Je wilt als christen heus wel duurzamer leven. Maar hoe doe je dat? ‘Ik ben nog een beginneling’

Achtergrond
Christenen willen best iets voor het klimaat doen, maar hoe pak je dat aan? Joshua (14), Ellen (27) en Johanneke (58) vertellen welke keuzes zij maken. ‘Het doet soms pijn, want ik vind vlees lekker en ik pak graag de auto.’
Annelies Buit Sophia Geuze
zaterdag 5 november 2022 om 02:30 aangepast 09:07
Ellen Posthuma, Josha Mulder, Johanneke Pleijsier
Ellen Posthuma, Josha Mulder, Johanneke Pleijsier beeld Jeroen Jumelet, Duncan Wijting

Josha Mulder (14): ‘Vegetariër zijn is lastig’


Josha Mulder: ‘Er is geen stappenplan hoe je perfect voor het klimaat moet zorgen.’ - beeld Jeroen Jumelet

‘Ik vind dat er meer aandacht voor het klimaat moet zijn en daarom ben ik al vaak bij klimaatprotesten geweest. Hoe meer mensen er protesteren, hoe meer aandacht het krijgt, in de media en in de politiek. Dan gaan mensen erover nadenken, zien ze dat het een groot probleem is en dat er veel moet veranderen. Ik denk dat het de verkeerde kant opgaat met de aarde, want de temperatuur stijgt. Als we zo doorgaan krijgen we problemen, zoals waterstijging en overstromingen, honger, dieren die uitsterven. Uit onderzoeken weet ik dat wat wij doen invloed heeft op het klimaat. Maar ..

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Luuk ‘zag zijn geld door de kieren wegstromen’ en maakt zijn huis nu zo duurzaam mogelijk

Door de gestegen energieprijzen ziet het huishoudboekje van veel Nederlanders er ineens anders uit. Hoe bieden ze deze prijsstijgingen het hoofd? Luuk blogt sinds 2013 over het verduurzamen van zijn huis.

Afbeelding

Hoe kun je zelf je eigen huis isoleren? ‘Dat levert een enorme besparing op’

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: wat kun je zelf doen aan de isolatie in je huis?

Afbeelding

Met een glimlach verkocht mijn opa vlees met water, want dat kostte een dubbeltje meer

De opa van Rinke Verkerk dacht dat we allemaal de sociaaleconomische ladder konden beklimmen zonder dat het ten koste van gemoedelijkheid en de natuur zou gaan. ‘De wereld is er echter niet mooier op geworden’.

Afbeelding

Stampotten zijn tijdloos en niet te verpesten. ‘De kleine toevoegingen maken het verschil’

Stamp- en stoofpotjes mogen misschien wat ouderwets klinken, ze zijn enorm populair geworden onder jongere generaties. De schrijvers van het boek Oma’s stamp- & stoofpotjes hebben vijftig stampotrecepten gebundeld.

Afbeelding

Koffiedrinken uit een kartonnen beker of een mok: wat is beter voor het milieu?

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: koffie uit een kartonnen beker of een mok?

Afbeelding

‘Ik kan mijn beademing niet uitzetten.’ De energierekening komt voor Nicole extra hard aan

Door de gestegen energieprijzen ziet het huishoudboekje van veel Nederlanders er ineens anders uit. Hoe bieden ze deze prijsstijgingen het hoofd? De gestegen energiekosten leveren spanning op bij Nicole Tromp (46) uit Huissen.