‘Het was vreselijk om naar de voedselbank te gaan, het tastte mijn waardigheid aan’

Interview
Door de gestegen energieprijzen ziet het huishoudboekje van veel Nederlanders er ineens anders uit. Hoe bieden ze deze prijsstijgingen het hoofd? Stella de Swart (57) woont met haar twee kinderen van 16 en 18 jaar in een sociale huurwoning Amsterdam. Door een samenloop van omstandigheden kwam ze tien jaar geleden in grote financiële problemen.
Linda Stelma
vrijdag 20 januari 2023 om 13:16
Stella de Swart: 'Ik hoop dat ik dit jaar met mijn kinderen op vakantie kan gaan en dat we dit hoofdstuk kunnen afsluiten.’
Stella de Swart: 'Ik hoop dat ik dit jaar met mijn kinderen op vakantie kan gaan en dat we dit hoofdstuk kunnen afsluiten.’ beeld Martin Waalboer

voedselbank

‘Tot een jaar of tien geleden wist ik niet van het bestaan van de voedselbank. Ik heb het financieel altijd goed gehad. Ik heb van mijn 17e tot mijn 45e gewerkt. Ik was accountmanager in de modebranche. Ik had een goed salaris, een auto, een telefoon en kon zonder nadenken dure dingen kopen. 

Nadat ik wat tegenslagen in mijn leven kreeg – ik werd ziek, ik raakte mijn baan kwijt en mijn relatie eindigde – kwam ik in de schuldhulpverlening terecht. Ik moest leven van een uitkering. Ik kwam niet uit met mijn geld en iemand attendeerde mij op de voedselbank. Dat was in 2014.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Veroorzaakt een huisdier echt net zoveel uitstoot als een dikke auto? 'De meeste impact zit in de voeding'

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: is een huisdier slecht voor het milieu?

Afbeelding

Hoe luister je nou goed? 'Echt contact is voorwaarde om ons werk goed te doen'

Écht luisteren naar de ander - je collega, die klant - brengt mooie vruchten mee. Dat is de overtuiging van luistercoach en trainer Ivo IJsselstijn. Hoe doe je dat, écht luisteren?

Afbeelding

Help je het milieu wanneer je producten met palmolie vermijdt?

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: Hoe slecht is palmolie nou echt?

Afbeelding

Hoezo een loempia met pindasaus? De vernieuwde Chinees is hip en authentiek

Van Happy Garden tot Golden River en van Ni Hao tot Hong Kong; ze trokken volle zalen in de twintigste eeuw. Maar die ‘ouwe Chinees’ is op zijn retour. De oosterse keukens kregen nieuwe jasjes. En respect bovendien.

Afbeelding

Monique bespaarde met behulp van energiemaatje Marga: 'We hadden gelijk een klik'

Door de gestegen energieprijzen ziet het huishoudboekje van veel Nederlanders er ineens anders uit. Monique Brosi (54) bespaarde met een gratis energiemaatje op kosten van de gemeente. ‘Ik ben heel blij met Marga.’

Afbeelding

Hoezo Franse brie en Griekse feta? In Nederland kunnen we er ook wat van!

Wij mogen er als beroemde kaaskoppen dan veel van eten, ervan weten doen we amper. Vraag de Hollander naar zijn kazen en hij komt met de goudgele. Brie, cheddar, feta en mozzarella worden aan anderen toegeschreven.