Hoezo Franse brie en Griekse feta? In Nederland kunnen we er ook wat van!

Achtergrond
Wij mogen er als beroemde kaaskoppen dan veel van eten, ervan weten doen we amper. Vraag de Hollander naar zijn kazen en hij komt met de goudgele. Brie, cheddar, feta en mozzarella worden aan anderen toegeschreven. Jammer, want ook daarvan hebben wij (kaas)koppie koppie.
Marco Bosmans
vrijdag 24 februari 2023 om 17:11
Tynjetaler kaas
Tynjetaler kaas beeld Marco Bosmans

Ook als het om de consumptie gaat, blijken we een trouw en traditioneel volkje. Dus gaan er nog altijd belegen plakjes op de boterham, liggen er oude brokken op de borrelplank en happen we jonge kaas uit het vuistje. 

Ik chargeer een beetje, want ik weet best dat ook de zachte witte kazen uit Frankrijk, Italië en Griekenland bij ons al lang op tafel staan, bij voorkeur verwerkt in een salade. Koken met kaas echter vinden we nog een beetje moeilijk. Nou ja, fondues, gratins en soufflés gaan nog wel, maar oude Goudse met een kreeftensoep of kwartel gevuld met kaas? 

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Liesbeth heeft een zorgboerderij voor mensen met dementie: 'Ze worden overal bij betrokken'

Ze noemt zichzelf quasi serieus 'een workaholic'. In de praktijk betekent het dat Liesbeth van Oosterom met hart en ziel werkt met mensen met dementie, die ze vijf dagen per week op zorgboerderij Javarust ontvangt.

Afbeelding

Anna is dol op bloemen, vooral om ze te eten: 'Het staat heel feestelijk op je bord en het verveelt nooit'

Bloemenexpert Anna Koster (61) uit Avenhorn eet het hele jaar door bloemen uit de tuin. ‘Het is feestelijk, smakelijk en gezond.’ In haar boek Elke week bloemen op je bord laat ze zien hoe je je eten kunt opfleuren.

Afbeelding

Youssef Kobo: 'Discriminatie is er en daarvan komt niemand je redden. Ga aan de slag'

Youssef Kobo (34) slaat een brug tussen jongeren met een migratieachtergrond en bedrijven. Hij wil voorkomen dat anderen - zoals ooit hijzelf - zich verdwaald voelen op de arbeidsmarkt.

Afbeelding

In voedselbos Ketelbroek groeien de boodschappen uit de grond. 'Het is een paradijs van 'luie' boeren'

Ook in deze krant werden vele woorden gewijd aan stikstof. Het gaat dan over de plannen van het kabinet of over de zorgen van de boer. Daar voeg ik vandaag een pagina aan toe, maar dan vanuit het perspectief van het bos.

Afbeelding

Simone is uitvaartverzorger: 'Ik mag licht brengen in de donkerte van een overlijden'

Van trouwen naar rouwen, die weg legde Simone Beijer (47) uit Renswoude af in haar carrière. 'Als trouwambtenaar stond ik aan de voorkant van de liefde, bij een uitvaart sta ik aan de achterkant.'

Afbeelding

Zo ga je zonder laadstress met je elektrische auto op vakantie. 'Denk ook aan extra bagage die je meeneemt'

Een autovakantie als je elektrisch rijdt, te veel gedoe? Nou, nee. 'De allerbeste tip voor vakantie met je elektrische auto is dan ook: plan vooruit.'