Hoezo een loempia met pindasaus? De vernieuwde Chinees is hip en authentiek

Achtergrond
Van Happy Garden tot Golden River en van Ni Hao tot Hong Kong; ze trokken volle zalen in de twintigste eeuw. Maar die ‘ouwe Chinees’ is op zijn retour, dus zeg maar bye bye foe yong hai. De oosterse keukens kregen nieuwe jasjes. En respect bovendien.
Marco Bosmans
vrijdag 10 maart 2023 om 17:12
Het restaurant aan zee is een goed voorbeeld van een 'Chinese moderne horecarevival'.
Het restaurant aan zee is een goed voorbeeld van een 'Chinese moderne horecarevival'. beeld chouchou

In een klein dorp zaten er twee – vaak op straathoeken – en een beetje stad telde er in de vorige eeuw met gemak tien. De rode lampjes, de vazen, het aquarium en de tingeltangelmuziek; u kent dat wel. In de afgelopen honderd jaar is aan dat interieur amper iets veranderd, aan de kost evenmin. 

Na de piek van een slordige 2250 Chinese restaurants in ons land, werd eind jaren 90 de daling ingezet. Inmiddels is zo’n beetje de helft van de restaurants gesloten. Ze kunnen niet meer, ze willen niet meer. 

Dit lijkt misschien een somber en weemoedig verhaal te worden, maar dat is het allerminst. Aan tafel 26 van restaurant ChouChou in Scheveningen is het vanavond namelijk goed toeven. In een eclectisch decor van kleurrijke lampen en botanische pr..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

'Mannen en vrouwen zijn evenveel tijd kwijt aan betaald en onbetaald werk bij elkaar opgeteld'

Als we ‘zorg’ niet als werk gaan beschouwen, komen er scheuren in het fundament van onze samenleving, stelt Lynn Berger. ‘‘Er moet betere steun komen voor mantelzorgers, denk aan uitgebreidere verlofregelingen of een pensioen.'

Afbeelding

Ilona verdient 2500 euro per maand met de verhuur van een tiny house: 'Vastgoed verhuren kost weinig tijd'

Dé manier om slim met geld om te gaan, bestaat niet. Iedereen doet het anders en daarvan kunnen we leren. In Geldportret deelt een lezer zijn of haar geldgewoonten. Deze aflevering: ondernemer Ilona Annema.

Afbeelding

Het Zuid-Amerikaanse superfood quinoa komt tegenwoordig ook van Zuid-Hollandse bodem

We hebben theevelden, wijngaarden en zelfs kiwiplantages in Nederland. En ook andere exoten doen het hier steeds beter. Want zelfs voor quinoa hoeft u niet meer naar Bolivia of Peru: die uit Mookhoek smaakt ook super.

Afbeelding

De elektrische Kever is in aantocht: een wagen zonder uitlaat wordt bereikbaar voor het volk

De eerste tien jaar elektrisch rijden waren prestigieus, protserig en vet gesubsidieerd. Maar binnenkort komt VW met een echte volkswagen zonder brandstoftank en uitlaat. De e-auto wordt langzaamaan duurzaam.

Afbeelding

Een jaarrekening controleren stoffig en saai? Niet voor accountant Edward

Accountant Edward Spiegel heeft er dagelijks plezier in om te controleren of de cijfers van een onderneming een getrouw beeld laten zien van de werkelijkheid. ‘Als je licht geeft door je passie te laten zien, verlicht je anderen.’

Afbeelding

De grootste en de kleinste kloosterbrouwer van ons land brengen samen een tripel op de markt

Kloosterbrouwerij Kleiburg brengt samen met La Trappe een nieuwe tripel op de markt: de Traditionair. De opbrengst gaat naar het Kleiklooster, dat met het geld opvang kan bieden aan enkele gezinnen.