Glas recyclen, heeft dat nou echt zin?

Achtergrond
De meeste mensen zijn best bereid duurzame keuzes te maken, maar zien soms door de bomen het bos niet meer. Wat is nou de beste optie voor mens en milieu? Vandaag: is het goed voor het milieu om glazen verpakkingen te gebruiken?
Marinde van der Breggen
vrijdag 28 oktober 2022 om 19:12 aangepast 08:57
Niet alle soorten glas kunnen zomaar bij elkaar in de glasbak gegooid worden, als je het tenminste goed wil laten recyclen.
Niet alle soorten glas kunnen zomaar bij elkaar in de glasbak gegooid worden, als je het tenminste goed wil laten recyclen. beeld anp / Nico Garstman

Afval sorteren en gescheiden weggooien is soms een precies klusje, en waarschijnlijk heeft iedereen weleens een beetje gezondigd en stiekem een glazen pot of fles bij het restafval gegooid, of een oud longdrinkglas of een kapotte kristallen karaf de glasbak ingekeild. Ach, het is allemaal glas, zul je denken, maakt dat nou echt uit?

Het kan uitmaken, secuur te werk gaan helpt om zo veel mogelijk glas te recyclen en daarmee verminder je de benodigde hoeveelheid nieuwe grondstoffen. Een duurzame keuze dus. Verpakkingsglas is namelijk oneindig opnieuw te gebruiken.

‘Ovenschalen kunnen bijvoorbeeld tegen heel hoge temperaturen waardoor de kans bestaat dat er ongesmolten stukjes glas in het nieuwe glas komen.’

Mail de redactie
Mail de redactie
Heeft u een tip over dit onderwerp, ziet u een spelfout of feitelijke onjuistheid? We stellen het zeer op prijs als u ons daarover een bericht stuurt.
Afbeelding

Zelfstandig ondernemerschap is leren balanceren: 'De klant is koning, maar de zzp'er is minister-president'

Toen Marthe Walter (30) zes jaar geleden zzp'er werd, wist zij niet goed waar ze aan begon. Dat is nu wel anders. Ze schreef er een boek over.

Afbeelding

Zo houd je je voornemens voor een gezonder eetpatroon wél vol

Ga niet rigoureus en streng diëten, maar probeer je eetpatroon stapje voor stapje te verbeteren. Drie tips van voedingsdeskundige Anke Kalisvaart om je goede voornemens langer vol te houden.

Afbeelding

Hoe maak je een goede risotto? Het verhaal van liefde, aandacht en creativiteit

Rijst en pasta mogen misschien over tafel gaan als snelle smaakdragers, voor risotto geldt een ander verhaal. De Italiaanse hap voor fijnproevers komt nauwkeurig. We vroegen het de meesters in Beesd.

Afbeelding

Hoe gaat Marcel om met geld? 'Ik heb 25.000 euro geleend om mijn praktijk te starten'

Dé manier om slim met geld om te gaan, bestaat niet. Iedereen doet het anders en daarvan kunnen we leren. Vandaag vertelt fysiotherapeut Marcel Pool. Hij houdt van kwaliteit. Dat mag volgens hem best wat kosten.

Afbeelding

Hoe onthoud je het beste al je wachtwoorden? 'Het is veiliger om ze in een schriftje te schrijven'

Dat het niet zo verstandig is je wachtwoorden op een excel-bestandje op je computer te zetten, weten de meeste mensen inmiddels wel. Maar waar laat je ze wel nu ook een online kluis kwetsbaar blijkt te zijn?

Afbeelding

Gooi restjes niet weg, maar kook ermee. En de diepvriezer is je beste vriend

Wereldwijd verspillen we iedere seconde 79 ton voedsel. Het kookboek Kook je koelkast leeg van Too good to go belooft dat in jouw huishouden geen kliekjes meer in de kliko verdwijnen.