Zelfstandig ondernemerschap is leren balanceren: ‘De klant is koning, maar de zzp’er is minister-president’

Interview
Toen Marthe Walter (30) zes jaar geleden zzp’er werd, wist zij niet goed waar ze aan begon. Dat is nu wel anders. Ze schreef er een boek over.
Lydia Fris
vrijdag 3 februari 2023 om 16:25
Marthe Walter: 'Toen ik een blunder beging, dacht ik: dit is niks voor mij, ik trek de stekker uit mijn onderneming.'
Marthe Walter: 'Toen ik een blunder beging, dacht ik: dit is niks voor mij, ik trek de stekker uit mijn onderneming.' beeld Jelmer de Haas
Goed Werk

Na een studie Human Resource Management werkte Marthe Walter als consultant in veel verschillende organisaties. Dat inspireerde haar om te gaan schrijven over werk(geluk). Het leverde haar een blog op, waar ze een KvK-inschrijving voor nodig had. Dat was snel geregeld, maar echt goed voorbereid op haar zelfstandig ondernemerschap was ze niet, ook niet toen ze voornamelijk als zzp’er aan de slag ging. Nu, zes jaar later, heeft ze een boek geschreven voor startende ondernemers van eenmanszaken die goed voorbereid als zelfstandige aan de slag willen gaan: Wat een baas.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Liesbeth heeft een zorgboerderij voor mensen met dementie: 'Ze worden overal bij betrokken'

Ze noemt zichzelf quasi serieus 'een workaholic'. In de praktijk betekent het dat Liesbeth van Oosterom met hart en ziel werkt met mensen met dementie, die ze vijf dagen per week op zorgboerderij Javarust ontvangt.

Afbeelding

Youssef Kobo: 'Discriminatie is er en daarvan komt niemand je redden. Ga aan de slag'

Youssef Kobo (34) slaat een brug tussen jongeren met een migratieachtergrond en bedrijven. Hij wil voorkomen dat anderen - zoals ooit hijzelf - zich verdwaald voelen op de arbeidsmarkt.

Afbeelding

Simone is uitvaartverzorger: 'Ik mag licht brengen in de donkerte van een overlijden'

Van trouwen naar rouwen, die weg legde Simone Beijer (47) uit Renswoude af in haar carrière. 'Als trouwambtenaar stond ik aan de voorkant van de liefde, bij een uitvaart sta ik aan de achterkant.'

Afbeelding

'God maakte eerst de natuur, toen de dieren, en daarna pas de mens. Die volgorde is er niet voor niets'

Toen Jesse Kers (23) de zoveelste tuin aan het dichtstraten was, merkte hij: dit moet anders. Groener vooral. Daarom begon hij zijn eigen hoveniersbedrijf Back to Eden.

Afbeelding

Jolein de Rooij: 'Werknemers moeten voelen dat ze niet perfect hoeven te zijn'

Stress op ons werk vinden we zo gewoon, dat we vaak vergeten dat het een reactie kan zijn op een serieuze angst, stelt Jolein de Rooij. Ze schreef een boek over angst op de werkvloer: Nooit meer bang op je werk.

Afbeelding

Janita helpt mantelzorgers bij het regelwerk: 'Zij lopen vaak vast in het complexe zorglandschap'

Mantelzorger zijn voor je zieke moeder of buurvrouw gaat niet enkel over letterlijk zorg verlenen. Vaak vraagt het ook veel uitzoekwerk. Mantelzorgmakelaar Jantina Boeve (45) heeft er haar werk van gemaakt mantelzorgers in alle facetten van hun taak bij te staan.