Luuk ‘zag zijn geld door de kieren wegstromen’ en maakt zijn huis nu zo duurzaam mogelijk

Interview
Door de gestegen energieprijzen ziet het huishoudboekje van veel Nederlanders er ineens anders uit. Hoe bieden ze deze prijsstijgingen het hoofd? Luuk Oosterbaan (35) uit Monnickendam blogt sinds 2013 over het verduurzamen van zijn huis. Elke watt sluipverbruik wordt opgespoord en verduurzaamd.
Hendrina de Graaf
vrijdag 25 november 2022 om 16:30
Luuk Oosterbaan: Ik maak gebruik van een buitenbrievenbus, zodat er helemaal geen opening meer in de deur zit.'
Luuk Oosterbaan: Ik maak gebruik van een buitenbrievenbus, zodat er helemaal geen opening meer in de deur zit.' beeld Martin Waalboer

Nieuw glas

Samen met mijn vrouw kocht ik in 2013 ons eerste koophuis. Daarvoor woonde ik in een tochtig huurhuis in Amsterdam. Omdat ik mijn geld door de kieren zag wegstromen, verduurzaamde ik. Zo plaatste ik radiatorfolie, stelde de cv-ketel zuiniger in en verving alle lampen door LED-verlichting.

In mijn nieuwe woning in Monnickendam schatte de netbeheerder in dat ik 123 euro per maand moest betalen voor gas en stroom. ‘Dat moet lager kunnen,’ dacht ik. Het huis stamt uit 1985 en had vloer-, dak- en spouwmuurisolatie. Als eerste verving ik het dubbel glas door HR++ glas. HR++ heeft dezelfde isolerende werking als je dat je enkel door dubbel glas vervangt.

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Hoe maak je een goede risotto? Het verhaal van liefde, aandacht en creativiteit

Rijst en pasta mogen misschien over tafel gaan als snelle smaakdragers, voor risotto geldt een ander verhaal. De Italiaanse hap voor fijnproevers komt nauwkeurig. We vroegen het de meesters in Beesd.

Afbeelding

Hoe gaat Marcel om met geld? 'Ik heb 25.000 euro geleend om mijn praktijk te starten'

Dé manier om slim met geld om te gaan, bestaat niet. Iedereen doet het anders en daarvan kunnen we leren. Vandaag vertelt fysiotherapeut Marcel Pool. Hij houdt van kwaliteit. Dat mag volgens hem best wat kosten.

Afbeelding

Hoe onthoud je het beste al je wachtwoorden? 'Het is veiliger om ze in een schriftje te schrijven'

Dat het niet zo verstandig is je wachtwoorden op een excel-bestandje op je computer te zetten, weten de meeste mensen inmiddels wel. Maar waar laat je ze wel nu ook een online kluis kwetsbaar blijkt te zijn?

Afbeelding

Gooi restjes niet weg, maar kook ermee. En de diepvriezer is je beste vriend

Wereldwijd verspillen we iedere seconde 79 ton voedsel. Het kookboek Kook je koelkast leeg van Too good to go belooft dat in jouw huishouden geen kliekjes meer in de kliko verdwijnen.

Afbeelding

Zero waste leven is lastig: 'Een plastic draagtas moet je tien keer gebruiken om de impact te compenseren'

Er zijn mensen die streven naar een ‘zero waste lifestyle’. Letterlijk: nul afval. Nu is dat in deze maatschappij vrij moeilijk haalbaar, maar hoe kun je op een makkelijke manier minder afval produceren?

Afbeelding

Iedere werknemer doet weleens iets verkeerd: Zó geef je je fouten toe op de werkvloer

Veel werknemers houden hun fouten liever voor zich uit angst voor gezichtsverlies, terwijl ze weten dat opbiechten beter is. Maar hoe pak je dat aan? ‘Schuif de schuld nooit op anderen af.’