Met een glimlach verkocht mijn opa vlees met water, want dat kostte een dubbeltje meer

Column
Een slootje met boterbloemen, koolzaad en knotwilgen is een van de meest alledaagse tafereeltjes voor uit de klei getrokken families als de mijne. Een salamander schiet weg, een fuut duikt onder, het water ligt bewegingloos te wachten op het einde van een koude dag en flitsen van herkenning halen me uit de tijd.
Rinke Verkerk
vrijdag 25 november 2022 om 16:17
Rinke Verkerk
Rinke Verkerk beeld nd

Ik zie mezelf met mijn schepnet, een emmertje en mijn A-diploma langs de waterkant op zoek naar kikkerdril. In dezelfde milliseconde zie ik herinneringen van mijn voorouders, als waren ze de mijne. Mijn moeder die tijdens het spijbelen van school met haar beste vriendin Ina van haar fiets valt en in een berm vol brandnetels terechtkomt. 

Mijn opa, die met een pak vlees onder de snelbinders in vijftien graden vorst, onderweg is naar een klant. Hij glijdt uit op de brug over de vaart, stuitert naar beneden en landt, ploep, in een wak. Het is alsof die verhalen gezaaid zijn in de grond, alsof ze in mij weer wortel hebben geschoten terwijl ik groot groeide op hetzelfde polderveen.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe maak je een goede risotto? Het verhaal van liefde, aandacht en creativiteit

Rijst en pasta mogen misschien over tafel gaan als snelle smaakdragers, voor risotto geldt een ander verhaal. De Italiaanse hap voor fijnproevers komt nauwkeurig. We vroegen het de meesters in Beesd.

Afbeelding

Hoe gaat Marcel om met geld? 'Ik heb 25.000 euro geleend om mijn praktijk te starten'

Dé manier om slim met geld om te gaan, bestaat niet. Iedereen doet het anders en daarvan kunnen we leren. Vandaag vertelt fysiotherapeut Marcel Pool. Hij houdt van kwaliteit. Dat mag volgens hem best wat kosten.

Afbeelding

Hoe onthoud je het beste al je wachtwoorden? 'Het is veiliger om ze in een schriftje te schrijven'

Dat het niet zo verstandig is je wachtwoorden op een excel-bestandje op je computer te zetten, weten de meeste mensen inmiddels wel. Maar waar laat je ze wel nu ook een online kluis kwetsbaar blijkt te zijn?

Afbeelding

Gooi restjes niet weg, maar kook ermee. En de diepvriezer is je beste vriend

Wereldwijd verspillen we iedere seconde 79 ton voedsel. Het kookboek Kook je koelkast leeg van Too good to go belooft dat in jouw huishouden geen kliekjes meer in de kliko verdwijnen.

Afbeelding

Zero waste leven is lastig: 'Een plastic draagtas moet je tien keer gebruiken om de impact te compenseren'

Er zijn mensen die streven naar een ‘zero waste lifestyle’. Letterlijk: nul afval. Nu is dat in deze maatschappij vrij moeilijk haalbaar, maar hoe kun je op een makkelijke manier minder afval produceren?

Afbeelding

Iedere werknemer doet weleens iets verkeerd: Zó geef je je fouten toe op de werkvloer

Veel werknemers houden hun fouten liever voor zich uit angst voor gezichtsverlies, terwijl ze weten dat opbiechten beter is. Maar hoe pak je dat aan? ‘Schuif de schuld nooit op anderen af.’