Zero waste leven is lastig: ‘Een plastic draagtas moet je tien keer gebruiken om de impact te compenseren’

Achtergrond
Er zijn mensen die streven naar een ‘zero waste lifestyle’. Letterlijk: nul afval. Nu is dat in deze maatschappij vrij moeilijk haalbaar, maar hoe kun je op een makkelijke manier minder afval produceren?
Marinde van der Breggen
vrijdag 20 januari 2023 om 20:28 aangepast 10 maart 2023 16:34
We zouden jaarlijks nog elf kilo plastic uit het restafval kunnen halen.
We zouden jaarlijks nog elf kilo plastic uit het restafval kunnen halen. beeld istock

Hoe minder afval, hoe beter voor het milieu, dat weten we allemaal wel. Want minder weggooien, betekent minder nieuwe spullen. Dat bespaart grondstoffen en CO2-uitstoot. Afval verwerken heeft daarnaast ook impact op het milieu. Daarom is het streven naar minder afval een goeie. Zeker wanneer je bedenkt dat de gemiddelde Nederlander maar liefst 490 kilo afval produceert in één jaar, berekende de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal.

Er zijn allerlei manieren waarop je zo min mogelijk afval kunt produceren. Sommige mensen zal echter het zweet al uitbreken als ze er alleen al aan denken dat ze hun eigen lippenbalsem moeten maken van bijenwas en honing (en waar ze die dan zonder verpakking vandaan gaan halen). Maar voor dez..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

De elektrische Kever is in aantocht: een wagen zonder uitlaat wordt bereikbaar voor het volk

De eerste tien jaar elektrisch rijden waren prestigieus, protserig en vet gesubsidieerd. Maar binnenkort komt VW met een echte volkswagen zonder brandstoftank en uitlaat. De e-auto wordt langzaamaan duurzaam.

Afbeelding

Een jaarrekening controleren stoffig en saai? Niet voor accountant Edward

Accountant Edward Spiegel heeft er dagelijks plezier in om te controleren of de cijfers van een onderneming een getrouw beeld laten zien van de werkelijkheid. ‘Als je licht geeft door je passie te laten zien, verlicht je anderen.’

Afbeelding

De grootste en de kleinste kloosterbrouwer van ons land brengen samen een tripel op de markt

Kloosterbrouwerij Kleiburg brengt samen met La Trappe een nieuwe tripel op de markt: de Traditionair. De opbrengst gaat naar het Kleiklooster, dat met het geld opvang kan bieden aan enkele gezinnen.

Afbeelding

Veroorzaakt een huisdier echt net zoveel uitstoot als een dikke auto? 'De meeste impact zit in de voeding'

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: is een huisdier slecht voor het milieu?

Afbeelding

Hoe luister je nou goed? 'Echt contact is voorwaarde om ons werk goed te doen'

Écht luisteren naar de ander - je collega, die klant - brengt mooie vruchten mee. Dat is de overtuiging van luistercoach en trainer Ivo IJsselstijn. Hoe doe je dat, écht luisteren?

Afbeelding

Help je het milieu wanneer je producten met palmolie vermijdt?

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: Hoe slecht is palmolie nou echt?