Help je het milieu wanneer je producten met palmolie vermijdt?

Achtergrond
De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: Hoe slecht is palmolie nou echt?
Marinde van der Breggen
vrijdag 10 maart 2023 om 18:21 aangepast 11 maart 2023 19:24
Vruchten van een palmolieboom in Zuid-Thailand.
Vruchten van een palmolieboom in Zuid-Thailand. beeld iStock

Sip kijkende baby-oerang oetans in reclamefilmpjes en schreeuwende logo’s met ‘Palmolievrij!’ hebben de meeste consumenten ervan overtuigd dat palmolie slecht is. Producten waar dat in zit, kun je beter skippen als je iets op hebt met het milieu, is het idee. Het klopt dat de palmolieplantages zorgen voor ontbossing, CO2-uitstoot en soms ook slechte arbeidsomstandigheden voor de werknemers, maar of het een slechte keuze voor het milieu is, hangt volledig af van waarmee jij dan je palmolie gaat vervangen.

Eerst even terugspoelen: waarom is palmolie eigenlijk een probleem? Deze plantaardige olie vind je terug in ontzettend veel producten: van koekjes en pizza tot veevoer, schoonmaakmiddelen en cosmetica. De vraag is in de afgelopen 25 jaar ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Mannen en vrouwen zijn evenveel tijd kwijt aan betaald en onbetaald werk bij elkaar opgeteld'

Als we ‘zorg’ niet als werk gaan beschouwen, komen er scheuren in het fundament van onze samenleving, stelt Lynn Berger. ‘‘Er moet betere steun komen voor mantelzorgers, denk aan uitgebreidere verlofregelingen of een pensioen.'

Afbeelding

Ilona verdient 2500 euro per maand met de verhuur van een tiny house: 'Vastgoed verhuren kost weinig tijd'

Dé manier om slim met geld om te gaan, bestaat niet. Iedereen doet het anders en daarvan kunnen we leren. In Geldportret deelt een lezer zijn of haar geldgewoonten. Deze aflevering: ondernemer Ilona Annema.

Afbeelding

Het Zuid-Amerikaanse superfood quinoa komt tegenwoordig ook van Zuid-Hollandse bodem

We hebben theevelden, wijngaarden en zelfs kiwiplantages in Nederland. En ook andere exoten doen het hier steeds beter. Want zelfs voor quinoa hoeft u niet meer naar Bolivia of Peru: die uit Mookhoek smaakt ook super.

Afbeelding

De elektrische Kever is in aantocht: een wagen zonder uitlaat wordt bereikbaar voor het volk

De eerste tien jaar elektrisch rijden waren prestigieus, protserig en vet gesubsidieerd. Maar binnenkort komt VW met een echte volkswagen zonder brandstoftank en uitlaat. De e-auto wordt langzaamaan duurzaam.

Afbeelding

Een jaarrekening controleren stoffig en saai? Niet voor accountant Edward

Accountant Edward Spiegel heeft er dagelijks plezier in om te controleren of de cijfers van een onderneming een getrouw beeld laten zien van de werkelijkheid. ‘Als je licht geeft door je passie te laten zien, verlicht je anderen.’

Afbeelding

De grootste en de kleinste kloosterbrouwer van ons land brengen samen een tripel op de markt

Kloosterbrouwerij Kleiburg brengt samen met La Trappe een nieuwe tripel op de markt: de Traditionair. De opbrengst gaat naar het Kleiklooster, dat met het geld opvang kan bieden aan enkele gezinnen.