Glas recyclen, heeft dat nou echt zin?

Achtergrond
De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: is het goed voor het milieu om glazen verpakkingen te gebruiken?
Marinde van der Breggen
vrijdag 28 oktober 2022 om 19:12 aangepast 08:57
Niet alle soorten glas kunnen zomaar bij elkaar in de glasbak gegooid worden, als je het tenminste goed wil laten recyclen.
Niet alle soorten glas kunnen zomaar bij elkaar in de glasbak gegooid worden, als je het tenminste goed wil laten recyclen. beeld anp / Nico Garstman

Afval sorteren en gescheiden weggooien is soms een precies klusje, en waarschijnlijk heeft iedereen weleens een beetje gezondigd en stiekem een glazen pot of fles bij het restafval gegooid, of een oud longdrinkglas of een kapotte kristallen karaf de glasbak ingekeild. Ach, het is allemaal glas, zul je denken, maakt dat nou echt uit?

Het kan uitmaken, secuur te werk gaan helpt om zo veel mogelijk glas te recyclen en daarmee verminder je de benodigde hoeveelheid nieuwe grondstoffen. Een duurzame keuze dus. Verpakkingsglas is namelijk oneindig opnieuw te gebruiken.

‘Ovenschalen kunnen bijvoorbeeld tegen heel hoge temperaturen waardoor de kans bestaat dat er ongesmolten stukjes glas in het nieuwe glas komen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Een jaarrekening samenstellen stoffig en saai? Niet voor accountant Edward

Accountant Edward Spiegel heeft er dagelijks plezier in om te controleren of de cijfers van een onderneming een getrouw beeld laten zien van de werkelijkheid. ‘Als je licht geeft door je passie te laten zien, verlicht je anderen.’

Afbeelding

De grootste en de kleinste kloosterbrouwer van ons land brengen samen een tripel op de markt

Kloosterbrouwerij Kleiburg brengt samen met La Trappe een nieuwe tripel op de markt: de Traditionair. De opbrengst gaat naar het Kleiklooster, dat met het geld opvang kan bieden aan enkele gezinnen.

Afbeelding

Veroorzaakt een huisdier echt net zoveel uitstoot als een dikke auto? 'De meeste impact zit in de voeding'

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: is een huisdier slecht voor het milieu?

Afbeelding

Hoe luister je nou goed? 'Echt contact is voorwaarde om ons werk goed te doen'

Écht luisteren naar de ander - je collega, die klant - brengt mooie vruchten mee. Dat is de overtuiging van luistercoach en trainer Ivo IJsselstijn. Hoe doe je dat, écht luisteren?

Afbeelding

Help je het milieu wanneer je producten met palmolie vermijdt?

De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: Hoe slecht is palmolie nou echt?

Afbeelding

Hoezo een loempia met pindasaus? De vernieuwde Chinees is hip en authentiek

Van Happy Garden tot Golden River en van Ni Hao tot Hong Kong; ze trokken volle zalen in de twintigste eeuw. Maar die ‘ouwe Chinees’ is op zijn retour. De oosterse keukens kregen nieuwe jasjes. En respect bovendien.