Help je het milieu wanneer je producten met palmolie vermijdt?

Achtergrond
De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: Hoe slecht is palmolie nou echt?
Marinde van der Breggen
vrijdag 10 maart 2023 om 18:21 aangepast 11 maart 2023 19:24
Vruchten van een palmolieboom in Zuid-Thailand.
Vruchten van een palmolieboom in Zuid-Thailand. beeld iStock

Sip kijkende baby-oerang oetans in reclamefilmpjes en schreeuwende logo’s met ‘Palmolievrij!’ hebben de meeste consumenten ervan overtuigd dat palmolie slecht is. Producten waar dat in zit, kun je beter skippen als je iets op hebt met het milieu, is het idee. Het klopt dat de palmolieplantages zorgen voor ontbossing, CO2-uitstoot en soms ook slechte arbeidsomstandigheden voor de werknemers, maar of het een slechte keuze voor het milieu is, hangt volledig af van waarmee jij dan je palmolie gaat vervangen.

Eerst even terugspoelen: waarom is palmolie eigenlijk een probleem? Deze plantaardige olie vind je terug in ontzettend veel producten: van koekjes en pizza tot veevoer, schoonmaakmiddelen en cosmetica. De vraag is in de afgelopen 25 jaar ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Liesbeth heeft een zorgboerderij voor mensen met dementie: 'Ze worden overal bij betrokken'

Ze noemt zichzelf quasi serieus 'een workaholic'. In de praktijk betekent het dat Liesbeth van Oosterom met hart en ziel werkt met mensen met dementie, die ze vijf dagen per week op zorgboerderij Javarust ontvangt.

Afbeelding

Anna is dol op bloemen, vooral om ze te eten: 'Het staat heel feestelijk op je bord en het verveelt nooit'

Bloemenexpert Anna Koster (61) uit Avenhorn eet het hele jaar door bloemen uit de tuin. ‘Het is feestelijk, smakelijk en gezond.’ In haar boek Elke week bloemen op je bord laat ze zien hoe je je eten kunt opfleuren.

Afbeelding

Youssef Kobo: 'Discriminatie is er en daarvan komt niemand je redden. Ga aan de slag'

Youssef Kobo (34) slaat een brug tussen jongeren met een migratieachtergrond en bedrijven. Hij wil voorkomen dat anderen - zoals ooit hijzelf - zich verdwaald voelen op de arbeidsmarkt.

Afbeelding

In voedselbos Ketelbroek groeien de boodschappen uit de grond. 'Het is een paradijs van 'luie' boeren'

Ook in deze krant werden vele woorden gewijd aan stikstof. Het gaat dan over de plannen van het kabinet of over de zorgen van de boer. Daar voeg ik vandaag een pagina aan toe, maar dan vanuit het perspectief van het bos.

Afbeelding

Simone is uitvaartverzorger: 'Ik mag licht brengen in de donkerte van een overlijden'

Van trouwen naar rouwen, die weg legde Simone Beijer (47) uit Renswoude af in haar carrière. 'Als trouwambtenaar stond ik aan de voorkant van de liefde, bij een uitvaart sta ik aan de achterkant.'

Afbeelding

Zo ga je zonder laadstress met je elektrische auto op vakantie. 'Denk ook aan extra bagage die je meeneemt'

Een autovakantie als je elektrisch rijdt, te veel gedoe? Nou, nee. 'De allerbeste tip voor vakantie met je elektrische auto is dan ook: plan vooruit.'