Zo duurzaam mogelijk thuiswerken? ‘Zet een thermoskan thee zodat je waterkoker niet continu aanstaat’

Achtergrond
De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: hoe pak je thuiswerken zo duurzaam mogelijk aan?
Marinde van der Breggen
vrijdag 6 januari 2023 om 17:07 aangepast 18:39
Nederlanders werken gemiddeld acht uur per week thuis.
Nederlanders werken gemiddeld acht uur per week thuis. beeld anp / Robin Utrecht

We zitten lang niet meer zoveel thuis als tijdens de coronapandemie, maar voor de meeste mensen geldt dat ze nu structureel meer thuiswerken dan voor die tijd. Het Centraal Planbureau (CPB) berekende eerder dit jaar dat de gemiddelde Nederlander voor de coronacrisis bijna vier uur per week thuiswerkte. Nu ligt dat op acht uur per week. Vooral mensen die werkzaam zijn in de financiële wereld en cultuursector en mensen die voor de overheid werken zijn meer thuis gaan werken.

Is het nou duurzamer om thuis te werken dan om naar kantoor te gaan? Dat is niet zo makkelijk te zeggen, zegt Marlon Mintjes van de onafhankelijke voorlichtingsorganisatie Milieu Centraal. Dat hangt namelijk van veel factoren af: hoe je naar je werk reist, hoe het kanto..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Anna is dol op bloemen, vooral om ze te eten: 'Het staat heel feestelijk op je bord en het verveelt nooit'

Bloemenexpert Anna Koster (61) uit Avenhorn eet het hele jaar door bloemen uit de tuin. ‘Het is feestelijk, smakelijk en gezond.’ In haar boek Elke week bloemen op je bord laat ze zien hoe je je eten kunt opfleuren.

Afbeelding

Youssef Kobo: 'Discriminatie is er en daarvan komt niemand je redden. Ga aan de slag'

Youssef Kobo (34) slaat een brug tussen jongeren met een migratieachtergrond en bedrijven. Hij wil voorkomen dat anderen - zoals ooit hijzelf - zich verdwaald voelen op de arbeidsmarkt.

Afbeelding

In voedselbos Ketelbroek groeien de boodschappen uit de grond. 'Het is een paradijs van 'luie' boeren'

Ook in deze krant werden vele woorden gewijd aan stikstof. Het gaat dan over de plannen van het kabinet of over de zorgen van de boer. Daar voeg ik vandaag een pagina aan toe, maar dan vanuit het perspectief van het bos.

Afbeelding

Simone is uitvaartverzorger: 'Ik mag licht brengen in de donkerte van een overlijden'

Van trouwen naar rouwen, die weg legde Simone Beijer (47) uit Renswoude af in haar carrière. 'Als trouwambtenaar stond ik aan de voorkant van de liefde, bij een uitvaart sta ik aan de achterkant.'

Afbeelding

Zo ga je zonder laadstress met je elektrische auto op vakantie. 'Denk ook aan extra bagage die je meeneemt'

Een autovakantie als je elektrisch rijdt, te veel gedoe? Nou, nee. 'De allerbeste tip voor vakantie met je elektrische auto is dan ook: plan vooruit.'

Afbeelding

Het hoge noorden? Daar weet Gerrit Jan Zwier alles van. Hij schrijft al jaren over reizen in Scandinavië

Gerrit Jan Zwier reist al vijftig jaar door noordelijke landschappen. Zijn reisboeken over Noorwegen, Zweden en andere noordse landen zijn geliefd. Denk niet te licht over emigreren naar Scandinavië, zegt hij.