Een reis op de arbeidsmarkt: ‘De brug van werk naar werk moet beter gefaciliteerd worden’

Interview
De sociale zekerheid die mensen ervaren, neemt af. Volgens Marjolein ten Hoonte (59) moeten we werk daarom anders gaan organiseren.
Lydia Fris
donderdag 5 januari 2023 om 09:33
Ik zie een loopbaan graag als een reis op de arbeidsmarkt, aldus Marjolein ten Hoonte.
Ik zie een loopbaan graag als een reis op de arbeidsmarkt, aldus Marjolein ten Hoonte. beeld Susan van Hooijdonk

Sociale zekerheid is iets wat we allemaal nastreven, en werk is daar onlosmakelijk mee verbonden, stelt Marjolein ten Hoonte. In haar recent verschenen boek Kunnen we het even over werk hebben? houdt zij een pleidooi voor een nieuwe kijk op de arbeidsmarkt. ‘Laten we niet langs contractvormen denken en werken, maar veel meer vanuit de mens.’

Welke ontwikkelingen hebben nu grote invloed op de arbeidsmarkt?

‘We staan voor een demografische uitdaging, namelijk die van de vergrijzing. Dat uit zich onder meer in de krapte op de arbeidsmarkt. Hier moeten we ook rekening mee houden wat betreft de omgang met technologische ontwikkelingen. Onderkennen we dat we mee moeten met de techniek, of laten we het jonge en oude mensen uit elkaar drijven? We ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Liesbeth heeft een zorgboerderij voor mensen met dementie: 'Ze worden overal bij betrokken'

Ze noemt zichzelf quasi serieus 'een workaholic'. In de praktijk betekent het dat Liesbeth van Oosterom met hart en ziel werkt met mensen met dementie, die ze vijf dagen per week op zorgboerderij Javarust ontvangt.

Afbeelding

Anna is dol op bloemen, vooral om ze te eten: 'Het staat heel feestelijk op je bord en het verveelt nooit'

Bloemenexpert Anna Koster (61) uit Avenhorn eet het hele jaar door bloemen uit de tuin. ‘Het is feestelijk, smakelijk en gezond.’ In haar boek Elke week bloemen op je bord laat ze zien hoe je je eten kunt opfleuren.

Afbeelding

Youssef Kobo: 'Discriminatie is er en daarvan komt niemand je redden. Ga aan de slag'

Youssef Kobo (34) slaat een brug tussen jongeren met een migratieachtergrond en bedrijven. Hij wil voorkomen dat anderen - zoals ooit hijzelf - zich verdwaald voelen op de arbeidsmarkt.

Afbeelding

In voedselbos Ketelbroek groeien de boodschappen uit de grond. 'Het is een paradijs van 'luie' boeren'

Ook in deze krant werden vele woorden gewijd aan stikstof. Het gaat dan over de plannen van het kabinet of over de zorgen van de boer. Daar voeg ik vandaag een pagina aan toe, maar dan vanuit het perspectief van het bos.

Afbeelding

Simone is uitvaartverzorger: 'Ik mag licht brengen in de donkerte van een overlijden'

Van trouwen naar rouwen, die weg legde Simone Beijer (47) uit Renswoude af in haar carrière. 'Als trouwambtenaar stond ik aan de voorkant van de liefde, bij een uitvaart sta ik aan de achterkant.'

Afbeelding

Zo ga je zonder laadstress met je elektrische auto op vakantie. 'Denk ook aan extra bagage die je meeneemt'

Een autovakantie als je elektrisch rijdt, te veel gedoe? Nou, nee. 'De allerbeste tip voor vakantie met je elektrische auto is dan ook: plan vooruit.'