Allereerst wordt er opvallend goed geluisterd naar elkaar. Daarnaast wordt iedereen gehoord bij het maken van besluiten.

‘Echt contact is dus een essentiële voorwaarde om ons werk goed te kunnen doen’, zegt Ivo IJsselstijn. Daarom traint hij teams en individuele werknemers in luisteren.

Ontbreekt het in werkrelaties vaak aan echt contact?

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anna is dol op bloemen, vooral om ze te eten: 'Het staat heel feestelijk op je bord en het verveelt nooit'

Bloemenexpert Anna Koster (61) uit Avenhorn eet het hele jaar door bloemen uit de tuin. ‘Het is feestelijk, smakelijk en gezond.’ In haar boek Elke week bloemen op je bord laat ze zien hoe je je eten kunt opfleuren.

Afbeelding

Youssef Kobo: 'Discriminatie is er en daarvan komt niemand je redden. Ga aan de slag'

Youssef Kobo (34) slaat een brug tussen jongeren met een migratieachtergrond en bedrijven. Hij wil voorkomen dat anderen - zoals ooit hijzelf - zich verdwaald voelen op de arbeidsmarkt.

Afbeelding

In voedselbos Ketelbroek groeien de boodschappen uit de grond. 'Het is een paradijs van 'luie' boeren'

Ook in deze krant werden vele woorden gewijd aan stikstof. Het gaat dan over de plannen van het kabinet of over de zorgen van de boer. Daar voeg ik vandaag een pagina aan toe, maar dan vanuit het perspectief van het bos.

Afbeelding

Simone is uitvaartverzorger: 'Ik mag licht brengen in de donkerte van een overlijden'

Van trouwen naar rouwen, die weg legde Simone Beijer (47) uit Renswoude af in haar carrière. 'Als trouwambtenaar stond ik aan de voorkant van de liefde, bij een uitvaart sta ik aan de achterkant.'

Afbeelding

Zo ga je zonder laadstress met je elektrische auto op vakantie. 'Denk ook aan extra bagage die je meeneemt'

Een autovakantie als je elektrisch rijdt, te veel gedoe? Nou, nee. 'De allerbeste tip voor vakantie met je elektrische auto is dan ook: plan vooruit.'

Afbeelding

Het hoge noorden? Daar weet Gerrit Jan Zwier alles van. Hij schrijft al jaren over reizen in Scandinavië

Gerrit Jan Zwier reist al vijftig jaar door noordelijke landschappen. Zijn reisboeken over Noorwegen, Zweden en andere noordse landen zijn geliefd. Denk niet te licht over emigreren naar Scandinavië, zegt hij.