Veroorzaakt een huisdier echt net zoveel uitstoot als een dikke auto? ‘De meeste impact zit in de voeding’

Achtergrond
De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: is een huisdier slecht voor het milieu?
Marinde van der Breggen
vrijdag 17 maart 2023 om 19:16
Je kunt je huisdier het beste zo min mogelijk natvoer geven, omdat de belasting daarvan hoger is dan bij droogvoer.
Je kunt je huisdier het beste zo min mogelijk natvoer geven, omdat de belasting daarvan hoger is dan bij droogvoer. beeld istock
Student Student: achtergrond

Wie online zoekt op ‘uitstoot huisdier’ krijgt direct een emmer alarmistische koppen over zich uitgestort. ‘Huisdier veroorzaakt net zoveel CO2-uitstoot als dikke auto’, of ‘Een huisdier is net zo slecht voor het milieu als met je SUV naar Marokko’, of ‘Honden en katten laten een forse pootafdruk achter’, en zelfs ‘Wie het milieu wil sparen, zou z’n eigen huisdier op moeten eten’. Ja, een huisdier veroorzaakt CO2-uitstoot, het eet en poept immers. Maar laten we het eerst eens even in perspectief zetten.

De klimaatimpact van de 22 miljoen huisdieren die we in Nederland hebben, zit ‘m voor een groot deel in hun voeding, zegt Sanne Janssen van de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. ‘De impact op het klimaat van het voer ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lees ook
Afbeelding

Veroorzaakt een huisdier echt net zoveel uitstoot als een dikke auto? 'De meeste impact zit in de voeding'

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: is een huisdier slecht voor het milieu?

Afbeelding

Hoe onthoud je het beste al je wachtwoorden? 'Het is veiliger om ze in een schriftje te schrijven'

Dat het niet zo verstandig is je wachtwoorden op een excel-bestandje op je computer te zetten, weten de meeste mensen inmiddels wel. Maar waar laat je ze wel nu ook een online kluis kwetsbaar blijkt te zijn?

Afbeelding

Alles voor een lagere energierekening: Verwarming op 14 graden, minder douchen en op school studeren

In het studentenhuis van Jeremy van Braak (27) viel eind vorig jaar een energierekening van 2459 euro op de mat. ‘De verwarming stond altijd aan, dag en nacht.’

Afbeelding

De energiekosten van Julia's studentenhuis doen pijn. 'Als we iets overhouden, halen we een toetje'

Hoe kom je de winter door, nu de energieprijzen zo hoog zijn? Julia (21) woont samen met vijftien studenten in een huis in Utrecht. Ze besparen volop, maar zijn maandelijks toch zestig euro per persoon extra kwijt.

Afbeelding

Vijf tips om te besparen op je boodschappen. ‘Zorg dat je altijd een diepvriespizza op voorraad hebt’

Het dagelijks leven is afgelopen maand weer fors duurder geworden. Hoe kun je als student besparen op je boodschappen? ‘Skere Student’ Emma Mouthaan (26) geeft tips. ‘Kook grote porties, dat bespaart energie en geld.’