Alles voor een lagere energierekening: Verwarming op 14 graden, minder douchen en op school studeren

Interview
Door de gestegen energieprijzen ziet het huishoudboekje van veel Nederlanders er ineens anders uit. Hoe bieden ze deze prijsstijgingen het hoofd? In het studentenhuis van Jeremy van Braak (27) viel eind vorig jaar een energierekening van 2459 euro op de mat. ‘De verwarming stond altijd aan, dag en nacht.’
Hendrina de Graaf
zaterdag 7 januari 2023 om 02:00 aangepast 19:56
In het studentenhuis van Jeremy van Braak (27) viel eind vorig jaar een energierekening van 2459 euro op de mat
In het studentenhuis van Jeremy van Braak (27) viel eind vorig jaar een energierekening van 2459 euro op de mat beeld Hendrina de Graaf
Student Student: achtergrond

huis

‘Samen met acht andere studenten bewoon ik een studentenhuis in Ede. De woning ligt op het industrieterrein, naast een werkplaats. Het deelt slechts één muur met het bedrijf, de andere drie kanten liggen vrij. Het huis is van 1970, isolatie was toen nog niet vanzelfsprekend. Het dak, spouwmuren en de vloer zijn dus niet geïsoleerd. Anderhalf jaar terug kreeg het huis een andere eigenaar omdat de eerdere verhuurder failliet ging. 

De nieuwe eigenaar verving in de zomer van 2021 alle rotte kozijnen door nieuwe met HR++-glas. In de kozijnen die niet rot zijn, zit gewoon dubbelglas. Ook plaatste hij een nieuwe keuken. Het enkel glas dat in de keuken zat, verving hij door HR++. Alleen het geblindeerde raam naast de voordeur heeft nog enkel..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Lees ook
Afbeelding

Veroorzaakt een huisdier echt net zoveel uitstoot als een dikke auto? 'De meeste impact zit in de voeding'

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: is een huisdier slecht voor het milieu?

Afbeelding

Hoe onthoud je het beste al je wachtwoorden? 'Het is veiliger om ze in een schriftje te schrijven'

Dat het niet zo verstandig is je wachtwoorden op een excel-bestandje op je computer te zetten, weten de meeste mensen inmiddels wel. Maar waar laat je ze wel nu ook een online kluis kwetsbaar blijkt te zijn?

Afbeelding

Alles voor een lagere energierekening: Verwarming op 14 graden, minder douchen en op school studeren

In het studentenhuis van Jeremy van Braak (27) viel eind vorig jaar een energierekening van 2459 euro op de mat. ‘De verwarming stond altijd aan, dag en nacht.’

Afbeelding

De energiekosten van Julia's studentenhuis doen pijn. 'Als we iets overhouden, halen we een toetje'

Hoe kom je de winter door, nu de energieprijzen zo hoog zijn? Julia (21) woont samen met vijftien studenten in een huis in Utrecht. Ze besparen volop, maar zijn maandelijks toch zestig euro per persoon extra kwijt.

Afbeelding

Vijf tips om te besparen op je boodschappen. ‘Zorg dat je altijd een diepvriespizza op voorraad hebt’

Het dagelijks leven is afgelopen maand weer fors duurder geworden. Hoe kun je als student besparen op je boodschappen? ‘Skere Student’ Emma Mouthaan (26) geeft tips. ‘Kook grote porties, dat bespaart energie en geld.’